Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Foreldelsesfrist på fakturaer

Ubetalte fakturaer blir foreldet etter tre år hvis du ikke foretar deg noe for å kreve inn pengene. Det betyr at fakturaen ikke lenger er gyldig.

Atle Hansson

Ubetalte fakturaer blir foreldet etter tre år hvis du ikke foretar deg noe for å kreve inn pengene. Det betyr at fakturaen ikke lenger er gyldig.

Foreldelsesfristen sier at krav som er eldre enn tre år etter første forfallsdato, må slettes. Dette reguleres i foreldelsesloven §2.

Merk deg at hvis kunden foretar en innbetaling som ikke dekker hele kravet, løper nye tre år før det resterende kravet blir ugyldig.

Foreldelsesfristen brytes og en periode på tre nye år begynner derfor når:

  • Skyldneren vedkjenner seg kravet skriftlig i posten eller på e-post, for eksempel ved å be om nedbetalingsavtale eller betalingsutsettelse, eller ved å betale renter. Riktignok gjelder også muntlig vedkjennelse, men dette er naturligvis vanskeligere å bevise. Skriftlig er derfor det tryggeste.
  • Skyldneren foretar en hel eller delvis innbetaling på kravet.

Forlenges til ti år

Fristen på tre år er generell, og har flere unntak. I praksis gjelder den kun hvis ingen steg blir tatt for å kreve inn pengene.

Ifølge foreldelsesloven forlenges fristen til ti år når:

  • Du har et gjeldsbrev på kravet. Et gjeldsbrev er et dokument som gir uttrykk for et pengekrav. Et eksempel på dette er et lånedokument, fordi den som låner ut penger som regel krever at den som tar opp lånet undertegner et gjeldsbrev.
  • Du går til rettslige skritt for å drive inn pengene, som for eksempel en forliksklage til forliksrådet, eller utleggsforretning hos namsmannen.

Tiden begynner å telle ned fra første dag etter at du hadde rett til å få betalt, det vil si selve forfallsdatoen på fakturaen. I Conta vil forfallsdatoen på fakturaen legge grunnlaget for dette i systemet når du tar saken videre til inkasso.

På tide å bytte ut hjemmelagede fakturaer og bæreposer med kvitteringer?
Opplev hvor mye enklere det kan gjøres med Conta.

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.