Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Hvordan bokføre kassaoppgjør

Kasseoppgjør, også kalt dagsoppgjør, skal bokføres i regnskapet til bedriften din. Lær hvordan bokføre kasseoppgjør i Conta.

Kasseoppgjør, også kalt dagsoppgjør, skal bokføres i regnskapet til bedriften din. Lær hvordan bokføre kasseoppgjør i Conta.

Kasseoppgjør er en avstemming av kassasystemet som viser salg i løpet av en dag. Det gir deg blant annet oversikt over transaksjonene på kortterminalen, gavekort og kontantbeholdning i kassa. 

Alle bedrifter som driver med kontantsalg er pliktige til å dokumentere daglige salg og ha en opptelling av kassabeholdning som er registrert på kasseapparatet, kortterminal og lignende. Kasseoppgjøret skal oppbevares som dokumentasjon og bokføres i regnskapet. 

Les mer om kasseoppgjør

Bruk et godkjent kassesystem

Alle bokføringspliktige bedrifter med kontantsalg må bruke et produkterklært kassasystem. Det betyr enkelt og greit at det er sendt inn et skjema til Skatteetaten som bekrefter at kassasystemet følger kravene i kassasystemloven og -forskriften. Produkterklæringen skal følge med når du kjøper, leier eller låner et kassasystem. 

Hvis kassasystemet ditt ikke er godkjent, får du heller ikke godkjente rapporter som du må ha som bilag når du bokfører. Se Skatteetaten sin liste over produkterklærte kassasystemer

Rapporten du får ut fra kassasystemet ditt når du tar dagsoppgjøret viser hva du skal ha med når du bokfører det. Det er for eksempel listet opp hvilke betalingsmidler som er brukt den dagen, og hvilke MVA-satser salgene har. Kasseoppgjør kan være veldig forskjellige fordi det er leverandøren av kassasystemet som lager rapporten og bestemmer hvordan den skal se ut. Det mest vanlige er å bokføre innbetalingsmetoder og salgsinntekten. 

Bokføre kasseoppgjør i Conta

Kasseoppgjøret brukes som dokumentasjon til å registrere hvilken inntekt bedriften har hatt på et salgssted og hvordan det har blitt betalt. 

Eksempelet vårt viser en bedrift som både har MVA-pliktige og unntatte varer eller tjenester. 

Gå til DINE BILAG > REGISTRER NYTT BILAG og velg REGISTRERE BILAG. Der kan du registrere alle typer bilag, også kasseoppgjør. 

Når du registrerer innbetalingene må du dele opp etter betalingsmetode. De mest vanlige er kontanter, bankterminal (bankkort), Mastercard (eller andre typer kredittkort) og Vipps. Innbetalinger registreres som debet (pluss) i regnskapet. 

Du setter det opp slik:

  • Pluss på konto 1900 Kontanter
  • Pluss på konto 1920 Bankkonto
  • Pluss på konto 1500 Mastercard
  • Pluss på konto 1500 Vipps

Når du skal bokføre innbetalinger med Mastercard og Vipps, må du opprette en egen kunde for dem slik at du kan bokføre begge på konto 1500. Trykk på nedtrekksfeltet for den aktuelle linjen og velg NY KUNDE. Hvis det står andre typer kredittkort på rapporten din, må du lage egne kunder for disse.

Slik ser det ut i Conta: 

Du skal registrere salgsinntektene i samme bokføringen slik at den går i null. Salgsinntekter registreres som kredit (minus i regnskapet). Hvis du har solgt varer eller tjenester med forskjellig MVA-sats, må du fordele inntektene på de satsene slik:

  • 25 % MVA: Minus på konto 3000 Salgsinntekt med MVA-kode 3
  • 15 % MVA: Minus på konto 3030 Salgsinntekt med MVA-kode 31
  • 12 % MVA: Minus på konto 3050 Salgsinntekt med MVA-kode 33
  • Fritatt MVA: Minus på konto 3100 Salgsinntekt med MVA-kode 5
  • Unntatt MVA: Minus på konto 3200 Salgsinntekt med MVA-kode 6

Du trenger ikke å føre MVA på egne linjer. Det ordner regnskapsprogrammet i Conta automatisk når du velger riktig MVA-kode. 

I eksempelet har bedriften solgt varer eller tjenester med høy MVA-sats og som er unntatt for MVA. Da ser det slik ut:

Hvis du har andre linjer på kasseoppgjøret ditt enn de vi har gått gjennom her, skal de registreres på samme måte før du bokfører bilaget. 

Når du er ferdig å bokføre kasseoppgjør, skal differansen gå i null:

Var artikkelen nyttig? like moderate dislike

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.

Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!