Ny kredittsjekk

Kredittsjekking av kunder lar deg være føre var. Slik gjør du det.

Du kan ta kredittsjekker både fra startsiden og fra menypunktet KREDITTSJEKKER.

Klikk på knappen TA EN NY KREDITTSJEKK for å søke opp både bedrifter og privatpersoner, for så å gjøre kredittsjekk av dem. Å søke koster ingenting – betaling skjer først når du tar selve sjekken.

Søk og sjekk

Jo flere felt du fyller ut i søkeskjemaet, jo lettere blir det for Conta Kredittsjekk å finne firmaet eller privatpersonen du leter etter. Begynn med navn eller organisasjonsnummer. Legg til ett og ett ekstra søkeparameter for å eventuelt avgrense resultatene. Vær sikker på at du velger riktig kunde.

Skjermbilde av hvordan du tar en ny kredittsjekk

Klikk SØK ETTER BEDRIFTEN

På resultatsiden kan du velge hvem eller hva du vil ta kredittsjekk på.

Når du velger firmaet eller personen du skal kredittsjekke, blir du tatt videre til betalingsløsningen. Følg veiledningen der for å fullføre kredittsjekken. Resultatet av kredittsjekken lastes ned i for av en PDF-rapport med flere sider.

Vær oppmerksom på at kredittinformasjon om privatpersoner ifølge lovverket ikke kan lagres hos deg i mer enn 24 timer. Dette gjør at også Conta er pålagt å slette PDF-filen med resultatet av kredittsjekken fra systemet etter 24 timer.

Tolke resultatet

Står det betalingsanmerkninger registrert på kunden? Det er en tydelig indikator på økonomisk trøbbel.

For å se hvordan du tolker en kredittsjekk, kan du lese mer i Kredittsjekkskolen.

Ofte stilte spørsmål

Privatpersoner får rutinemessig brev i posten fra leverandøren av kredittinformasjonen om at du har blitt kredittsjekket av Conta Systemer AS. Dette er et lovkrav. Hvis kunden tar kontakt og spør og oppgir referansenummeret fra gjenpartsbrevet, opplyser vi kunden om hvem som kredittsjekket dem. Hvis et ENK kun er registrert i enhetsregisteret går det alltid ut et brev i posten, men hvis det i tillegg er registrert i Foretaksregisteret vil det ikke gå ut noe brev. Andre bedrifter får ikke noe varsel.
Bedrifter kan kredittsjekke eller kredittvurdere privatkunder når det foreligger et lovlig behov for det. Inngått avtale om salg på kreditt (salg som faktureres på etterskudd) er det vanligste eksempelet på et slikt legitimt behov. Det kreves da at man opplyser på forhånd om kredittsjekken, og dermed innhenter samtykke til at personen vil bli kredittsjekket. Et unntak til reglene om kredittsjekk er hvis privatkunden skylder penger. Dette reguleres av personopplysningsloven. Kredittsjekk av bedriftskunder har ikke de samme strenge kravene. Det sendes heller ikke ut noe gjenpartsbrev ved kredittsjekk av bedrifter.
Med Conta Kredittsjekk kan du kun foreta sjekk av firma og personer registrert i henholdsvis Brønnøysundregistrene eller norsk folkeregister.
Vi har skrevet en egen artikkel om dette: Generelt kan vi si at rødt trafikklys = høy risiko, gult = middels risiko, og grønt = lav risiko.