Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Dette er inkasso

Hvis kundene dine ikke gjør opp for seg er løsningen å drive inn kravet ved hjelp av inkasso.

Atle Hansson

Hvis kundene dine ikke gjør opp for seg er løsningen å drive inn kravet ved hjelp av inkasso.

Inkasso er betegnelsen på prosessen med å drive inn fakturaer som ikke er betalt. Inkasso kan iverksettes når fakturaen har forfalt og du har sendt purring og/eller inkassovarsel.

Mange tror at de eneste som kan hjelpe deg med inkasso er inkassobyråene. Det er en myte. Det er bare det statlige rettsvesenet, representert ved Namsfogden (også kalt Namsmannen), som kan kreve inn pengene for deg. Det gjøres ved hjelp av tvangsmessige beslag i skyldnerens lønn, eiendeler, kontanter el. l. Dette betyr at du ikke nødvendigvis trenger å bruke et inkassobyrå.

Hvis firmaet ditt er lite og bare har noen få saker i året kan det forøvrig være vanskelig å finne et byrå som vil ha deg som kunde.

I Conta Faktura kan du sende ubetalte fakturaer over til inkasso med ett klikk. Saken flyttes da sømløst over til Conta Inkasso og veiviseren geleider deg trinn for trinn frem til rettslig innkreving*.

Som du ser på illustrasjonen nedenfor er det ikke mange trinn.

Saksgang

Et inkassobyrå lever av gebyrer og renter som de har lov til å legge på inkassokravet ditt. Hvis du tar inkassoen selv, beholder du også alle renter og gebyrer selv.

Det er den dårlige betaleren, som ved å betale inkassokravet, dekker utgiftene firmaet ditt påføres ved at det må kjøres inkassosak. Rettsgebyrer til det offentlige forskuddsbetales av deg, til skyldneren gjør opp for seg.

Gjennomsnittlig rente- og gebyrinntekt du vil få per inkassosak varierer etter bransje, kundetype, størrelse på kravet osv. Betaler kunden raskt, blir dine gebyrinntekter lavere, naturlig nok.

Hvor store er gebyrene?

Se oversikt over alle gjeldende gebyrer.

Trinnene i prosessen

Inkassovarsel er et formelt varsel om at du vil iverksette inkasso hvis kunden ikke betaler. Du kan sende inkassovarsel som første purring, det er unødvendig å purre først. Du kan sende inkassovarsel i Conta Faktura. Venter du 14 dager etter forfallsdato vil det bli lagt til både renter og purregebyr. Venter du ikke blir det kun lagt til renter. I innstillingene dine (“Brukerkonto”) kan du stille inn om du ønsker å få en påminner på e-post 14 dager etter at fakturaer forfaller.

Betalingsoppfordring er siste varsel før saken sendes over til rettsvesenet.

Utleggsforretning er betegnelsen på Namsfogdens prosess med å drive inn kravet rettslig. De sjekker om det er penger tilgjengelig og tar f.eks. beslag i lønn eller trygd hvis kunden er en privatperson. Pengene kommer da direkte fra arbeidsgiveren eller fra NAV. Hvis Namsfogden ikke finner noe å  ta beslag i får du brev tilbake om “Intet til utlegg”. Du kan be namsmannen om utlegg fra både bedrifter og privatpersoner.

Konkursbegjæring kan sendes til bedrifter som er insolvente (ikke har mer penger). Dette er et krav om at skyldnerens bedrift slås konkurs, som et forsøk på å sikre eiendeler og verdier slik at du og de andre kreditorene kan få dekket kravene deres. Alle bedrifter som har et utestående krav kan kreve at skyldneren slås konkurs. Det er Konkursrådet som avgjør om kravet skal tas til følge. Du må først sende et konkursvarsel før du kan sende konkursbegjæring.

En person fra Namsfogden kommer på døra til bedriften og leser (forkynner) varselet for daglig leder eller styreleder i bedriften. På dette stadiet vil de fleste bedrifter som har betalingskapasitet gjøre opp for seg. De som fremdeles ikke betaler har trolig så dårlig økonomi at konkurs er eneste utvei. Det er bobestyrer (advokat) som får i oppgave å kartlegge og administrere verdiene som er i et firma som blir slått konkurs.

