Hvor kommer kredittinformasjonen fra?

Kredittsjekkene fra Conta Kredittsjekk bygges opp av data fra en rekke ulike kilder, blant annet løsøreregisterets oversikt over betalingsanmerkninger og informasjon fra inkassobyråer.

Atle Hansson

Kredittsjekkene fra Conta Kredittsjekk bygges opp av data fra en rekke ulike kilder, blant annet løsøreregisterets oversikt over betalingsanmerkninger og informasjon fra inkassobyråer.

Bedrifter:

 • Basisinformasjon om selskapet
 • Alder, foretaksform, bransje, sektorkode
 • Regnskap, nøkkeltall, revisormerknader, likviditet + endringer
 • Hendelser som f.eks. endringer i ledelse, navn, ny aksjekapital
 • Eiere, datterselskap
 • Informasjon om deltakere – risikoklasse, betalingshistorikk, alder, daglig leder, m.m.
 • Bransjestatistikk
 • Betalingsanmerkninger rapportert inn av det offentlige og inkassobyråer

Noen bransjer er mer risikoutsatte enn andre og har høyere konkursfrekvens. Det er derfor bransjestatistikk er en del av helhetsvurderingen.

Betalingsanmerkninger for bedrifter blir rapportert inn fra både det offentlige og fra private inkassoselskaper. Disse viser i listeform i kredittsjekk-rapporten du kjøper fra Conta Kredittsjekk.

Privatpersoner:

For privatpersoner er det offentlige ligningsdata med inntekt, skatt og formue som ligger i bunn. Dette bygges ut med informasjon fra offentlige registre over betalingsanmerkninger. Dessuten hentes det inn informasjon om personens næringsinteresser. Adressestabilitet (flytting) er også en del av vurderingen, men vektes i mindre grad.

Merk at det bare er betalingsanmerkninger fra det offentlige som blir registrert på privatpersoner. Eventuelle betalingsanmerkninger som rapporteres inn direkte fra inkassobyråene kan gjøre utslag på selve tallet som utgjør kredittvurderingen, men viser ikke som egne punkter i kredittsjekk-rapporten.

For å gjøre deg i stand til å forstå kredittsjekkene bedre har vi publisert en egen hjelpeartikkel. Les hele artikkelen her.

    Array
(
  [0] => WP_Term Object
    (
      [term_id] => 152
      [name] => Kredittsjekking
      [slug] => kredittsjekking
      [term_group] => 0
      [term_taxonomy_id] => 152
      [taxonomy] => category
      [description] => 
      [parent] => 151
      [count] => 4
      [filter] => raw
    )

)
Array
(
  [0] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 139
      [post_author] => 2
      [post_date] => 2016-11-03 07:09:27
      [post_date_gmt] => 2016-11-03 07:09:27
      [post_content] => Kredittsjekker

Her kan du se hvordan en kredittsjekk ser ut både for bedrift og privatperson. Du kan også laste ned eksempler i PDF-format. Last ned kredittsjekk av en bedrift Last ned kredittsjekk av en privatperson [post_title] => Slik ser kredittsjekkene ut [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => slik-ser-kredittsjekkene-ut [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 09:38:43 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 08:38:43 [post_content_filtered] => [post_parent] => 23 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=139 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 137 [post_author] => 2 [post_date] => 2016-11-03 07:08:41 [post_date_gmt] => 2016-11-03 07:08:41 [post_content] =>

Privatpersoner som blir kredittsjekket mottar et informasjonsbrev med varsel om at et firma har kredittsjekket dem. Dette er et lovkrav, og er nyttig bl.a. for å forhindre forsøk på ID-tyveri.

Nedenfor ser du hvordan brevet til privatpersoner er utformet. Bedrifter og organisasjoner får ikke noe varsel, da det ikke er et lovkrav.

Gjenpartsbrev
[post_title] => Gjenpartsbrev til privatpersoner [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => gjenpartsbrev-til-privatpersoner [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 21:46:57 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 20:46:57 [post_content_filtered] => [post_parent] => 23 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=137 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 131 [post_author] => 2 [post_date] => 2016-11-03 07:02:49 [post_date_gmt] => 2016-11-03 07:02:49 [post_content] =>

Det er smart å sjekke nye kunder du vurderer å selge på kreditt til, eller inngå et varig samarbeid med. Kredittsjekken gir full oversikt over betalingsanmerkninger, blant mye annet.

Den gir også kredittvurderingsselskapet Experian sin ekspertanalyse av kunden, slik at du slipper å ta unødvendig risiko.

Merk at det er ulovlig å kredittsjekke privatpersoner hvis du ikke har lovlig grunn til å gjøre det, og hvis du ikke har informert personen om det på forhånd. Les mer om dette på hjelpesidene.

Her er eksempler på ni situasjoner der du bør bruke Conta Kredittsjekk:

1. Før du utarbeider et tilbud

Det er dårlig økonomi å kaste bort timer på å utarbeide et pristilbu til et firma som ikke har ryddig økonomi. En kredittsjekk rydder evt. tvil av veien på om det er verd å i det hele tatt handle med kunden. Kredittsjekken kan også avdekke hvilken betalingsmodell firmaet ditt bør legge opp til i forhandlingene. Det er alltid anbefalt å kredittsjekke så tidlig som mulig i en samarbeidsprosess.

2. Før du inngår en salgsavtale eller kontrakt

Hvis det er antydninger til at kunden er en svak eller uryddig betaler, bør du kreve hele eller deler av betalingen på forskudd. Lyser kredittsjekken rødt er valget enkelt: Betaling på forskudd, eller avblåse kontrakten. For arkitekter, byggmestre, utleiere og andre som  binder seg opp med kunder over en viss tidsperiode, kan en kredittsjekk gi en indikasjon på om kunden har vilje og evne til å følge opp et prosjekt som genererer kostnader over tid og innebærer delbetalinger.

3. Før du sender ut varer på kreditt

Nært beslektet med forrige punkt, men her er det lett å ta urimelige sjanser når ordrene hagler og tidspresset er stort. Kredittsjekker kan i siste liten forhindre en liten katastrofe der dere sender varer uten å ha rimelig sikkerhet for betalingen. Det er bedre å kredittsjekke en gang for mye enn en gang for lite.

4. Før du leier ut

De nye leietakerne kan virke hyggelige, men vet du om de er seriøse betalere? Selskaper som driver seriøs utleievirksomhet til privatpersoner eller foretak bør sile interessenter ved å bruke Conta Kredittsjekk. (Husk at du må be privatpersoner om samtykke.)

5. Før du tar inkassosaker til namsmannen

Det er svært gunstig å ta en kredittsjekk før du sender en sak til namsmannen eller vurderer en konkursbegjæring. Det er bedre å ta en kredittsjekk enn å tape rettsgebyret du satser i slike tilfeller. Det kan hende at du ville kommet langt bak i køen av kreditorer hos dårlige betalere som ikke har noen midler til å gjøre opp for seg med. Kredittsjekken vil f.eks. gi en indikasjon på om personer har fast jobb eller ikke, eller om selskaper beveger seg mot insolvens.

6. Før du gir betalingsutsettelser

For å vurdere om det er verdt å ta sjansen på å gi kunden betalingsutsettelse eller dele opp et fakturabeløp, kan en kredittsjekk være med på å gi et totalbilde av situasjonen. Ofte er det de svake betalerne som har behov for utsettelser og avdragsordninger, men ved hjelp av en kredittsjekk kan du unngå å være for snill og melde deg for sent i køen av eventuelle kreditorer.

7. Før du sender forskuddsbetaling til leverandører

Hvis firmaet ditt gjør avtale med en leverandør dere ikke kjenner så godt til, vil en kredittsjekk gi et bedre grunnlag for å ta forretningsmessige beslutninger. Å ikke kredittsjekke før du sender avgårde forskuddsbetaling for en vare eller tjeneste kan koste dyrt. Kredittsjekken kan gi bedre vern mot at pengene går rett inn i et sort hull hos et konkurstruet selskap, for eksempel.

8. Før du starter firma med andre

Om du vurdere å gå inn som deltaker i et selskap sammen med personer eller firma du ikke kjenner ut og inn, kan en kredittsjekk gi deg indikatorer på om de er riktige partnere for deg. Ville du startet firma med en person som har en historie bak seg med ubetalt skatt og MVA eller andre grove betalingsanmerkninger? Firmaer kan du kredittsjekke uten å avtale på forhånd, mens privatpersoner skal samtykke, fordi det her ikke dreier seg om en situasjon der du skal selge på kreditt til vedkommende. Hvis du ikke får samtykke kan du kanskje anta at personen har noe å skjule.

9. Før du inngår forhandleravtaler

Forhandleravtaler innebærer ofte at firmaet ditt opparbeider seg et tilgodebeløp hos forhandleren, i form av provisjon. Provisjonen skal betales ut med jevne intervaller. Men hva hvis provisjonen ikke kommer? Før du gjør denne typen avtaler lønner det seg å sjekke firmaet du vil samarbeide med.

[post_title] => Når bør jeg kredittsjekke? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => nar-bor-jeg-kredittsjekke [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 21:42:12 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 20:42:12 [post_content_filtered] => [post_parent] => 23 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=131 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

På tide å bytte ut hjemmelagede fakturaer og bæreposer med kvitteringer?
Opplev hvor mye enklere det kan gjøres med Conta.

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.