Konkursbegjæring

Hvis en bedrift ikke betaler etter du har sendt en betalingsoppfordring, kan du velge å begjære bedriften konkurs etter å ha sendt et konkursvarsel.

Hvis en bedrift ikke betaler etter du har sendt en betalingsoppfordring, kan du velge å begjære bedriften konkurs etter å ha sendt et konkursvarsel.

På grunn av kostnadsrisikoen firmaet ditt må ta hvis du vil begjære en bedrift konkurs, er det som oftest uaktuelt for de fleste småbedrifter, og du bør heller velge utleggsbegjæring for å drive inn pengene. Selve konkursvarselet er gebyrbelagt med et halvt rettsgebyr­.

I tillegg kommer saksomkostninger i tingretten. Det koster 50 ganger rettsgebyret å levere inn en konkursbegjæring. Dette er et depositum til staten som skal dekke saksomkostninger, og som du får tilbakebetalt hvis det er nok verdier i konkursboet.

Skjermbilde av konkursvarselDu må først sende et konkursvarsel til kunden om at hvis vedkommende ikke betaler, vil firmaet deres bli begjært konkurs. Gå til saksdetaljene ved å klikke på DETALJER for saken når betalingsoppfordringen har forfalt. Klikk på knappen der det står TA SAKEN VIDERE. Konkursvarsel må signeres og sendes i posten av deg. Conta har ikke lov til å signere og sende på andres vegne.

Sende konkursbegjæring

Konkursvarselet vil bli forkynt for skyldneren, og de fleste som har midler betaler nok når noen faktisk kommer på døra. Hvis de likevel ikke betaler, kan du sende konkursbegjæring. Konkursbegjæringen skal sendes i fire eksemplarer til tingretten i kundens hjemregion. Originalfakturaen, betalingsoppfordringen og det forkynte konkursvarselet skal også legges ved.

Hvis du har lastet opp de nødvendige filene i Conta Inkasso, får du ut en samle-PDF som inneholder alt som må sendes inn. Conta kan ikke postlegge disse dokumentene for deg, ettersom de krever originalsignatur.

Hvis du begjærer en bedrift konkurs, må du som saksøker møte opp i tingretten på kundens tilholdssted og legge frem bevis og argumentere for dette.

Av ulike årsaker er det ganske sjelden det blir mye penger igjen til vanlige MVA når en bedrift går konkurs. Ofte er det en lang rekke i kø før deg. Det vanligste er at det meste går til kemneren i form av ubetalt skatt og MVA, og til banken for å dekke lån og kreditt. Disse kreditorene stiller alltid foran deg i køen.

Registrere konkursbegjæringen

Opplasting og registrering av forkynnelse

1. Gå til saksdetaljene
  2. Klikk TA SAKEN VIDERE
  3. Nå må du laste opp forkynt konkursbegjæring. Last opp en PDF av konkursbegjæringen og klikk på «registrer forkynt konkursbegjæring». Husk datoen.