Hva er hovedbok?

Hovedboken viser deg hva du har ført på en eller flere kontoer over en viss periode. Det er et krav at du har hovedbok i regnskapet ditt.

Hovedboken viser deg hva du har ført på en eller flere kontoer over en viss periode. Det er et krav at du har hovedbok i regnskapet ditt.

Hovedboken viser alle transaksjonene i regnskapet ditt, fordelt på kontoer.

Bokføringsloven krever at hovedbok er en del av regnskapet ditt. Du er ikke nødt til å sende den inn som en del av regnskapsrapporteringen, men du kan måtte legge den frem ved kontroll.

Hovedbok kalles også kontospesifikasjon.

Hva bruker du hovedboken til?

Hovedboken er mye mer detaljert enn saldobalansen. Derfor brukes den ikke til å få en oversikt over regnskapet, men heller til å se hva som er blitt ført på en konto, eller for å finne frem til en spesifikk transaksjon.

Hvis du, for eksempel, vil se hva du har kjøpt inn av inventar til bedriften din, kan du sortere på konto 6540 Inventar i hovedboken.

Søker du på denne kontoen, og begrenser perioden til januar, kan det se slik ut:

BilagDatoBeskrivelseMVA-kodeBeløp
1-201901.01.20194 stk. kontorstoler14 999,-
4-201902.01.20194 stk. kontorpulter19 999,-
7-201914.01.20191 stk. hylle1999,-

Hvis du har skrevet detaljerte beskrivelser på hvert bilag, får du raskt et overblikk over alt som er kjøpt.

Du kan også bruke hovedboken hvis du ikke husker hvor du har ført et kjøp i regnskapet. Da kan du enkelt se over flere kontoer i perioden det gjelder.

Men hvis du har bilagsnummeret, er det lettere å bruke rapporten bilagsjournal til å finne en spesifikk føring.

I Conta Regnskap finner du hovedboken ved å gå til RAPPORTER > HOVEDBOK.

Der kan du se en oversikt over alt som er ført på alle kontoene dine i løpet av ett år. Kontoene du ser er basert på SAF-T standarden, som blir obligatorisk fra 2020.

Du kan begrense visningen ved å velge spesifikke kontoer eller perioder. Har du Conta Pluss kan du også se transaksjoner fordelt på prosjekter og avdelinger.

Huk av på VIS KORRIGERINGER for å se alle bilagene du har justert. Det er et krav at endringer kan spores i regnskapet ditt.