Hva er et regnskapssystem?

Et regnskapssystem er et dataprogram du kan føre regnskap i. Det er som regel skybasert slik at du kan finne tak i regnskapet ditt uansett hvor du er.

Post-thumb

Et regnskapssystem er et dataprogram du kan føre regnskap i. Det er som regel skybasert slik at du kan finne tak i regnskapet ditt uansett hvor du er.

hva er et regnskapssystem

Et regnskapssystem, eller et regnskapsprogram som det også kalles, er et program som lar deg føre regnskap på datamaskinen din. Dagens regnskapsprogram er gjerne skybasert, som betyr at du kan føre regnskap på nett. Det betyr at du enkelt kan føre regnskap hvor enn du befinner deg, og at du slipper å stresse med permer og gamle kvitteringer.

Skal du føre regnskap selv? Denne guiden hjelper deg i gang med regnskapsføringen.

Du kan enkelt sende fakturaer og føre regnskap i Conta sitt nettbaserte regnskapssystem. Fakturaene du lager bokføres automatisk i regnskapet og sparer deg for tid og penger. Prøv regnskapssystemet gratis i 30 dager.

Hva kan du gjøre i et regnskapssystem?

Når du driver et ENK eller et AS, er du pliktig til å dokumentere alt av penger og verdier som går inn og ut av bedriften din. Dette kalles bokføringsplikt. Et regnskapsprogram hjelper deg med å holde orden på hva som skjer i bedriften din.

Hva du kan gjøre i et regnskapssystem, varierer fra program til program. Felles for alle regnskapsprogram er at du kan bruke de til å føre regnskap, men noen har også flere funksjoner implementert i programvaren.

Det er vanlig å finne lovpålagte rapporter i et regnskapssystem. I Conta kan du blant annet finne rapporter for balanse og resultat, som viser hva firmaet ditt eier og skylder, og hva den har tjent og kjøpt.

Noen regnskapsprogrammer har også rapporter du trenger når du skal sende informasjon til Skatteetaten. I regnskapssystemet til Conta finner du både fiks ferdig MVA-melding for de som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, mal for SAF-T formatet som du må bruke når du skal sende inn årsoppgjøret ditt og skattemelding og næringsspesifikasjon (tidligere næringsoppgave) for enkeltpersonforetak. Noen systemer har også andre rapporter utover de som er nevnt her.

Conta har også integrasjoner for lønn, bank og timeregistrering. Conta er altså mye mer enn bare et fakturaprogram!

Skal jeg bruke et regnskapsprogram eller føre regnskapet i et regneark?

Alle aksjeselskap har bokføringsplikt og er lovpålagt å føre regnskap etter bokføringsloven. Det samme gjelder enkeltpersonforetak som tjener over 50 000 kroner i året. Det er fullt lovlig å føre regnskapet i en regnskapsmal i et regneark som for eksempel Excel så lenge du har under 600 bilag i året. Du må bare passe på at du følger regnskapsreglene satt i regnskapsloven, regnskapsprinsippene.

Fra 1. januar 2020 krever myndighetene at regnskapet ditt skal kunne eksporteres i det som kalles SAF-T format. SAF-T formatet bestemmer hvilke kontoer og MVA-koder som skal brukes i regnskapet. Mens de fleste regnskapsprogram vil legge til rette for at du fører regnskapet i dette formatet, kan det være vanskelig kanskje til og med umulig, å følge dette lovkravet når du fører regnskap i et regneark.

Før du bestemmer deg, bør du vurdere hvor mye tid du er villig til å bruke på regnskapet. Å føre regnskapet i et regneark kan være veldig tidkrevende fordi du må gjøre alt manuelt, mens et regnskapsprogram gjør mye av jobben for deg. Se hva mer du bør tenke på før du velger mellom et regneark og et regnskapssystem

Hva bør du tenke på når du velger et regnskapssystem?

Det viktigste å tenke på når du velger et regnskapssystem, er hvilke behov bedriften din har. Hvis du selger eller kjøper varer eller tjenester, kan det være lurt å velge et regnskapsprogram der du også kan sende fakturaer. Når du bruker regnskapsprogrammet fra Conta får du også med et fakturaprogram, noe som gjør at alle fakturaene du lager automatisk blir bokført i regnskapet.

Hvis mye av jobben din er ute i felt eller på farta, er det lurt å velge et regnskapsprogram som er tilpasset arbeidslivet ditt. Den geniale mobilappen til Conta er super når du kjøper ting utenfor den faste arbeidsplassen din; med den kan du nemlig skanne kvitteringer uansett hvor du er, og så finner du dem igjen i regnskapsprogrammet ditt.

Det er også greit å bruke et regnskapssystem der du kan invitere inn en regnskapsfører hvis du ikke vil føre regnskapet selv. Conta har over 150 regnskapspartnere som kjenner systemet og som gjerne gir deg en hjelpende hånd med hele eller deler av regnskapet ditt.

Hva koster et regnskapsprogram?

Det finnes veldig få gratis regnskapsprogram, men det trenger likevel ikke å være spesielt kostbart. Flere programmer, for eksempel Conta sitt, ligger på omtrent en hundrings i måneden. Du kan med andre ord holde orden på økonomien til bedriften din til prisen av to kaffelatter i måneden!

LES OGSÅ: Dette er gratis og dette koster penger i Conta

Kom i gang med et enkelt regnskapssystem

Regnskapssystemet til Conta er enkelt og intuitivt, slik at selv du som ikke har erfaring fra tidligere skal greie å føre regnskap. Smarte veiledere, kunnskapsartikler og hjelpeartikler vil også hjelpe deg godt på veien til å bli en ekspert på regnskap.

Nå kan du følge et helt gratis regnskapskurs for å få en kickstart på regnskapsføringen! I kurset lærer Jostein og Randi deg grunnleggende regnskapsføring på to og en halv time, slik at du enkelt kan gå i gang med å føre ditt eget regnskap.

Slik kommer du i gang med Conta:

Prøv Conta