Hva er et regnskapssystem?

Et regnskapssystem er et dataprogram du kan føre regnskap i. Det er som regel skybasert slik at du kan finne tak i regnskapet ditt uansett hvor du er.

Avatar
Elisabeth Ulla Uksnøy

Et regnskapssystem er et dataprogram du kan føre regnskap i. Det er som regel skybasert slik at du kan finne tak i regnskapet ditt uansett hvor du er.

Et regnskapssystem, eller et regnskapsprogram som det også kalles, er et program som lar deg føre regnskap på datamaskinen din. Dagens regnskapsprogram er gjerne skybasert, som betyr at du kan føre regnskap på nett. Det betyr at du enkelt kan føre regnskap hvor enn du befinner deg, og at du slipper å stresse med permer og gamle kvitteringer.

Skal du føre regnskap selv? Denne guiden hjelper deg i gang med regnskapsføringen.

Du kan enkelt sende fakturaer og føre regnskap i Conta sitt nettbaserte regnskapssystem. Fakturaene du lager bokføres automatisk i regnskapet og sparer deg for tid og penger. Prøv regnskapssystemet gratis i 30 dager.

Hva kan du gjøre i et regnskapssystem?

Når du driver et ENK eller et AS, er du pliktig til å dokumentere alt av penger og verdier som går inn og ut av bedriften din. Dette kalles bokføringsplikt. Et regnskapsprogram hjelper deg med å holde orden på hva som skjer i bedriften din.

Hva du kan gjøre i et regnskapssystem, varierer fra program til program. Felles for alle regnskapsprogram er at du kan bruke de til å føre regnskap, men noen har også flere funksjoner implementert i programvaren.

Det er vanlig å finne lovpålagte rapporter i et regnskapssystem. I Conta kan du blant annet finne rapporter for balanse og resultat, som viser hva firmaet ditt eier og skylder, og hva den har tjent og kjøpt.

Noen regnskapsprogrammer har også rapporter du trenger når du skal sende informasjon til Skatteetaten. I regnskapssystemet til Conta finner du både fiks ferdig MVA-melding for de som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, mal for SAF-T formatet som du må bruke når du skal sende inn årsoppgjøret ditt og en rapport for Næringsoppgave 1, som er skjemaet enkeltpersonforetak må levere sammen med skattemeldingen. Noen systemer har også andre rapporter utover de som er nevnt her.

Det finnes også mer omfattende regnskapsprogrammer som i tillegg har systemer for lønn, timeregistrering eller nettbutikk. Dette er ikke funksjoner alle trenger, og er mest brukt av aksjeselskaper med mange ansatte eller andre store organisasjoner.

Skal jeg bruke et regnskapsprogram eller føre regnskapet i et regneark?

Alle aksjeselskap har bokføringsplikt og er lovpålagt å føre regnskap etter bokføringsloven. Det samme gjelder enkeltpersonforetak som tjener over 50 000 kroner i året. Det er fullt lovlig å føre regnskapet i en regnskapsmal i et regneark som for eksempel Excel så lenge du har under 600 bilag i året. Du må bare passe på at du følger regnskapsreglene satt i regnskapsloven, regnskapsprinsippene.

Fra 1. januar 2020 krever myndighetene at regnskapet ditt skal kunne eksporteres i det som kalles SAF-T format. SAF-T formatet bestemmer hvilke kontoer og MVA-koder som skal brukes i regnskapet. Mens de fleste regnskapsprogram vil legge til rette for at du fører regnskapet i dette formatet, kan det være vanskelig kanskje til og med umulig, å følge dette lovkravet når du fører regnskap i et regneark.

Før du bestemmer deg, bør du vurdere hvor mye tid du er villig til å bruke på regnskapet. Å føre regnskapet i et regneark kan være veldig tidkrevende fordi du må gjøre alt manuelt, mens et regnskapsprogram gjør mye av jobben for deg. Se hva mer du bør tenke på før du velger mellom et regneark og et regnskapssystem

Hva bør du tenke på når du velger et regnskapssystem?

Det viktigste å tenke på når du velger et regnskapssystem, er hvilke behov bedriften din har. Hvis du selger eller kjøper varer eller tjenester, kan det være lurt å velge et regnskapsprogram der du også kan sende fakturaer. Når du bruker regnskapsprogrammet fra Conta får du også med et fakturaprogram, noe som gjør at alle fakturaene du lager automatisk blir bokført i regnskapet.

