Fakturere utenlandske kunder

Gate i Japan

Hovedspørsmålet når du skal sende fakturaer til utlandet er om du skal plusse på merverdiavgift eller ikke.

Grunnregelen er at det ikke skal være moms på salg til utenlandske firma eller privatpersoner. Men dette forutsetter at produktet eller tjenesten du selger skal brukes helt og fullt utenfor Norges grenser. I slike tilfeller skal du alltid velge “0 % – Eksport” fra nedtrekksmenyen for MVA i hver fakturalinje. Eksportmomsen er ny fra 2017. Vær klar over at Skatteetaten kaller eksport for «utførsel».

Hvis du selger til utlendinger, men leveringsadressen er i Norge, skal du fakturere MVA, hvis varen eller tjenesten er MVA-pliktig i seg selv. Et eksempel er et tømrerfirma som bygger hytte i Norge for en tysk familie. Selv om fakturaen blir betalt fra en tysk bankkonto skal hytta selges med MVA fordi den åpenbart blir levert på norsk territorium.

Oppdrag utenfor Norges grenser

Det er også momsfritak på oppdrag som utføres i sin helhet utenfor landegrensene, selv om kontraktøren er et norsk foretak. Hvis arkitekt Gundersen reiser til Valencia i to måneder for å tegne et bygg for et lokalt selskap der, fakturerer han altså ikke merverdiavgift.

Kravet er at det står tydelig på fakturaen hvor og når oppdraget ble utført. Gundersens salg vil vanligvis utløse spansk merverdiavgift for det spanske firmaet, men dette får ikke noe å si for ham.

Fritak for fjernleveringer

Fjernleverbare tjenester og produkter, dvs. alt du kan sende i posten eller på e-post, eller som kunden kan laste ned fra nettet, er fritatt for merverdiavgift i Norge. Dette er gjort for å unngå at det blir dobbel avgiftsbelastning både i Norge og i kjøperens hjemland. Derfor følges prinsippet om at merverdiavgiften skal betales i landet der varen leveres og brukes.

Hvordan gjør jeg det i Conta Faktura?

Conta Faktura produserer fakturaer i norsk eller engelsk språkdrakt, med norske kroner som valuta. For de aller fleste firmaer er det ikke anbefalt å blande inn fakturering i utenlandsk valuta. Det kompliserer og fordyrer regnskapsføringen.

På fakturaen fra Conta finnes det felt for IBAN-nummer og BIC/SWIFT i firmainnstillingene. Dette kommer med på fakturaen slik at en utenlandsk kunde kan betale til norsk bankkonto.

I tillegg er det tre måter du kan informere kundene om hva og hvordan de skal betale.

1. Du kan du skrive inn litt informasjon samt summen de skal betale i f.eks. USD eller EUR i beskjedfeltet i øvre del av fakturaen. Husk vekslingskursen.
  2. Du kan bruke meldingsfeltet i e-posten som sendes fra Conta Faktura til å gi kunden informasjon om betalingen.
  3. Du kan legge ved et vedlegg i Conta Faktura som spesifiserer valutaomregningen (kursen, dato for kursomregningen osv.), innholdet i fakturaen, og betalingsinstruksjoner, på et språk kunden forstår.

Når du skriver en fakturalinje til en utenlandsk kunde skal du i de fleste tilfellene velge “Fritatt” fra nedtrekksmenyen over moms-satser hvis varen/tjenesten er MVA-pliktig i utgangspunktet. “Unntatt” skal du bare bruke dersom varen/tjenesten ikke er MVA-pliktig i Norge.

Tilbakemelding

NB: Ikke bruk dette skjemaet ved spørsmål til brukerstøtte. Bruk det vanlige kontaktskjemaet i stedet.