Vanligvis vil bobestyrer kontakte alle som har utestående krav mot skyldneren, men det er lurt å følge dette opp for sikkerhets skyld slik at det blir registrert korrekt.

Innsigelser og kredittsjekk

I forbindelse med inkasso dukker det ofte opp innsigelser mot fakturaen. Dette kan være en klage på pris eller vilkår, eller misnøye med produktet som er blitt levert, f.eks.

Hvis du får en skriftlig eller muntlig innsigelse plikter du å fryse inkassosaken og først ta konflikten innom Forliksrådet. For å unngå kunder som ikke betaler for seg, kan det være lurt å ta en kredittsjekk før du oppretter et leverandørforhold til dem.

I Conta Inkasso kan du raskt og effektivt ta kredittsjekker selv, både av selskaper og privatpersoner.

*) Conta Inkasso er en betalingstjeneste. Du kan velge mellom stykkpris eller årsabonnement. Første gang du sender en faktura til inkasso vil du få opp en prisliste.

**) Hvis kunden kommer med innsigelse mot kravet går saken til forliksrådet i stedet for til namsmannen. Rettsgebyret for forliksrådet er kr 1 130,-.

    Array
(
  [0] => WP_Term Object
    (
      [term_id] => 155
      [name] => Fakturering
      [slug] => fakturering
      [term_group] => 0
      [term_taxonomy_id] => 155
      [taxonomy] => category
      [description] => 
      [parent] => 151
      [count] => 38
      [filter] => raw
    )

)
Array
(
  [0] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 49395
      [post_author] => 76
      [post_date] => 2020-02-06 14:41:40
      [post_date_gmt] => 2020-02-06 13:41:40
      [post_content] => 

Det er mye å sette seg inn i når du er fersk eier og leder av din egen bedrift. Fakturering og regnskapsføring er to av tingene du garantert må forholde deg til. Her forklarer vi forskjellen på dem. 

Hva er en faktura?

Kort forklart er en faktura et dokument som viser en handel mellom selger og kjøper. Fakturaen viser blant annet hvilken tjeneste eller vare du har solgt, hvor mye kunden skal betale og når det skal betales. Du er pliktig til å sende ut en faktura når du skal ta betalt for noe bedriften din har solgt. 

Det er strenge krav til hva slags informasjon en faktura skal inneholde, og det er derfor både umulig og ulovlig å lage en faktura fra bunnen av i for eksempel Word. Du er blant annet pliktig til å lage fakturaer i et system eller en blokk som nummererer fakturaene automatisk, og denne funksjonen har ikke skriveprogrammer.

Hva er et fakturaprogram?

Et fakturaprogram har satt opp rammene for en faktura for deg, slik at du kun trenger å fylle inn detaljer som pris, varebeskrivelse og forfallsdato selv. Den ferdige fakturaen kan sendes til kunden på mail, i posten eller som EHF-faktura

I Conta sitt fakturaprogram kan du enkelt lage godkjente fakturaer helt gratis. For å sende faktura gratis oppretter du en faktura, velger “send selv”, går tilbake til fakturaoversikten og laster ned en PDF som du kan sende fra din egen e-post.

Hva er et regnskap?

Et regnskap er en oversikt over bedriften din sine inntekter, utgifter, eiendeler og gjeld. Der legger du inn hva bedriften din har tjent og kjøpt, hva den eier og hva den skylder.

Regnskapet brukes for at både du og det offentlige skal vite hva som skjer i bedriften din, men også for å beregne hvor mye skatt og merverdiavgift du skal betale til staten. 

Hvis bedriften din tjener under 50 000 kroner i året er du ikke pliktig å føre regnskap, men du må uansett kunne legge frem en oversikt over inntekter og kostnader dersom du blir bedt om det. Det kan derfor være lurt å gjøre det i et ordentlig system fra starten av.

LES OGSÅ: Alt om regnskapsføring i 2020.

Hva er et regnskapsprogram?