Hvis mye av jobben din er ute i felt eller på farta, er det lurt å velge et regnskapsprogram som er tilpasset arbeidslivet ditt. Den geniale mobilappen til Conta er super når du kjøper ting utenfor den faste arbeidsplassen din; med den kan du nemlig skanne kvitteringer uansett hvor du er, og så finner du dem igjen i regnskapsprogrammet ditt.

Det er også greit å bruke et regnskapssystem der du kan invitere inn en regnskapsfører hvis du ikke vil føre regnskapet selv. Conta har over 100 regnskapspartnere som kjenner systemet og som gjerne gir deg en hjelpende hånd med hele eller deler av regnskapet ditt.

Hva koster et regnskapsprogram?

Det finnes veldig få gratis regnskapsprogram, men det trenger likevel ikke å være spesielt kostbart. Flere programmer, for eksempel Conta sitt, ligger på omtrent en hundrings i måneden. Du kan med andre ord holde orden på økonomien til bedriften din til prisen av to kaffelatter i måneden!

LES OGSÅ: Dette er gratis og dette koster penger i Conta

Kom i gang med et enkelt regnskapssystem

Regnskapssystemet til Conta er enkelt og intuitivt, slik at selv du som ikke har erfaring fra tidligere skal greie å føre regnskap. Smarte veiledere, kunnskapsartikler og hjelpeartikler vil også hjelpe deg godt på veien til å bli en ekspert på regnskap.

Nå kan du følge et helt gratis regnskapskurs for å få en kickstart på regnskapsføringen! I kurset lærer Jostein og Randi deg grunnleggende regnskapsføring på to og en halv time, slik at du enkelt kan gå i gang med å føre ditt eget regnskap.

Slik kommer du i gang med Conta:

Prøv Conta
        Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 156
            [name] => Regnskap og bokføring
            [slug] => regnskap-og-bokforing
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 156
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 50
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 52690
            [post_author] => 74
            [post_date] => 2021-05-11 13:41:52
            [post_date_gmt] => 2021-05-11 12:41:52
            [post_content] =>

Visste du at du kan få skattefradrag på flere ting i bedriften din? Du har stort sett rett på de samme fradragene i et enkeltpersonforetak, som i et aksjeselskap.

Bedriften din kan få skattefradrag på nesten alle utgifter. Det er stort sett de samme fradragene som gjelder for enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS), men det finnes også egne regler for de to foretaksformene.

Hva er skattefradrag?

Skattefradrag er utgifter du kan trekke fra inntektene dine, slik at du bare betaler skatt av overskuddet. Jo flere utgifter du har, desto mindre skatt betaler du.

Du registrerer fradragene dine når du skal levere skattemelding og næringsoppgave.  Det gjør du ved å føre kostnader og utgifter i regnskapet slik at overskuddet blir mindre. Du skal altså ikke trekke fra skatt noe sted. Det skjer av seg selv når du bokfører kostnader i regnskapet ditt.

For å få skattefradrag er det viktig at du har dokumentasjon på utgiftene dine slik at du kan bokføre dem. Derfor er det viktig at du har tatt vare på alt av fakturaer og kvitteringer.

Med kvitteringsappen til Conta kan du ta bilde av alle kvitteringer eller papirfakturaer og sende det rett til regnskapet! Da har du alle kvitteringer samlet, og det går fort å bokføre dem. Last ned appen gratis fra App Store eller Google Play

Enten du er innehaver av ENK eller eier av et AS, kan bedriften din få skattefradrag på alt fra bil, jobbreiser, pensjon og forsikring, kontor og lignende. Kjøpene du får fradrag for må selvsagt være knyttet til bedriften og kunne forklares.

Alle kjøpene dine skal registreres i regnskapet, da legger du ved kvittering eller faktura som bilag. Dette er du pliktig til å gjøre for å ha korrekt regnskap. Det vil også sette skattegrunnlaget ditt og hva du kan få fradrag på. Skatten din blir regnet ut etter du har levert skattemelding og næringsoppgave. Du skatter basert på det skattemessige overskuddet, så det meste du har ført som kostnader blir trukket fra.

Hvilke skattefradrag kan du få i et ENK?

Du kan få skattefradrag på de fleste utgifter i et enkeltpersonforetak, men det er noen regler som skiller seg ut fra reglene som gjelder for aksjeselskap.

Du og enkeltpersonforetaket ditt regnes som en og samme juridiske enhet. Det vil si at skattemeldingen du leverer privat, også er skattemeldingen du leverer for enkeltpersonforetaket ditt.

