
Når du gjør innkjøp til firmaet betaler du samtidig som regel MVA (tidligere kalt moms), eller merverdiavgift. Denne har du fradragsrett for på visse betingelser.
Når du gjør innkjøp til firmaet betaler du samtidig som regel MVA (tidligere kalt moms), eller merverdiavgift. Denne har du fradragsrett for på visse betingelser.
MVA eller merverdiavgift er som navnet skulle tilsi en avgift på omsetning. Bedrifter må kreve inn og rapportere merverdiavgift hver gang de selger noe, men kan også få tilbake merverdiavgiften når de kjøper noe til virksomheten.
Når et kjøp kvalifiserer til slike fradrag for MVA kalles det fradragsrett, og den gjelder når følgende kriterier er oppfylt:
Det betyr samtidig at fradragsretten på generelt grunnlag ikke eksisterer når:
Det finnes ytterligere unntak fra fradragsrett for MVA i merverdiavgiftsloven 8-3 som gjelder spesielle kostnader:
En annen ting som er viktig å ha i tankene er at hvis du mangler dokumentasjon, kan du risikere at fradrag du har rapportert til skattemyndighetene kan bli krevd tilbakebetalt, men du kan også bli ilagt bøter.
Les mer om merverdiavgift her.
I moderne regnskapsprogram som Conta, brukes MVA-koder for å beregne rett MVA. Dette er viktig, fordi alle firma i Merverdiavgiftsregisteret må rapportere hvor mye MVA de skylder, og hvor mye de skal ha fradrag for – seks ganger i året gjennom MVA-meldingen.
Feltene i MVA-meldingen fylles automatisk ut i Conta, slik at det skal bli enkelt å overføre til skjemaet du må sende til Altinn. Men hvis du har brukt feil MVA-kode på bilagene du registrerer, kommer tallene til å ende opp i feil felt, og da kan du få både store og små feil som du må bruke tid og ressurser på å rydde opp i.
Pass derfor ekstra nøye på at du bruker riktig MVA-kode når du registrerer ting du har kjøpt i regnskapet ditt.
Finn ut mer om MVA og regnskap i denne guiden til regnskapsføring.
Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.