Hvordan levere årsregnskap?

Alle bedrifter som er regnskapspliktige skal i tillegg til skattemeldingen, sende inn årsregnskap hvert år. Det gjelder alle AS og noen ENK.

Marte Vasbotten

Alle bedrifter som er regnskapspliktige skal i tillegg til skattemeldingen, sende inn årsregnskap hvert år. Det gjelder alle AS og noen ENK.

Årsregnskap er et offentlig tilgjengelig regnskap som ligger ute om regnskapspliktige bedrifter. Formålet er å vise den finansielle situasjonen og økonomiske utviklingen til bedriften til de det skulle være aktuelt for. Dette kan være nyttig for eksempel for de som vurderer å investere i bedriften eller hvis noen ønsker å søke jobb i bedriften.

Årsregnskapet vil ligge i Brønnøysundregisteret, hvor alle kan be om å få tilsendt en PDF med årsregnskapet ditt. Sider som for eksempel proff.no henter også ut tall derfra.

Trenger du et regnskapsprogram? Prøv Conta sitt regnskapsprogram gratis!

Ønsker du ikke føre regnskapet selv har vi mange flinke regnskapsførere klare for å hjelpe deg.

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv gratis.

Hva er forskjellen på årsoppgjør og årsregnskap?

Det kan være lett å blande årsoppgjør og årsregnskap, men de to ordene betyr ikke helt det samme. Årsoppgjør er en fellesbetegnelse for alt som blir gjort før du skal sende inn skattemelding, næringsoppgave og årsregnskapet. Til sammen utgjør disse tre årsoppgjøret til bedriften din.

Slik leverer du skattemelding og næringsoppgave for ENK eller skattemelding og næringsoppgave for AS.

Hvordan leverer jeg årsregnskap?

Årsregnskap skal sendes inn til Regnskapsregisteret, via Altinn, som vil offentliggjøre informasjonen i Brønnøysundregisteret. Noen ting, som for eksempel avskrivning, føres annerledes i et årsregnskap. Så selv om du kan fylle ut skjemaene manuelt, anbefaler vi at du bruker et eget program. I et årsoppgjørsprogram kan man få alle tallene som trengs for å fullføre hele årsoppgjøret.

Først må du laste ned rapporten Saldobalanse fra regnskapet ditt. Fører du regnskapet ditt i Conta, henter du ut tallene ved å gå til RAPPORTER > SALDOBALANSE og trykk på Eksporter CSV i høyre marg. CSV-formatet gjør at du kan importere tallene rett inn i årsoppgjørprogrammet.

Deretter laster du opp tallene fra CSV-filen i årsoppgjørsprogrammet ditt. Der velger du årsregnskap, og du vil kunne fylle ut alle feltene du trenger. I et årsoppgjørsprogram vil du kunne sende det ferdige årsregnskapet rett til Altinn.

Hvis du har valgt å fylle ut skjemaet på egen hånd finner du skjema for innlevering av årsregnskap RR-0002 her. Innleveringen skjer da direkte i Altinn.

Når skal årsregnskapet leveres?

Årsregnskapet skal godkjennes av generalforsamlingen senest 6 måneder etter sluttdato for regnskapet, altså årsskifte. Dette skal sendes til regnskapsregisteret innen en måned etter det er godkjent av generalforsamlingen. Det vil si at fristen for innlevering av årsregnskap er 31. juli. Leverer du ikke innen fristen vil du motta forsinkelsesgebyr.

LES OGSÅ: Alt du må vite om regnskapsføring