Slik bruker du en kreditnota

Kreditnota

Kreditnota er betegnelsen på et bilag som viser at du skylder en annen part penger, med andre ord en motsatt faktura.

En kreditnota korrigerer/reverserer opplysningene i en faktura du har sendt tidligere. I henhold til Bokføringsforskriften § 5-1 bør kreditnotaen inneholde de samme opplysninger som faktura inneholder (så langt det er mulig).

Når skal kreditnota brukes?

Kreditnota blir som oftest brukt når du har laget en faktura som inneholder feil. For eksempel feil pris, feil vare eller for mange timer. Du må også sende en kreditnota hvis du av en annen grunn egentlig kunne tenkt deg å slette hele fakturaen og sende en ny. Sletting av fakturaer er ikke lov i forhold til lovverket, så det nærmeste du kommer er å oppheve den ved hjelp av en kreditnota og sende en ny faktura etterpå.

Dette sier Bokføringsforskriften om kreditnota:

«Når det utstedes nytt salgsdokument til erstatning for allerede avsendt salgsdokument, skal det også utstedes en kreditnota som reverserer opprinnelig salgsdokument.»

Hvordan må kreditnotaen se ut?

På en kreditnota skal det tydelig framgå av teksten at den er en kreditnota, det er også krav om at den skal ha et løpende fakturanummer, fakturadato og angivelse av partene. Altså de samme kravene som stilles til en faktura. Kreditnotaen skal bokføres i regnskapet med den datoen den er laget.

Hvorfor bør hele fakturaen krediteres?

Det blir ofte bare tullball når amatører skal kreditere deler av en faktura. Det åpner for kompliserte bokføringsfeil som er vanskelige å rydde opp i. Regnskapsprisen kan lett doble seg på årsbasis for småfirmaer, bare på grunn av denne typen amatørfeil. Og dette er ikke bare noe vi tar ut av luften, dette har vi direkte fra regnskapsførerne i Conta-konsernet.

Vi har tatt konsekvensen av dette, og stålsatt Conta Faktura mot krediterings-rot:

Det er bare mulig å kreditere hele fakturaen. Når du har kreditert, lager du en ny faktura som er korrekt. Enkelt og greit, og regnskapsføreren blir happy.

Hvordan lager jeg en kreditnota i Conta Faktura?

Følg denne oppskriften:

  1. Søk opp fakturaen du vil kreditere fra fakturalista
  2. Gå til fakturadetaljene
  3. Klikk på LAG KREDITNOTA 

Lag kreditnota

Conta Faktura gjør det også mulig å kreditere en faktura du har laget i et annet program. Etter at du har lagt inn en faktura som GAMMEL FAKTURA FRA ANNET SYSTEM kan du kreditere den fra fakturadetaljene slik som oppskriften over. Les mer om hvordan du legger inn gamle fakturaer i Fakturahjelp.

Tilbakemelding

NB: Ikke bruk dette skjemaet ved spørsmål til brukerstøtte. Bruk kontaktskjemaet i stedet.

Få nyhetsbrev fra Conta

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert. Vi sender ut nyheter og nyttig informasjon om Conta-tjenestene.