EHF: Hva er EHF-faktura og hvordan fungerer det?

EHF er en type faktura som du kan sende fra et fakturaprogram, slik som Conta, og rett inn i mottakerens regnskapsprogram. Det sparer tid, og du kan få betalt raskere.

Avatar
Hanne Mørch

EHF er en type faktura som du kan sende fra et fakturaprogram, slik som Conta, og rett inn i mottakerens regnskapsprogram. Det sparer tid, og du kan få betalt raskere.

Kort fortalt, så står EHF for «elektronisk handelsformat», og formatet brukes for å sende fakturaer til bedrifter.

Fakturaen sendes da elektronisk rett fra fakturaprogrammet ditt til kundens regnskapsprogram. Kunden må ha registrert seg for å kunne motta denne fakturatypen.

Send EHF-faktura med Conta sitt fakturaprogram.

Hva er fordelene?

Staten, kommuner og stadig flere bedrifter krever å få tilsendt fakturaer på denne måten. Men hvorfor det?

Først og fremst er det mindre arbeid med EHF-fakturaer. Du trenger ikke å postlegge fakturaen eller sende en e-post, og mottakeren får fakturaen inn i regnskapsprogrammet for mer eller mindre automatisk bokføring.

Det er dermed også en sikrere metode fordi fakturaen alltid når frem til riktig mottaker. Si farvel til spamfiltre, fulle innbokser eller feil e-postadresse – organisasjonsnummeret brukes som “adresse” slik at det aldri er tvil.

Det er ofte billigere med EHF-faktura: Se prisen i Conta.

Det er rimeligere enn å postlegge. I tillegg så kan du, ved å sende fakturaen rett inn i mottakernes økonomisystem, få i gang betalingsprosessen raskere slik at du får pengene fortere på konto.

Denne sendemåten kan altså være bra for likviditeten til bedriften din.

LES OGSÅ: 8 tips til å få raskere betalt.

EHF sendes fra Conta og rett inn i kundens regnkspapsprogram, via et knutepunkt. Du får betalt.

I Conta sitt regnskapsprogram kan du også motta EHF-fakturaer. Da trenger du aldri mer å bruke tid på å lete frem papirfakturaer eller PDF-filer. Fakturaene dukker opp rett i regnskapsprogrammet. Bokføringen går også mye kjappere.

Interessert i å prøve EHF? Med Conta kan du lage faktura gratis og føre regnskap selv

Og du kan spare masse tid og penger ved å:

• sette på automatisk oppfølging av forfalte fakturaer
  • selge noen av fakturaene dine til partneren vår Easybank, og få betalt innen én virkedag (les mer om Superraskt oppgjør)
  • ta bilde av kvitteringer på farta og sende rett til regnskapet med en gratis mobilapp

Slik kan Conta hjelpe deg:

Kom i gang med Conta

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv regnskapsprogrammet gratis.

Hvem kan motta EHF?

Alle bedrifter som har sagt ja til å motta elektroniske fakturaer er registrert i det såkalte ELMA-registeret («Elektronisk mottakeradresseregister»).

Når du skal sende en EHF-faktura i Conta, vil du få beskjed om bedriften du sender til er registrert der. Er de ikke det, må du velge å sende på en annen måte.

For å kunne motta EHF, må du aktivere det i regnskapsprogrammet til Conta. Når du gjør det blir du automatisk registrert i ELMA-registeret og søkbar for de som skal fakturere deg.

Du trenger ikke sette opp avtale med banker, leverandører eller lignende.

Hvordan sendes en EHF-faktura?

Du lager fakturaen på akkurat samme måte som en vanlig faktura.

Slik lager du faktura i Conta

Deretter velger du EHF som sendemåte:

Fakturadataen sendes digitalt fra bedriften din til mottakeren. Det er i form av en datafil med fakturainformasjonen din. Den tradisjonelle PDF-en legges ved som vedlegg.

Du må ha Conta-kreditt for å sende EHF i Conta.

Hvordan mottar du en EHF?

Hvis du fører regnskap i Conta kan du også motta EHF. Det er ganske enkelt.

Start en gratis prøveperiode med regnskapsprogrammet fra Conta, gå deretter til BILAG > EHF og velg «JA, AKTIVER»:

Firmaet ditt blir søkbart, og det er bare å gi beskjed til de som skal fakturere deg om at de kan bruke denne metoden.

Når du mottar en EHF-faktura dukker den opp under BILAG neste gang du logger deg inn i regnskapsprogrammet. Gå til BILAG > EHF for å registrere en mottatt EHF-faktura.

Hva koster det?

I Conta er det en liten stykkpris når du velger å sende eller motta EHF. Se gjeldende priser.