LES OGSÅ: Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for ENK

Disse skattefradragene kan du få i et ENK:

I tillegg kan du også få skattefradrag på disse utgiftene:

Hvilke skattefradrag kan du få i et AS?

Du kan få skattefradrag på de fleste utgifter i et aksjeselskap, men det er noen regler som skiller seg ut fra reglene som gjelder for enkeltpersonforetak. Du regnes som eier av aksjeselskapet ditt, og dere er to ulike juridiske enheter.

Det vil si at du leverer en skattemelding privat, og aksjeselskapet leverer en egen skattemelding med vedlegg. Du betaler skatt av det skattemessige overskuddet.

LES OGSÅ: Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for AS

Dette kan du få skattefradrag for:

Du kan også få skattefradrag for

Når skal skattemelding og næringsoppgave leveres inn?

Skattemelding og næringsoppgave skal leveres innen 31. mai hvert år. Det kan likevel være lurt å gi seg god tid til å levere det du skal. Før du leverer skattemelding og næringsoppgave, må du sjekke at regnskapet er riktig. Det er viktig at regnskapet er riktig, for det er her du henter ut tallene som blir grunnlaget for skattemelding og næringsoppgave.

LES OGSÅ:

Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for ENK.
Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for AS
Se alle frister for næringsdrivende

[post_title] => Skattefradrag for ENK og AS [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => skattefradrag-for-enk-og-as [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/dette-er-avskrivning/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/lov-og-rett/regler-for-gave-til-ansatte/ https://starte-as.no/stiftelseskostnadene-dekkes-av-aksjekapitalen/ https://enkeltpersonforetak.no/lonn-og-ansatte/innskuddspensjon-med-enkeltpersonforetak https://enkeltpersonforetak.no/skatt/fradrag-for-utgifter-til-mobil-og-bredband-i-enkeltpersonforetak https://enkeltpersonforetak.no/skatt/fradrag-for-hjemmekontor-nar-du-har-enkeltpersonforetak [post_modified] => 2021-05-12 13:07:51 [post_modified_gmt] => 2021-05-12 12:07:51 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=52690 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 52123 [post_author] => 42 [post_date] => 2021-02-22 15:10:15 [post_date_gmt] => 2021-02-22 14:10:15 [post_content] =>

«Goodwill» er et begrep på en tilleggsverdi som eksisterer i kraft av det gode navn og rykte, kundekretsen, eller andre verdier et firma har, som ikke direkte kan tallfestes til enhver tid.

Goodwill utgjør en immateriell eiendel eller verdi (les: uten fysisk substans), og er et begrep som i regnskapsføring brukes om noe abstrakt som påvirker bedriftens fremtidige potensial til å tjene penger. Denne typen eiendel er regulert i Regnskapsloven § 6-2.

Goodwill i praksis

Et konkret eksempel er verdien som kundene dine tilfører i kraft av å være nettopp dine kunder. Både størrelsen på kundemassen, og hvilke kunder firmaet ditt har, kan påvirke firmaets goodwill. Kunder som snakker positivt om firmaet til andre potensielle kunder har utvilsomt en slik verdi.

Et annet eksempel kan være kan være kompetansen til fagpersoner, markedsføringskampanjer, nye kontrakter eller anskaffelser, positiv medieomtale, bidrag til veldedighet, stordriftsfordeler, eller en generell forventning om økt fortjeneste.

Hvordan måles den?

Goodwill er ikke noe som måles og bokføres kontinuerlig, så det er utfordrende å beregne nøyaktig hvor mye av det et firma sitter på. Verdien kan altså sjelden tallfestes, men goodwill er like fullt en del av firmaets eiendom som blir tatt med i regnskapet når den anskaffes via en tredjepart, f.eks ved kjøp av et firma. Regnskapsmessig føres den som et anleggsmiddel. Det betyr at det er en eiendel som er antatt å utnyttes eller brukes over lengre tid til å genere profitt.

Bygninger eller kontorutstyr er i samme kategori, men en vesentlig forskjell på goodwill og annen eiendom er at den kun blir tatt med i regnskapet når den bytter eier. Når et firma kjøper et annet firma, og kjøpesummen overstiger verdiene av det kjøpte firmaets eiendeler, føres restsummen opp i balanseregnskapet til kjøper-firmaet som goodwill. Dette kan i mange tilfeller utgjøre store verdier.

Avskriving av goodwill i regnskapet

Anleggsmidler synker i verdi over tid, og etter Regnskapsloven § 5-3 skal goodwill, på lik linje med andre anleggsmidler, avskrives etter en «fornuftig avskrivningsplan». Avskrivning vil si at firmaet ikke kostnadsfører hele utgiften ved kjøp av anleggsmidler ettersom de har en forventet lengre varighet enn én enkel regnskapsperiode. I stedet fordeler man kostnaden på flere regnskapsperioder basert på en forventning om hvor lenge den skal vare.

Avskrivningsperioder på mer enn fem år må begrunnes med at verdien sikkert vil vare lenger enn dette, ifølge Regnskapsloven § 7-14. Et eksempel på dette kan være kundekontrakter med avtaletid som overstiger fem år. Det aller vanligste er likevel saldoavskrivninger med 20 % per år.

Når goodwill blir negativ

Goodwill skal beskattes som andre eiendeler når den realiseres i form av salg og kjøp. Gevinst beskattes med 25 prosent (2016), og tap er fradragsberettiget.

«Badwill», eller «negativ goodwill» som det ofte kalles, er det motsatte av goodwill. Når et firma blir kjøpt for under den totale verdien av eiendelene sine, er dette et eksempel på badwill. Gjør du et slikt «røverkjøp», er det gjerne som resultat av den negative goodwill som finnes i firmaet. Da vil selgeren også kunne få skattefradrag for tapet.

[post_title] => Hva er goodwill? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hva-er-goodwill [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2021-02-22 15:11:02 [post_modified_gmt] => 2021-02-22 14:11:02 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=52123 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 51551 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-10-23 07:28:53 [post_date_gmt] => 2020-10-23 06:28:53 [post_content] =>

Bokettersyn er en kontroll av regnskapet til enkeltpersonforetaket eller aksjeselskapet ditt, gjort av Skatteetaten.

Hvis du driver din egen bedrift, er sannsynligheten stor for at du vil oppleve at Skatteetaten ber om bokettersyn. Da må du legge frem regnskapet ditt, slik at de kan kontrollere at alt er riktig og i henhold til lovene.

Tidligere var det vanlig at Skatteetaten sjekket regnskapet til bedrifter i gjennomsnitt hvert sjuende år, men de siste årene har det blitt vanlig å ha mindre kontroller av for eksempel merverdiavgift oftere. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva som sjekkes i et bokettersyn, hvordan prosessen foregår og hva konsekvensene kan være dersom kontrollørene finner avvik.

Les også: Hva er forskjellen på regnskapsplikt og bokføringsplikt

Slik fungerer bokettersyn

Når firmaet ditt får beskjed om bokettersyn, vil du først få en melding i Altinn. Mest sannsynlig vil kontrolløren (eller bokettersynrevisoren, som det også kalles) din be deg om å svare på spørsmål og levere dokumenter innen en gitt frist.

Hensikten er å sjekke at bedriften betaler nok MVA, skatt, lønner de ansatte og ellers følger regnskapsloven på riktig måte

Hvis kontrolløren finner avvik eller trenger å undersøke mer, tar han eller hun kontakt for å stille flere spørsmål, få tilsendt flere dokumenter eller avtale et møte for å gjennomgå regnskapet ditt nøyere. Dette kalles et utvidet bokettersyn. Noen ganger vil kontrolløren da komme til kontoret eller stedet bedriften holder til for å utføre en utvidet kontroll.

Les også: Alt du trenger å vite om å føre regnskap

Hva sjekkes i et bokettersyn?

Hva som sjekkes i et bokettersyn varierer. Noen ganger kontrolleres hele regnskapet, andre ganger bare noen poster. Som regel blir du bedt om å sende dokumentasjon som går ett til tre år tilbake i tid.

Når du skal ha bokettersyn, blir du som regel bedt om å sende en SAF-T-fil. SAF-T er en samling av flere regnskapsdata, og inneholder blant annet

I tillegg kan du bli bedt om å legge ved noen inngående fakturaer og kontoutskrift fra banken.

Når du fører regnskap i Conta tar det bare noen få sekunder å få ut en fullstendig SAF-T-rapport. Gå til RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN > SAF-T og klikk LAST NED EKSPORTFILEN når du har valgt perioden du ønsker. Easy peasy.

Les mer om SAF-T.

Hva er utvidet bokettersyn?

Hvis kontrolløren til Skatteetaten finner tegn på at bedriften din har gjort noe feil eller brutt loven, kan de sette igang et utvidet bokettersyn. Som regel blir du da varslet og avtaler et møte med kontrollør. I noen tilfeller, for eksempel hvis noen har meldt inn om ulovlige forhold og det er fare for at bevis kan bli ødelagt, vil kontrolløren møte uanmeldt opp på kontoret eller stedet der bedriften holder til.

Bedriften din kan også bli tatt ut i en stikkprøve og dermed måtte gjennomføre utvidet bokettersyn. Noen ganger hender det også at Skatteetaten har en bransjekontroll der de sjekker forholdene i en bestemt bransje. Da kan du også bli tatt ut til utvidet bokettersyn uten at det er mistanke om at bedriften har gjort noe ulovlig.

I et utvidet bokettersyn vil altså kontrolløren komme fysisk på besøk til bedriften din for å gå gjennom regnskapet ditt. De kan også be om dokumentasjon så langt som ti år tilbake i tid.

Firmaer med ansatte kan få arbeidsgiverkontroll

Arbeidsgiverkontroll er også en variant av utvidet bokettersyn, men den blir utført av det lokale Kemnerkontoret ditt.

Arbeidsgiverkontrollen kan gå ti år tilbake i tid og vil gjerne sjekke at

Rettigheter og plikter ved bokettersyn

Det finnes selvsagt en hel del regler både for kontrolløren og bedriften som blir kontrollert. Før, under eller etter kontrollen skal kontrolløren fra Skatteetaten nemlig

Representanten for bedriften plikter å legge fram alle dokumenter og opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Bedriften skal også gi tilgang og disposisjon til utstyr og programvare som er knyttet til regnskapssystemet og regnskapsmaterialet.

Merk at det er straffbart å prøve å hindre kontrollen eller ikke legge fram dokumentene kontrolløren ber om. Det gjelder også å ikke svare på meldingen fra Skatteetaten når du får beskjed om bokettersyn.

Du har lov til å klage på kontrollen. Klagen gis skriftlig eller muntlig til Kemnerkontoret innen 3 virkedager. De bestemmer om klagen tas videre til behandling i Skatteetaten.

Hva skjer hvis kontrolløren finner feil eller mangler under bokettersynet?

Alvorlighetsgraden på straffen varierer selvsagt også etter alvorlighetsgraden ved funnet. I mange tilfeller blir bedriften pålagt å etterbetale skatter eller avgifter, betale straffeskatt eller dagbøter.

Selv om bokettersyn er en kontroll av virksomheten, kan de ved noen tilfeller gå over til å gjelde daglig leder eller andre som privatperson også. I et enkeltpersonforetak er det for eksempel ikke et skille mellom bedriftens og privatpersonens økonomi, og da kan selvsagt dagbøter eller andre betalingskrav gå hardt utover privatøkonomien din.

Bokettersyn kan også gå utover privatpersoner hvis det er blitt gjort noe straffbart. Det hele kan nemlig ende med både bøter og fengselsstraff til styre eller daglig leder, hvis det er ille nok. Det gjelder også hvis noen andre i bedriften for eksempel har unndratt penger til seg selv.

Tips til bokettersyn

Bokettersyn høres kanskje skummelt ut, men så lenge du har alt på stell, er det ikke noe problem!

Vårt aller beste tips er å ta tak i det med det samme du får en melding om bokettersyn i Altinn og levere det du skal. Mange havner i trøbbel fordi de ikke svarer, og det kan også gjøre at kontrollen blir utvidet. Det er gjort på 1-2-3 å ta ut en SAF-T-rapport i Conta, så da er det egentlig ingen grunn til å utsette det.

Det tar oss til neste tips: Før regnskapet til bedriften i et regnskapssystem fra starten av. Det er verken ulovlig eller umulig å føre regnskap i et regneark, men det gjør det mye mer tungvint for deg når Skatteetaten vil ha bokettersyn.

I et regnskapsprogram har du alle bokføringer, bilag og rapporter samlet på samme sted, noe som gjør det enkelt å samle sammen dokumentene de ber om. Du får jo faktisk alle dokumentene de vanligvis etterspør i SAF-T-rapporten som du enkelt kan laste ned!

Prøv regnskapsprogrammet til Conta gratis

[post_title] => Hva er bokettersyn? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hva-er-bokettersyn [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-forskjellen-pa-bokforingsplikt-og-regnskapsplikt/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/lov-og-rett/slik-tolker-og-folger-du-regnskapsloven/ https://hjelp.conta.no/regnskap/rapporter-regnskap/eksportere-data-fra-regnskapet-saf-t/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-saf-t/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-et-regnskapssystem/ [post_modified] => 2021-02-22 10:10:27 [post_modified_gmt] => 2021-02-22 09:10:27 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=51551 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )