Slik bør du fakturere kjøring med privatbil

Når du bruker din private bil til å kjøre i jobbsammenheng kan du som hovedregel trekke fra 3,50 kroner per kilometer på skatten. Du kan likevel fakturere mer for kjøring med privatbil, hvis du vil.

Post-thumb
- 4 min lesing

Når du bruker din private bil til å kjøre i jobbsammenheng kan du som hovedregel trekke fra 3,50 kroner per kilometer på skatten. Du kan likevel fakturere mer for kjøring med privatbil, hvis du vil.

fakturere kjøring med privatbil

Når du kjører bil som en del av jobben i enkeltpersonforetaket eller aksjeselskapet ditt, kan du få betalt tilbake 3,50 kroner per kilometer fra selskapet ditt eller kunden du jobber for, skattefritt. Det betyr ikke at det er den totale prisen du må sette når du fakturerer.

Statens satser for kjøring med privatbil

Mange bruker statens satser når de skal fakturere kjøring med privatbil. I 2023 er den på 4,48 kroner per kilometer. Tidligere var statens satser det du hadde lov å trekke fra på skatten, men slik er det ikke lenger. 

Nå opererer vi med hovedsaklig to satser: 

  • 4,48 kroner per kilometer. Det er statens sats som er en standard for pris per kilometer for de som er statlig ansatt.
  • 3,50 kroner per kilometer som er det du kan få igjen skattefritt.

Det betyr at hvis du er ansatt og det rapporteres lønn (for eksempel hvis du er ansatt i ditt eget aksjeselskap) kan du som privatperson få igjen høyere beløper enn 3,50 kroner per kilometer, men alt over 3,50 kroner må skattes av. 

Hvis du for eksempel har i kontrakten din at du skal få dekket etter statens satser, fakturerer du 4,03 kroner per kilometer. Da er 3,50 kroner skattefrie og 53 øre skattepliktige. 

Det samme gjelder hvis du driver enkeltmannsforetak. Du kan fakturere kundene dine den prisen du vil for kjøring med privatbil, men du har kun lov å trekke fra 3,50 kroner per kilometer i regnskapet ditt. 

Les også:

Hva skal du fakturere for kjøring?

Når du driver ENK eller AS kan du faktisk bestemme selv hvor mye du vil fakturere kundene dine for kilometergodtgjørelse. Det er en utbredt misforståelse at eiere av små firmaer må forholde seg til statens kilometergodtgjørelse når de fakturerer. Denne satsen er satsen ansatte i staten bruker og mange har valgt å bruke den samme, men det er ingen krav om å bruke statens sats i bedriften din. 

Den skattefrie satsen brukes til å beregne kilometergodtgjørelse i ENK og sier hvor mye av satsen som er skattefri når du rapporterer det som lønn. Mange som driver AS bruker bare den skattefrie satsen til seg selv for å gjøre det enkelt og for å få skattefordelen. 

Med Conta blir fakturering og regnskapsføring stressfritt, og du kan fokusere på det du kan best.

Se hvor enkelt det er å komme i gang med regnskap og fakturering:

Prøv Conta gratis

Du bestemmer kilometerprisen

Det er du som næringsdrivende, ikke oppdragsgiveren din, som setter kjørehonoraret du mener er riktig. På samme måte som du setter din egen timepris, er det du som bestemmer hva kjøring skal koste, og at du må her som ellers ta deg skikkelig betalt. Bompenger og broavgifter må også regnes med i prisen. Du skal ikke bare ha dekket utgiftene dine, du skal også ha en profitt på toppen. 

I virkeligheten koster det mer enn statens sats å kjøre en middels stor bil på norske veier. Avhengig av om du har elbil, dieselbil eller bensinbil, vil en bil som kjører omtrent 15 000 kilometer i året koste deg mellom 5 og 7 kroner per kilometer. Dette er ifølge Opplysningsrådet for veitrafikk sin rapport om kostnader ved bilhold fra 2020. 

For å finne den reelle kilometerutgiften må du blant annet regne med statlige avgifter, forsikring, bilens verdifall og drivstoff.

Tenk på bilen som et arbeidsredskap, en maskin som produserer omsetning for firmaet ditt, som om den var en hjullaster, en lastebil eller et hvilket som helst annet driftsmiddel. Når du driver næring er det derfor lurt å ta bedre betalt enn statens satser. 

Husk kjørebok

For at du skal kunne kreve fradrag på 3,50 kroner per kilometer (2023) når du leverer skattemelding og næringsspesifikasjon, bør du føre en detaljert kjørebok. Kjøringen må kunne dokumenteres for at du skal kunne føre den i regnskapet eller utbetale kjøregodtgjørelse til ansatte. Det er også den eneste måten Skatteetaten kan vurdere saken hvis de er i tvil om fradraget ditt er riktig.

Den samme satsen gjelder uansett hvor mange kilometer du kjører i løpet av et år.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!