Det er fullt lovlig å føre regnskapet i et regneark, men dersom du har lite erfaring med regnskapsføring, kan det lønne seg å bruke et regnskapsprogram. Med et regnskapsprogram trenger du som regel bare å fylle ut detaljer og velge riktig konto, så blir informasjonen systematisert for deg. Et regnskapsprogram sørger også for at du kan hente ut de rapportene du er lovpålagt å kunne hente ut om bedriften din, blant annet MVA-melding

I Conta sitt regnskapsprogram får du alt du trenger for å føre regnskap for bedriften din, enten du gjør jobben helt selv eller får hjelp fra en regnskapsfører. Smarte veivisere guider deg gjennom regnskapsføringen på en enkel måte.


Mange regnskapsprogram, blant annet Conta sitt, har fakturaprogram inkludert. Da vil inntekten din automatisk bli bokført i regnskapet, og du sparer tid ved at du slipper å gjøre det dobbelt.

[post_title] => Hva er forskjellen på et fakturaprogram og et regnskapsprogram? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => forskjellen-pa-et-fakturaprogram-og-et-regnskapsprogram [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/regnskap-hva-er-merverdiavgift/ [post_modified] => 2020-02-06 14:41:41 [post_modified_gmt] => 2020-02-06 13:41:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=49395 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 147 [post_author] => 2 [post_date] => 2019-11-20 07:27:10 [post_date_gmt] => 2019-11-20 06:27:10 [post_content] =>

Du har hørt om kilometersatsen fra staten, ikke sant? Den er på drøye fire kroner kilometeren. Spørsmålet du må stille deg er: Ville rørleggeren din vært fornøyd med fire kroner?

Neppe. Kanskje han tar 20 kroner, kanskje 60, hvem vet. Han sørger ihvertfall for å ikke gå i tap, for å si det sånn. Ofte baker han det inn i totalbeløpet.

Så hva skal du fakturere? Det er en utbredt misforståelse at eiere av småfirmaer må forholde seg til statens kilometergodtgjørelse når de fakturerer. Denne satsen er ikke noe annet enn maksimalsummen staten tillater deg å trekke fra på skatten for hver kilometer du kjører med privatbil i firmaet ditt. Satsen er altså til intern bruk i firmaet når årsoppgjøret skal sendes inn.

Koster det dobbelte

I virkeligheten koster det bortimot det doble av statens sats å kjøre en middels dyr familiebil bil på norske veier. Ifølge Aftenposten kostet det i 2012 godt og vel 70 kroner mila i reelle utgifter for en Toyota Avensis. For hvert år øker denne summen.

For å finne den reelle kilometerutgiften må vi blant annet regne med statlige avgifter, forsikring, bilens verdifall og drivstoff.

Du bestemmer

Mange næringsdrivende lar oppdragsgiver diktere et kjørehonorar på noen få kroner kilometeren. Husk at det er du som bestemmer hva kjøring skal koste, og at du må her som ellers ta deg skikkelig betalt. Bompenger og broavgifter må også regnes med i prisen. Du skal ikke bare ha dekket utgiftene dine, du skal også ha en profitt på toppen. Hvis ikke driver du frivillig arbeid, ikke næringsvirksomhet.

Tenk på bilen som et arbeidsredskap, en maskin som produserer omsetning for firmaet ditt, som om den var en hjullaster, en lastebil eller et hvilket som helst annet driftsmiddel.

Konklusjon: Statens kilometersats bruker du aldri utad.

Husk kjørebok

For at du skal kunne kreve fradrag på kr 4,05 per km (2013) når du leverer inn næringsregnskapet, bør du føre en detaljert kjørebok. Det er ikke påbudt ved lov, men det er den eneste måten skatteetaten kan vurdere saken hvis de er i tvil om fradraget ditt er riktig.

Satsen på kr 4,05 per km gjelder for kjøring inntil 10 000 kilometer. Satsen er kr 3,40 hvis du kjører mer enn 10 000 kilometer i året.

[post_title] => Slik bør du fakturere kjøring med privatbil [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => slik-fakturerer-du-kjoring-med-privatbil-naering [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 09:38:38 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 08:38:38 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=147 [menu_order] => 10 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 24621 [post_author] => 42 [post_date] => 2018-04-20 10:46:05 [post_date_gmt] => 2018-04-20 09:46:05 [post_content] =>

Det kan nok være fristende å bruke en fakturamal i Word og tro at det holder, men fakturaer er viktig dokumentasjon med strenge krav til innholdet som gjør det både umulig og ulovlig å bruke hjemmelagede fakturamaler.

Mange kommer til nettsidene til Conta fordi de leter etter etter en enkel måte sende faktura på, og det hersker fremdeles en del misforståelser der ute når det gjelder fakturering. De kjenner ikke nødvendigvis reglene. Her forklarer vi det viktigste.

Fakturaer skal ikke kunne endres i ettertid

I Conta er vi veldig opptatt av å gi folk en bra start, og en av de beste startene du kan gi firmaet ditt er å velge en fakturaløsning som er enkel å bruke.

Bokføringsforskriften slår fast at:

Salgsdokument skal være forhåndsnummerert på trykte blanketter eller ved maskinelt tildelte nummer med en kontrollerbar sekvens, eller være merket på annen måte slik at fullstendig registrering av utfakturerte salg kan etterprøves på en enkel måte.

Du kan i praksis dermed ikke bruke «hjemmesnekrede» fakturamaler laget i Word, for eksempel

Alle fakturaer må inneholde:

En skal heller ikke kunne endre på nummeret eller annet innhold i fakturaen, etter at den er utstedt. Feil kan skje den beste, men hvis du gjør en feil i en faktura må du lage en kreditnota som korrigerer og «nuller ut» fakturaen med feilen i. Dette er innebygget funksjonalitet i Conta, så du trenger ikke tenke på det.

Men er det også lov å bruke en fakturamal?

Det spørs hva du legger i «fakturamal». Mange søker nok på nettet i håp om at det skal finnes en enkel måte å lage hjemmelagede fakturaer på. De har gjerne hastverk med å sende en faktura og tenker at det er en kjapp fiks å bruke en mal laget i et vanlig tekstprogram.

Enn så lenge er det lov å bruke en «manuell» fakturamal hvis du skriver den ut på godkjente, forhåndsnummererte fakturablanketter, men det er egentlig det eneste unntaket. Og det er litt gammeldags, ikke sant?

Men å bruke en mal for faktura i Word som du tildeler fakturanummer selv er derimot ikke en gyldig måte å fakturere på.

Med fakturaer fra Conta er du trygg

Vi sier derfor: Dropp det! Med et enkelt og gratis fakturaprogram som Conta er du sikret en tjeneste som lar deg enkelt følge reglene som bedrift (og til og med som privatperson), uten unødig hodebry og stress. Og hvis Skatteetaten gjør bokettersyn kan du være trygg på at det ikke er noe galt med fakturaløsningen din.

Eksempel på faktura fra Conta Faktura

Om du vil sende faktura på papir er det uansett ikke noe problem å bruke Conta. Du skriver bare ut PDF-en! Vi kan til og med sende den for deg mot en liten kostnad.

Conta gir deg:

Alternativet med papirblanketter er neppe holdbart for en moderne bedrift, enten du driver alene eller dere er flere sammen. Conta sin nettbaserte «fakturamal» er alt du trenger, er fremtidssikker, og kan sendes i alle de vanligste formatene.

I tillegg kan du også nå føre regnskap i Conta, og alle fakturaene du lager blir automatisk registrert i regnskapet!

*Krever Pluss-abonnement

[post_title] => Fakturamal laget i Word, eller fakturaprogram? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => fakturamal-laget-i-word-eller-fakturaprogram-ikke-ga-i-fella [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-01-15 12:23:08 [post_modified_gmt] => 2020-01-15 11:23:08 [post_content_filtered] => [post_parent] => 502 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=24621 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

På tide å bytte ut hjemmelagede fakturaer og bæreposer med kvitteringer?
Opplev hvor mye enklere det kan gjøres med Conta.

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.