Regnskap: Dette er periodisering

Periodisering vil si å flytte ting i regnskapet slik at inntekter og kostnader står på rett måned. Da får du rapporter som stemmer og du betaler riktig skatt hvert år.

Post-thumb

Periodisering vil si å flytte ting i regnskapet slik at inntekter og kostnader står på rett måned. Da får du rapporter som stemmer og du betaler riktig skatt hvert år.

periodisering

Ofte er det slik at du gjør en jobb i desember, men fakturerer i januar. Eller at du betaler tre måneders kontorleie i desember, men «forbruker» den tjenesten fra januar til mars. Det er her periodisering kommer inn!

Å periodisere vil si å flytte ting i regnskapet slik at inntekten viser på den måneden du gjorde jobben (desember) eller kostnaden på de månedene du faktisk brukte kontoret (januar til mars).

Å periodisere er også nødvendig for å betale riktig skatt. Før du kan sende inn skattemeldingen for 2021 må du fjerne kostnader og inntekt som ikke hører hjemme i 2021, og legge til de som gjør det.

Periodisering kalles gjerne tidfesting, eller å flytte inntekter og kostnader. 

Når må du periodisere?

Alle som fører regnskap må periodisere minst én gang i året. Det må gjøres når du holder på med årsoppgjøret, før du kan levere skattemeldingen (selvangivelsen) og næringsspesifikasjon.

Bruker du regnskapet som et styringsverktøy bør du periodisere oftere slik at du har oppdatert info om den økonomiske situasjonen til bedriften. Da er det vanlig å periodisere én gang i måneden.

Når du gjør jobben med å periodisere må du ta med kostnader og inntekter som ble fakturert på forskudd eller etterskudd, altså i en annen måned enn kjøpet/salget fant sted. 

Eksempler på dette kan være kontorleie, forsikringer og lønn. I tillegg må du periodisere varelageret ditt.

Merk at lønn skal periodiseres slik at det i regnskapet står på den måneden de ansatte jobbet, ikke måneden etter når de fleste får betalt. Men når du rapporterer til myndighetene om lønn, arbeidsgiveravgift, skatt og lignende skal du basere det på måneden du faktisk betaler ut lønn.

Slik gjør du

Kort oppsummert gjelder periodisering altså: 

  • En tjeneste eller vare du fakturerte for i fjor, men som du leverer i år. Da må du ha mulighet til å forskuddsfakturere.
  • Et kjøp du registrerer i år, men du fikk tjenesten eller varen i fjor. 
  • Et kjøp registrert i fjor, men du får tjenesten eller varen i år.

Eksempel:

Snekker Amundsen har bygget en levegg i desember, men har ikke sendt fakturaen før januar. Når han bruker Conta til å fakturere føres inntekten, og senere innbetalingen, automatisk i regnskapet. 

For å vise at inntekten på 10 000 kroner (eks. MVA) gjaldt desember, må han også gå til regnskapet og føre:

+ 10 000 kroner på «1530 Opptjent, ikke fakturert inntekt»

10 000 kroner på «3950 Endring i opptjent ikke utfakturert inntekt»

Det skal føres med dato 31.12.2021. Denne datoen er uavhengig av når i desember Amundsen gjorde jobben – så lenge måneden stemmer, stemmer regnskapet.

Deretter må han føre:

+ 10 000 kroner på «3950 Endring i opptjent ikke utfakturert inntekt»

10 000 kroner på «1530 Opptjent, ikke fakturert inntekt»

Med dato 1.1.2022, uavhengig av når han sender fakturaen.

Siden det samme beløpet er ført i pluss og minus på de to kontoene det gjelder påvirker det ikke totalen til Snekker Amundsen, men rapportene hans vil nå vise at han tjente 10 000 kroner i desember, selv om han ikke sender fakturaen før januar.

Det gjør også at han betaler riktig skatt for 2021, siden inntekt nå er med i det året jobben ble gjort.

I regnskapsprogrammet til Conta, er det en enkel sak å periodisere.

Periodisering er også noen en regnskapsfører kan hjelpe deg med, sammen med resten av det som skal gjøres ved årsavslutningen. Finn en regnskapsfører til å hjelpe deg i Conta.

Les mer om hvordan en regnskapsfører kan hjelpe deg.

Ikke flytt merverdiavgiften

Merk at du aldri gjør noe med MVA når du periodiserer, alt du periodiserer skal være eks. MVA. Det er fordi merverdiavgiftsloven krever at MVA betales på fakturadatoen. 

I dette tilfellet blir MVA-en fra byggingen av leveggen med på MVA-meldingen Amundsen leverer 10. april, og som dekker januar og februar 2020.

Hva skjer om du dropper periodisering? 

Hvis du ikke periodiserer er ikke regnskapet like hjelpsomt for deg, men viktigst av alt kan det føre til at du betaler for mye eller for lite skatt. 

For eksempel, hvis du kjøper en vare eller tjeneste i desember og får fakturaen i januar, vil det å flytte kostnaden til desember gjøre at du med det rette reduserer det skattepliktige beløpet ditt i 2019, altså får det skattefradraget du har krav på.

I verste fall kan Skatteetaten se på manglende periodisering som skatteplanlegging, altså at du bevisst prøver å betale for lite skatt. For eksempel, hvis du fakturerer i januar for en jobb du gjorde i desember og så ikke registrerer at inntekten hørte hjemme i desember, betaler du mindre skatt i 2019 fordi det skattepliktige beløpet ditt er lavere. Det er straffbart. 

Hvis du ikke har periodisert regnskapet ditt og blir kontrollert av myndighetene kan du få gebyr. Sender du inn årsregnskap med feil må du sende inn en ny versjon. Skal du bruke årsregnskapet til å få lån fra en bank eller støtte fra, for eksempel, Innovasjon Norge risikerer du å få avslag.

Små bedrifter vil som regel ikke ha mye arbeid med periodiseringen, men sørg uansett for at du gjør det minst én gang i året slik at du er klar for å levere skattemelding og næringsspesifikasjon (tidligere næringsoppgave) innen fristen.

LES OGSÅ: Vi svarer på det du lurer på om å føre regnskap

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!