Du kjøper Conta-kreditt ved å gå til INSTILLINGER > CONTA-KREDITT. Du kan også kjøpe Conta-kreditt når du skal til å sende fakturaen.

Hvis du ikke har Conta-kreditt og noen sender deg en EHF, sørger vi selvfølgelig for at den når frem – vi legger til 50 Conta-kreditter på kontoen din og sender deg en faktura.

Selv om det altså er en liten kostnad knyttet til å sende og motta denne fakturatypen, kan du som sagt spare både tid og penger på å velge dette formatet.

Det er billigere enn å postlegge fakturaen og kjappere enn å sende på e-post. I tillegg så kan du få raskere betalt. Det er fordi fakturaen aldri forsvinner på veien, men sendes fra fakturaprogrammet og rett inn i mottakerens regnskapsprogram. Betalingsprosessen kan også gå fortere.

Er EHF det samme som eFaktura?

Nei, EHF-faktura brukes for å sende digitale fakturaer til en bedrifts regnskapsprogram. Mottakeren må ha godkjent det i regnskapsprogrammet.

eFaktura brukes for å sende digitale fakturaer til en nettbank, enten til privatpersoner eller til bedrifter, men mottakeren må ha godkjent det i nettbanken sin.

LES OGSÅ: Forskjellen på EHF-faktura og eFaktura

I Conta sitt faktura- og regnskapsprogram kan du altså både sende og motta EHF.

Du får også med en rekke nyttige funksjoner:

• Gratis regnskapskurs slik at du har full kontroll
  • Gratis mobilapp for å ta bilde av kvitteringer og sende til regnskapet
  • Fiks ferdig MVA-melding og alle rapportene du trenger
  • Automatisk bokføring av alle fakturaene du lager
  • Regnskapspartnere som kan hjelpe deg inne i programmet
  • og mer!
Kom i gang med Conta

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv regnskapsprogrammet gratis.

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 155
            [name] => Fakturering
            [slug] => fakturering
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 155
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 31
            [filter] => raw
        )

[1] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 159
            [name] => Likviditet
            [slug] => likviditet
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 159
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 8
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 50393
            [post_author] => 76
            [post_date] => 2020-07-14 08:01:52
            [post_date_gmt] => 2020-07-14 07:01:52
            [post_content] =>

EHF står for «elektronisk handelsformat» og er en elektronisk faktura du sender til bedrifter. EHF gjør faktureringen enklere og raskere - les hvordan.

Du har kanskje mottatt eFaktura i nettbanken din som privatperson? EHF-faktura er også en type elektronisk faktura, men i motsetning til eFaktura som kun sendes til privatpersoner, sender du EHF når du fakturerer bedrifter.

LES OGSÅ: Derfor bør du sende eFaktura til privatkundene dine

EHF blir bare mer og mer vanlig blant norske bedrifter, og både staten og kommuner krever å få tilsendt fakturaer på denne måten. Hvorfor? Fordi det er innmari enkelt og sparer deg for mye arbeid!

Du kan både sende og motta EHF i Conta. Når du skal sende en EHF-faktura oppretter du helt enkelt en faktura på vanlig måte, og velger «Send som EHF» når du skal sende fakturaen. Prøv faktura og regnskap fra Conta gratis.

Derfor bør du bruke EHF:

Det går raskt

Du kan sende en EHF-faktura på 1, 2, 3! Når du har opprettet en faktura i Conta trykker du på «Send som EHF» og fakturaen er ute av verden. Den sendes rett fra fakturasystemet, så du slipper å bruke tid på å laste den ned, sende som e-post eller postlegge den.

Bedrifter må være registrert i ELMA-registeret («Elektronisk mottakeradresseregister») for å kunne motta EHF. Når du skal sende en EHF-faktura i Conta, får du beskjed om bedriften du sender til er i registeret. Hvis de ikke er det, må du sende fakturaen på en annen måte

Det er trygt

EHF er den tryggeste måten å sende fakturaer til bedrifter. Fakturaen du sender havner i regnskapsprogrammet til mottakeren, noe som gjør at du slipper å uroe deg for om den har havnet i søppelposten i innboksen, er levert til feil e-postadresse eller har forsvunnet i posten.

Med EHF trenger du heller ikke å bekymre deg for å sende fakturaen til feil sted. Organisasjonsnummeret til mottakeren brukes som «adresse» og sikrer at fakturaen havner der den skal.

Det er kortere vei til betaling

Ved å sende fakturaen rett til økonomisystemet eller regnskapsprogrammet til mottakeren, blir det også enklere å få betalt. De aller fleste firmaer kan betale fakturaer direkte i regnskapssystemet sitt, og betalingsprosessen går dermed raskere enn hvis de betaler den i nettbanken. Du får penger raskere på konto og bedriften din opprettholder en god likviditet

Har du kunder som somler med å betale? Prøv å selge fakturaen med Superraskt oppgjør neste gang du sender en faktura i Conta. Partneren vår Easybank betaler deg innen én virkedag og tar over risikoen på fakturaen. Finn ut mer om Superraskt oppgjør fra Conta og Easybank

Du kutter kostnader og sparer miljøet

Siden EHF er helt elektronisk, sparer du miljøet for alle papirfakturaene du kanskje hadde sendt ellers.

Det er i tillegg ganske kostbart å postlegge fakturaer; faktisk anslår regjeringen at det vil spare samfunnet 5,2 milliarder kroner årlig om vi går over til å kun bruke eFaktura og EHF! Så med elektroniske fakturaer sparer du altså både penger og miljøet. EHF er fremtiden!

Superenkel bokføring

Når du driver et aksjeselskap eller enkeltpersonforetak kan du motta EHF i Conta. Det gir deg alle fordelene nevnt over, i tillegg til enda en stor fordel: EHF-fakturaen bokfører seg så å si selv

Du finner EHF-fakturaene du har mottat under BILAG > EHF. Klikk på fakturaen du vil bokføre under «Følg opp»-kolonnen og registrer bilaget som vanlig. EHF-formatet gjør at regnskapsprogrammet automatisk fyller ut alt bortsett fra kostnadskonto, så du slipper å skrive inn all informasjon slik som hvis du bokfører en papirfaktura.

Så enkelt er det å bokføre bilag i Conta:

https://www.youtube.com/watch?v=vhdVQ-CLe78&t=64s

Slik aktiverer du mottak av EHF i Conta

Du må aktivere mottak av EHF i Conta før andre bedrifter kan sende det til deg. Virksomheten din blir registrert i ELMA-registeret når du aktiverer mottak av EHF i Conta. Leverandørene dine kan dermed søke deg opp i fakturaprogrammet sitt og sende EHF-er til deg.

Gå til INNSTILLINGER > REGNSKAP > EHF for å aktivere mottak av EHF. Her kan du både velge om du vil motta EHF fra leverandører og om du vil vi skal sende deg en e-post hver gang du mottar en EHF.

Det koster noen kroner hver gang du sender eller mottar EHF. Se priser for EHF i Conta

Med Conta kan du føre regnskapet selv eller få hjelp av en av våre regnskapspartnere. Få fortgang på bokføringen med EHF-fakturaer, gode veivisere og ferdig utfylte MVA-meldinger.

Prøv Conta gratis

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv regnskapsprogrammet gratis.

[post_title] => Dette er fordelene med å bruke EHF-faktura [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => dette-er-fordelene-med-a-bruke-ehf-faktura [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/likviditet/alt-om-likviditet/ https://hjelp.conta.no/faktura/selge-fakturaen-easybank-fakturasalg/ https://hjelp.conta.no/regnskap/bilag/registrere-ehf/ [post_modified] => 2020-09-15 11:48:17 [post_modified_gmt] => 2020-09-15 10:48:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50393 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 185 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-06-19 09:30:00 [post_date_gmt] => 2020-06-19 08:30:00 [post_content] =>

Skal du bytte til Conta sitt gratis fakturaprogram fra Fiken, Visma, Tripletex eller PowerOffice? Kom raskt i gang med å sende din neste faktura.

Det er kjapt gjort å bytte fra et annet fakturasystem til Conta sitt gratis fakturaprogram, og det er like enkelt enten du bytter fra Fiken, Visma, Tripletex, PowerOffice eller andre fakturaprogrammer. Det eneste du trenger å vite, er hva som er det neste fakturanummeret i rekken i det gamle systemet.

Kom i gang med å sende faktura gratis i dag. Med Conta kan du sende faktura som privatperson, enkeltpersonforetak eller aksjeselskap. Fakturaprogrammet er enkelt og du kan sende ubegrenset med fakturaer helt gratis. Registrer deg og send din første faktura

Slik bytter du til Conta sitt fakturaprogram

Første gang du lager en faktura i Conta, får du spørsmål om hvilket nummer det skal være på den første Conta-fakturaen. Se på den siste fakturaen du sendte i det gamle programmet og fyll inn neste nummer i rekka:

Hvis den siste fakturaen i det forrige programmet hadde fakturanummer 1022, må du skrive inn 1023 når du lager din første faktura i Conta.

Når du sender din første faktura i Conta og legger inn fakturanummer, legger du også inn hvilken bankkonto kundene skal betale til og navnet på kontoen, for eksempel «Brukskonto DNB».

Skal du bytte til Conta fra et annet regnskapsprogram? Overgangen til systemet tar kun noen få minutter, så kan du sette i gang med regnskapsføringen med det samme.

Få en sømløs arbeidshverdag med fakturering og regnskapsføring i samme system. Alle fakturaene du lager i Conta blir selvfølgelig automatisk bokført i regnskapet ditt.  Prøv Conta sitt regnskapsprogram gratis i 30 dager

Importere kunder og varer fra et annet fakturaprogram

Hvis du har mange kunder i det gamle fakturaprogrammet ditt, kan du enkelt importere dem til Conta. Det enkleste er å eksportere en csv-fil fra det gamle programmet. Dette er en funksjon som er tilgjengelig i de fleste fakturaprogrammer.

Når du har filen klar, går du til KUNDER i menyfanen, trykk på KUNDEIMPORT > IMPORTER FRA FIL. Her kan du laste opp CSV-filen fra det gamle programmet, så vil all informasjonen du har om kundene dukke opp i Conta.

Du kan importere varelisten din til Conta på samme måte som du importerer kunder. Gå til VARER i menyfanen, trykk på VAREIMPORT > IMPORTER FRA FIL. Her kan du laste opp en CSV-fil med varene dine på samme måte som du lastet opp kundene.

Hvordan kreditere fakturaer fra et annet fakturaprogram

Hvis du oppdager at du må kreditere en faktura du har laget i et annet fakturaprogram, må du først legge inn fakturaen som en «gammel faktura» i Conta. Slik gjør du det

Etter du har lagt inn den gamle fakturaen, finner du den sammen med de andre fakturaene dine i fakturalista. Velg fakturaen, klikk på FAKTURADETALJER og deretter på LAG KREDITNOTA.

Spar penger og gjør det enkelt å få betalt med fakturaprogrammet fra Conta. Du kan også sende fakturaene som EHF eller eFaktura - sømløst, enkelt og papirløst. Prøv Conta sitt fakturasystem nå.

[post_title] => Hvordan bytte til Conta sitt fakturaprogram fra Fiken, Visma, Tripletex eller PowerOffice [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => overgang-til-conta-faktura-fra-et-annet-program [to_ping] => [pinged] => https://conta.no/fakturering/slik-kan-du-sende-faktura-som-privatperson-i-conta-faktura/ [post_modified] => 2020-09-15 11:51:23 [post_modified_gmt] => 2020-09-15 10:51:23 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=185 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 60 [post_author] => 42 [post_date] => 2020-05-31 13:04:00 [post_date_gmt] => 2020-05-31 12:04:00 [post_content] =>

En kontantfaktura er en kvittering som dokumenterer at penger er mottatt for en vare/tjeneste, enten elektronisk eller som fysiske kontanter. Her skal vi se litt på hvordan du kan bruke kontantfakturaer til å dokumentere inntekt.

Hvilke krav stilles til en kontantfaktura?

En kontaktfaktura kan lages i et fakturaprogram, genereres fra et godkjent kassasymet, eller være skrevet ut på forhåndsnummererte blanketter.

De skal inneholde de samme opplysningene som en vanlig faktura:

Kontantfakturaer som lages i Conta oppfyller naturligvis alle disse kravene.

Slik lager du en kontantfaktura i Conta.

Når kan du bruke kontantfakturaer?

Vanlige fakturaer er dokumentasjon på at du har solgt noe på kreditt, og har dermed en forfallsdato der kunden må innfri gjelden innen den datoen.

Kontantfakturaer kan brukes når kjøperen betaler ved levering. Eksempler på dette kan være:

Les om regnskapsføring av kontantbetalinger her.

Når trenger jeg kassaapparat?

Loven sier at foretak som normalt selger på kreditt (altså fakturerer på etterskudd) ikke trenger et godkjent kassaapparat for å kunne håndtere kontanter, men i stedet kan lage kontantfaktura i et fakturaprogram som Conta.

Men driver du derimot butikk som i hovedsak baserer seg på kontantsalg er det krav om at firmaet bruker godkjent kassapparat med produkterklæring. Skatteetaten fører en liste over slike apparater.

Salg via internett er unntatt fra kravet om kassaapparat, men du må huske å fikse ordentlig dokumentasjon. Mange nettbutikker har ikke dette innebygd, så i disse tilfellene anbefaler vi å bruke Conta til å lage kontantfakturaer for hvert salg.

[post_title] => Kontantfaktura [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => kontantfaktura [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/regnskap/hvordan-bokfore-innbetalinger-fra-vipps-og-izettle-i-conta/ [post_modified] => 2020-07-20 13:34:07 [post_modified_gmt] => 2020-07-20 12:34:07 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=60 [menu_order] => 5 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )