Slik bruker du en kreditnota

Kreditnota er betegnelsen på et bilag som viser at du skylder en annen part penger, med andre ord en motsatt faktura.

Atle Hansson
Atle Hansson

Kreditnota er betegnelsen på et bilag som viser at du skylder en annen part penger, med andre ord en motsatt faktura.

En kreditnota korrigerer/reverserer opplysningene i en faktura du har sendt tidligere. I henhold til Bokføringsforskriften § 5-1 bør kreditnotaen inneholde de samme opplysninger som fakturaene du lager (så langt det er mulig).

Vi gjør det enkelt for deg i fakturaprogrammet til Conta. Kreditnotaene er en perfekt reversering av fakturaen.

Når skal kreditnota brukes?

Kreditnota blir som oftest brukt når du har laget en faktura som inneholder feil. For eksempel feil pris, feil vare eller for mange timer. Du må også sende en kreditnota hvis du av en annen grunn egentlig kunne tenkt deg å slette hele fakturaen og sende en ny. Sletting av fakturaer er ikke lov i forhold til lovverket, så det nærmeste du kommer er å oppheve den ved hjelp av en kreditnota og sende en ny faktura etterpå.

Dette sier Bokføringsforskriften om kreditnota:

«Når det utstedes nytt salgsdokument til erstatning for allerede avsendt salgsdokument, skal det også utstedes en kreditnota som reverserer opprinnelig salgsdokument.»

Hvordan må kreditnotaen se ut?

På en kreditnota skal det tydelig framgå av teksten at den er en kreditnota, det er også krav om at den skal ha et løpende fakturanummer, fakturadato og angivelse av partene. Altså de samme kravene som stilles til en faktura. Kreditnotaen skal bokføres i regnskapet med den datoen den er laget.

Hvorfor bør hele fakturaen krediteres?

Å kreditere deler av fakturaer åpner for kompliserte bokføringsfeil som kan være vanskelige å rydde opp i. Regnskapsprisen kan lett doble seg på årsbasis for småfirmaer, bare på grunn av denne typen feil. Og dette er ikke bare noe vi tar ut av luften, dette har vi direkte fra regnskapsførerne i Conta-konsernet.

Vi ønsker at Conta skal ha færrest mulig slike fallgruver for folk som driver firma, og derfor har vi stålsatt Conta mot krediterings-rot ved å kun åpne for å kreditere hele fakturaen.

Når du har kreditert fakturaen, lager du en ny faktura som er korrekt. Enkelt og greit, og regnskapsføreren blir happy.

Hvordan lager jeg en kreditnota i Conta?

Følg denne oppskriften:

1. Søk opp fakturaen du vil kreditere fra fakturalista
  2. Gå til fakturadetaljene
  3. Klikk på LAG KREDITNOTA
Lag kreditnota

Conta gjør det også mulig å kreditere en faktura du har laget i et annet program. Etter at du har lagt inn en faktura som GAMMEL FAKTURA FRA ANNET SYSTEM kan du kreditere den fra fakturadetaljene slik som oppskriften over.

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 155
            [name] => Fakturering
            [slug] => fakturering
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 155
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 31
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 147
            [post_author] => 76
            [post_date] => 2020-10-20 12:00:10
            [post_date_gmt] => 2020-10-20 11:00:10
            [post_content] =>

Når du bruker din private bil til å kjøre i jobbsammenheng kan du som hovedregel trekke fra 3,50 kroner per kilometer på skatten. Du kan likevel fakturere mer for kjøring med privatbil, hvis du vil.

Når du kjører bil som en del av jobben i enkeltpersonforetaket eller aksjeselskapet ditt, kan du få betalt tilbake 3,50 kroner per kilometer fra selskapet ditt eller kunden du jobber for, skattefritt. Det betyr ikke at det er den totale prisen du må sette når du fakturerer.

Statens satser for kjøring med privatbil

Mange bruker statens satser når de skal fakturere kjøring med privatbil. I 2020 er den på 4,03 kroner per kilometer. Tidligere var statens satser det du hadde lov å trekke fra på skatten, men slik er det ikke lenger.

Nå opererer vi med hovedsaklig to satser:

Det betyr at hvis du er ansatt og det rapporteres lønn (for eksempel hvis du er ansatt i ditt eget aksjeselskap) kan du som privatperson få igjen høyere beløper enn 3,50 kroner per kilometer, men alt over 3,50 kroner må skattes av.

Hvis du for eksempel har i kontrakten din at du skal få dekket etter statens satser, fakturerer du 4,03 kroner per kilometer. Da er 3,50 kroner skattefrie og 53 øre skattepliktige.

Det samme gjelder hvis du driver enkeltmannsforetak. Du kan fakturere kundene dine den prisen du vil for kjøring med privatbil, men du har kun lov å trekke fra 3,50 kroner per kilometer i regnskapet ditt.

Les også:

Hva skal du fakturere for kjøring?

Når du driver ENK eller AS kan du faktisk bestemme selv hvor mye du vil fakturere kundene dine for kilometergodtgjørelse. Det er en utbredt misforståelse at eiere av små firmaer må forholde seg til statens kilometergodtgjørelse når de fakturerer. Denne satsen er satsen ansatte i staten bruker og mange har valgt å bruke den samme, men det er ingen krav om å bruke statens sats i bedriften din.

Den skattefrie satsen brukes til å beregne kilometergodtgjørelse i ENK og sier hvor mye av satsen som er skattefri når du rapporterer det som lønn. Mange som driver AS bruker bare den skattefrie satsen til seg selv for å gjøre det enkelt og for å få skattefordelen.

Med Conta blir fakturering og regnskapsføring stressfritt, og du kan fokusere på det du kan best.

Se hvor enkelt det er å komme i gang med regnskap og fakturering:

https://www.youtube.com/watch?v=dSMP4IBp3FM&feature=emb_title
Prøv Conta gratis

Du bestemmer kilometerprisen

Det er du som næringsdrivende, ikke oppdragsgiveren din, som setter kjørehonoraret du mener er riktig. På samme måte som du setter din egen timepris, er det du som bestemmer hva kjøring skal koste, og at du må her som ellers ta deg skikkelig betalt. Bompenger og broavgifter må også regnes med i prisen. Du skal ikke bare ha dekket utgiftene dine, du skal også ha en profitt på toppen.

I virkeligheten koster det mer enn statens sats å kjøre en middels stor bil på norske veier. Avhengig av om du har elbil, dieselbil eller bensinbil, vil en bil som kjører omtrent 15 000 kilometer i året koste deg mellom 5 og 7 kroner per kilometer. Dette er ifølge Opplysningsrådet for veitrafikk sin rapport om kostnader ved bilhold fra 2020.

For å finne den reelle kilometerutgiften må du blant annet regne med statlige avgifter, forsikring, bilens verdifall og drivstoff.

Tenk på bilen som et arbeidsredskap, en maskin som produserer omsetning for firmaet ditt, som om den var en hjullaster, en lastebil eller et hvilket som helst annet driftsmiddel. Når du driver næring er det derfor lurt å ta bedre betalt enn statens satser.

Husk kjørebok

For at du skal kunne kreve fradrag på 3,50 kroner per kilometer (2020) når du leverer skattemelding og næringsoppgave, bør du føre en detaljert kjørebok. Kjøringen må kunne dokumenteres for at du skal kunne føre den i regnskapet eller utbetale kjøregodgjørelse til ansatte. Det er også den eneste måten Skatteetaten kan vurdere saken hvis de er i tvil om fradraget ditt er riktig.

Den samme satsen gjelder uansett hvor mange kilometer du kjører i løpet av et år.

[post_title] => Slik bør du fakturere kjøring med privatbil [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => slik-fakturerer-du-kjoring-med-privatbil-naering [to_ping] => [pinged] => https://conta.no/fakturering/timepris-sett-pris-pa-arbeidet-ditt/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hvordan-bokfore-lonn/ [post_modified] => 2020-10-20 13:02:34 [post_modified_gmt] => 2020-10-20 12:02:34 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=147 [menu_order] => 10 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 58 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-10-13 10:00:00 [post_date_gmt] => 2020-10-13 09:00:00 [post_content] =>

Det beste med å fakturere med Conta er at fakturaen blir akkurat slik du ser den i nettleseren. Slik ser den ut:

Er du på jakt etter et fakturaprogram? Det finnes mange på markedet, men ikke alle er like enkle å bruke.

Godkjente fakturaer

Når du fakturerer med Conta, blir fakturaen akkurat slik du ser den i nettleseren din. Alle fakturaer er forhåndsnummerert, så du slipper å tenke på de formelle kravene til en faktura.

Informasjonen om bedriften din som navn og adresse ligger allerede klar i fakturaen. Du legger inn kunden din, fakturadato og forfallsdato, beskrivelse av varen du har solgt, antall, pris og MVA-sats.

Du har også mulighet til å legge på KID på fakturaen slik at innbetalingen registreres automatisk.

Slik ser fakturaen i Conta ut:

Automatisk bokføring av fakturaer

Når du fører regnskap i Conta bokføres alle fakturaene du lager automatisk. På den måten sparer du mye tid på regnskapet!

Er du klar til å lage din første faktura? Du kan prøve Conta gratis i 30 dager.

Prøv Conta [post_title] => Slik ser en faktura fra Conta ut [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => fakturaeksempel [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-10-14 09:41:57 [post_modified_gmt] => 2020-10-14 08:41:57 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=58 [menu_order] => 4 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 50393 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-07-14 08:01:52 [post_date_gmt] => 2020-07-14 07:01:52 [post_content] =>

EHF står for «elektronisk handelsformat» og er en elektronisk faktura du sender til bedrifter. EHF gjør faktureringen enklere og raskere - les hvordan.

Du har kanskje mottatt eFaktura i nettbanken din som privatperson? EHF-faktura er også en type elektronisk faktura, men i motsetning til eFaktura som kun sendes til privatpersoner, sender du EHF når du fakturerer bedrifter.

LES OGSÅ: Derfor bør du sende eFaktura til privatkundene dine

EHF blir bare mer og mer vanlig blant norske bedrifter, og både staten og kommuner krever å få tilsendt fakturaer på denne måten. Hvorfor? Fordi det er innmari enkelt og sparer deg for mye arbeid!

Du kan både sende og motta EHF i Conta. Når du skal sende en EHF-faktura oppretter du helt enkelt en faktura på vanlig måte, og velger «Send som EHF» når du skal sende fakturaen. Prøv faktura og regnskap fra Conta gratis.

Derfor bør du bruke EHF:

Det går raskt

Du kan sende en EHF-faktura på 1, 2, 3! Når du har opprettet en faktura i Conta trykker du på «Send som EHF» og fakturaen er ute av verden. Den sendes rett fra fakturasystemet, så du slipper å bruke tid på å laste den ned, sende som e-post eller postlegge den.

Bedrifter må være registrert i ELMA-registeret («Elektronisk mottakeradresseregister») for å kunne motta EHF. Når du skal sende en EHF-faktura i Conta, får du beskjed om bedriften du sender til er i registeret. Hvis de ikke er det, må du sende fakturaen på en annen måte

Det er trygt

EHF er den tryggeste måten å sende fakturaer til bedrifter. Fakturaen du sender havner i regnskapsprogrammet til mottakeren, noe som gjør at du slipper å uroe deg for om den har havnet i søppelposten i innboksen, er levert til feil e-postadresse eller har forsvunnet i posten.

Med EHF trenger du heller ikke å bekymre deg for å sende fakturaen til feil sted. Organisasjonsnummeret til mottakeren brukes som «adresse» og sikrer at fakturaen havner der den skal.

Det er kortere vei til betaling

Ved å sende fakturaen rett til økonomisystemet eller regnskapsprogrammet til mottakeren, blir det også enklere å få betalt. De aller fleste firmaer kan betale fakturaer direkte i regnskapssystemet sitt, og betalingsprosessen går dermed raskere enn hvis de betaler den i nettbanken. Du får penger raskere på konto og bedriften din opprettholder en god likviditet

Har du kunder som somler med å betale? Prøv å selge fakturaen med Superraskt oppgjør neste gang du sender en faktura i Conta. Partneren vår Brabank betaler deg innen én virkedag og tar over risikoen på fakturaen. Finn ut mer om Superraskt oppgjør fra Conta og Brabank

Du kutter kostnader og sparer miljøet

Siden EHF er helt elektronisk, sparer du miljøet for alle papirfakturaene du kanskje hadde sendt ellers.

Det er i tillegg ganske kostbart å postlegge fakturaer; faktisk anslår regjeringen at det vil spare samfunnet 5,2 milliarder kroner årlig om vi går over til å kun bruke eFaktura og EHF! Så med elektroniske fakturaer sparer du altså både penger og miljøet. EHF er fremtiden!

Superenkel bokføring

Når du driver et aksjeselskap eller enkeltpersonforetak kan du motta EHF i Conta. Det gir deg alle fordelene nevnt over, i tillegg til enda en stor fordel: EHF-fakturaen bokfører seg så å si selv

Du finner EHF-fakturaene du har mottat under BILAG > EHF. Klikk på fakturaen du vil bokføre under «Følg opp»-kolonnen og registrer bilaget som vanlig. EHF-formatet gjør at regnskapsprogrammet automatisk fyller ut alt bortsett fra kostnadskonto, så du slipper å skrive inn all informasjon slik som hvis du bokfører en papirfaktura.

Så enkelt er det å bokføre bilag i Conta:

https://www.youtube.com/watch?v=vhdVQ-CLe78&t=64s

Slik aktiverer du mottak av EHF i Conta

Du må aktivere mottak av EHF i Conta før andre bedrifter kan sende det til deg. Virksomheten din blir registrert i ELMA-registeret når du aktiverer mottak av EHF i Conta. Leverandørene dine kan dermed søke deg opp i fakturaprogrammet sitt og sende EHF-er til deg.

Gå til INNSTILLINGER > REGNSKAP > EHF for å aktivere mottak av EHF. Her kan du både velge om du vil motta EHF fra leverandører og om du vil vi skal sende deg en e-post hver gang du mottar en EHF.

Har du Standard koster noen kroner hver gang du sender eller mottar EHF. Har du abonnementet Smart er sending og mottak av EHF inkludert. Se priser for EHF i Conta

Med Conta kan du føre regnskapet selv eller få hjelp av en av våre regnskapspartnere. Få fortgang på bokføringen med EHF-fakturaer, gode veivisere og ferdig utfylte MVA-meldinger.

Prøv Conta gratis

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv regnskapsprogrammet gratis.

[post_title] => Dette er fordelene med å bruke EHF-faktura [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => dette-er-fordelene-med-a-bruke-ehf-faktura [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/likviditet/alt-om-likviditet/ https://hjelp.conta.no/faktura/selge-fakturaen-easybank-fakturasalg/ https://hjelp.conta.no/regnskap/bilag/registrere-ehf/ [post_modified] => 2020-11-04 09:00:36 [post_modified_gmt] => 2020-11-04 08:00:36 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50393 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )