Hva er SAF-T?

SAF-T er en regnskapsstandard som innføres i 2020. Den skal gjøre det enklere for myndighetene og andre å sjekke regnskapet ditt.

Kvinne som jobber på laptop i en kafé
Hanne Mørch

SAF-T er en regnskapsstandard som innføres i 2020. Den skal gjøre det enklere for myndighetene og andre å sjekke regnskapet ditt.

SAF-T er et eksportformat som du må bruke fra 1. januar 2020. Målet er at alle firmaer skal sende inn lik regnskapsinformasjon til myndighetene og andre.

I utgangspunktet krever lovendringen kun at du som fører regnskap, uansett hvilken standard du bruker, kan eksportere regnskapet ditt til SAF-T-format ved bokettersyn.

Les også: Hva er bokettersyn?

I praksis vil det si at fra og med neste år vil de fleste bruke SAF-T kontogrupper og MVA-koder når de fører regnskap.

Gjelder for de aller fleste virksomheter

Kravet om eksportering til SAF-T gjelder for alle norske virksomheter som er bokføringspliktige, med mindre de

• omsetter for mindre enn fem millioner kroner i året, eller
  • har færre enn 600 bilag per år

Men alle virksomheter som har bokførte opplysninger tilgjengelig elektronisk, altså ført i et regnskapsprogram, må følge SAF-T kravet. Det gjelder selv om de går inn under de to unntakene over.

Vi anbefaler alle med bokføringsplikt å bruke et regnskapsprogram (og SAF-T standarden).

SAF-T er allerede i bruk

De fleste vil faktisk allerede bruke SAF-T-formatet når de fører regnskap. Det er fordi SAF-T er basert på Norsk Standard Kontoplan (NS 4102), som brukes av de aller fleste regnskapsprogram.

Selv om det ikke er et lovkrav å føre med Norsk Standard Kontoplan, er det mange fordeler ved at alle bruker det samme formatet.

Det forenkler blant annet innlevering til det offentlige, og gjør det enklere for regnskapsførere og revisorer å sette seg inn i regnskapet ditt.

Regnskapsprogram som ikke bruker SAF-T vil sannsynligvis bytte nå før lovendringen trer i kraft. Det er teknisk sett mulig å knytte eksisterende kontoplaner og MVA-koder til SAF-T standarden slik at de kan eksportere i riktig format, men firmaer vil da blant annet ikke få like stor nytte av egne rapporter.

Vil du vite mer om hvordan regnskapet er strukturert med SAF-T? Vi har skrevet om balanse og resultat.

Det blir enklere for deg å føre riktig

Selv om hensikten med SAF-T er å gjøre det enklere for myndighetene å sjekke tallene du sender inn, fører det med seg mange fordeler for deg.

Med en standard vil det være enklere for deg å føre riktig, siden du må forholde deg til de samme kontoklassene og kontogruppene som andre. Fører du på feil konto, men i rett kontogruppe, er det lettere å ordne opp i.

Last ned en oversikt over kontoklassene du må huske når du fører regnskap.

Du vil også ha bedre muligheter for å kontrollere regnskapet ditt, sammenligne det med andres, bytte regnskapsprogram, ansette ny regnskapsfører eller revisor og dele dataene dine mellom programmer.

Conta bruker allerede SAF-T standarden. Det vil si at du ikke trenger å tenke på det når du bruker regnskapsprogrammet.

For å se hele kontoplanen, går du til INNSTILLINGER > REGNSKAP > KONTOPLAN og huk av på «Vis alle tilgjengelige kontoer». Du kan endre kontonavn og beskrivelser ved å trykke på «Detaljer» ved siden av kontoen det gjelder.

Når du fører bilag kan du også legge til spesifikke kontoer som gjør det lettere for deg å føre regnskap. Du kan derimot ikke endre på kontogruppene som brukes.

MVA-kodene ser du ved å gå til INNSTILLINGER > REGNSKAP > MVA

LES OGSÅ: Kom i gang med regnskapsføringen på egen hånd