Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Slik bruker du en kreditnota

Kreditnota er betegnelsen på et bilag som viser at du skylder en annen part penger, med andre ord en motsatt faktura.

Atle Hansson

Kreditnota er betegnelsen på et bilag som viser at du skylder en annen part penger, med andre ord en motsatt faktura.

En kreditnota korrigerer/reverserer opplysningene i en faktura du har sendt tidligere. I henhold til Bokføringsforskriften § 5-1 bør kreditnotaen inneholde de samme opplysninger som fakturaene du lager (så langt det er mulig).

Vi gjør det enkelt for deg i fakturaprogrammet til Conta. Kreditnotaene er en perfekt reversering av fakturaen.

Når skal kreditnota brukes?

Kreditnota blir som oftest brukt når du har laget en faktura som inneholder feil. For eksempel feil pris, feil vare eller for mange timer. Du må også sende en kreditnota hvis du av en annen grunn egentlig kunne tenkt deg å slette hele fakturaen og sende en ny. Sletting av fakturaer er ikke lov i forhold til lovverket, så det nærmeste du kommer er å oppheve den ved hjelp av en kreditnota og sende en ny faktura etterpå.

Dette sier Bokføringsforskriften om kreditnota:

«Når det utstedes nytt salgsdokument til erstatning for allerede avsendt salgsdokument, skal det også utstedes en kreditnota som reverserer opprinnelig salgsdokument.»

Hvordan må kreditnotaen se ut?

På en kreditnota skal det tydelig framgå av teksten at den er en kreditnota, det er også krav om at den skal ha et løpende fakturanummer, fakturadato og angivelse av partene. Altså de samme kravene som stilles til en faktura. Kreditnotaen skal bokføres i regnskapet med den datoen den er laget.

Hvorfor bør hele fakturaen krediteres?

Å kreditere deler av fakturaer åpner for kompliserte bokføringsfeil som kan være vanskelige å rydde opp i. Regnskapsprisen kan lett doble seg på årsbasis for småfirmaer, bare på grunn av denne typen feil. Og dette er ikke bare noe vi tar ut av luften, dette har vi direkte fra regnskapsførerne i Conta-konsernet.

Vi ønsker at Conta skal ha færrest mulig slike fallgruver for folk som driver firma, og derfor har vi stålsatt Conta mot krediterings-rot ved å kun åpne for å kreditere hele fakturaen. 

Når du har kreditert fakturaen, lager du en ny faktura som er korrekt. Enkelt og greit, og regnskapsføreren blir happy.

Hvordan lager jeg en kreditnota i Conta?

Følg denne oppskriften:

  1. Søk opp fakturaen du vil kreditere fra fakturalista
  2. Gå til fakturadetaljene
  3. Klikk på LAG KREDITNOTA 

Conta gjør det også mulig å kreditere en faktura du har laget i et annet program. Etter at du har lagt inn en faktura som GAMMEL FAKTURA FRA ANNET SYSTEM kan du kreditere den fra fakturadetaljene slik som oppskriften over.

På tide å bytte ut hjemmelagede fakturaer og bæreposer med kvitteringer?
Opplev hvor mye enklere det kan gjøres med Conta.

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.