Slik luker du ut vanlige feil i regnskapet

Det er fort gjort å gjøre feil her og der når du fører eget regnskap. Det fine er at disse feilene raskt blir synlige når du sammenligner med bankutskriften hver måned.

Kvinne som arbeider på kafé
Jostein Hakestad
Jostein Hakestad

Det er fort gjort å gjøre feil her og der når du fører eget regnskap. Det fine er at disse feilene raskt blir synlige når du sammenligner med bankutskriften hver måned.

Hva gjør du når saldoen på kontoutskriften ikke matcher den i regnskapet? Mest sannsynlig har du glemt noe eller ført feil et sted. Det er som regel enkelt å rette opp i, men kan ta litt tid! Det gjelder rett og slett å finne sin indre Sherlock Holmes, ved å bruke den gode, gamle eliminasjonsmetoden.

For det er dessverre ingen vei utenom: Du må faktisk lete, og gå systematisk gjennom kontoutskriften fra banken for å se om noen av transaksjonene ikke er ført i regnskapet. Derfor anbefaler vi å gjøre det én gang i måneden så det ikke blir for mye å lete gjennom

Kontoutskriften er fasiten, og regnskapet må stemme overens med den. Det er derfor man gjør avstemming: Regnskapet skal reflektere transaksjonene som har skjedd den måneden.

Conta sitt regnskapsprogram har en egen side for bankavstemming, hvor du enkelt kan sammenligne bankutskrift og hva som er ført i regnskapet, side om side.

Sjekk bank- og kortgebyrene først

Men først: Noe som ofte kan være synderen her, er bank- og kortgebyrer. Sjekk gjerne om disse er bokført, først som sist. Dette er som regel småbeløp, men for at regnskapet skal bli helt korrekt må du naturligvis bokføre disse også.

Om det fremdeles er en differanse mellom bank og regnskap, kan du gå gjennom bankutskriften for å se om du finner et beløp som matcher differansen til punkt og prikke. I så fall er jo saken enkel, og du kan bokføre denne transaksjonen for å få saldoene til å bli like.

Sjekk også at du ikke har bokført transaksjoner som ikke har skjedd i virkeligheten, for eksempel ved at du har gjort en dobbeltføring av samme bilaget eller har bokført noe på feil måned.

En feil vi har sett folk gjøre i Conta er å føre fakturaer som allerede er registrert i regnskapet, på nytt. Det er viktig å huske på at fakturaene du lager i Conta automatisk blir registrert i regnskapet, og det samme gjelder forøvrig kreditnotaer og innbetalingene du registrerer på fakturaene!

TIPS! Sett gjerne en hake ved hvert beløp på kontoutskriften etter hvert som du jobber deg nedover og eliminerer mulige årsaker til differansen.

Hvis du ikke finner noe som matcher, har du sannsynligvis flere feil. Men det fikser du! Det eneste som hjelper er å gå systematisk gjennom måneden. Husk at hvis du gjør dette hver måned blir det mye lettere for deg, og du trenger ikke ta skippertak.

Gode beskrivelser av bilag hjelper deg

Det er lurt å venne seg til å skrive gode beskrivelser hver gang du bokfører et bilag. Dette vil gjøre jobben med å luke ut feil betydelig lettere ettersom det blir enkelt å lese ut fra beskrivelsene hva som er ført, og hva som ikke er ført.

Vi håper du har fått noen nyttige tips til hvordan du kan luke ut vanlige feil i regnskapet etter hver måned. Det er ikke så skummelt som en kan frykte, og hvis man jobber systematisk finner man feilen til slutt.

Sett på noe musikk du kan konsentrere deg til, ta deg en kopp kaffe og sett i gang!

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 156
            [name] => Regnskap og bokføring
            [slug] => regnskap-og-bokforing
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 156
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 36
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 49933
            [post_author] => 69
            [post_date] => 2020-05-26 10:33:40
            [post_date_gmt] => 2020-05-26 09:33:40
            [post_content] =>

De alle fleste bedrifter må levere næringsoppgave sammen med skattemeldingen. Som regel leverer enkeltpersonforetak Næringsoppgave 1 og aksjeselskap Næringsoppgave 2.

Hvert år leverer innehavere av ENK en privat skattemelding som inkluderer info om enkeltpersonforetaket. Sammen med skattemeldingen skal de levere en næringsoppgave.

Eiere av AS må levere en skattemelding som kun gjelder for bedriften (i tillegg til sin egen private skattemelding), og en næringsoppgave.

Se fristene for norske bedrifter.

Næringsoppgaven brukes til å informere Skatteetaten om hva som har skjedd i bedriften din i løpet av fjoråret, og danner sammen med skattemeldingen grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale.

Må jeg levere næringsoppgave? Det enkle svaret er ja. Det eneste unntaket er hvis bedriften din tjener under 50 000 kroner i året.

Hvis du er under grensen mange år på rad, kan Skatteetaten regne det du driver med som en hobby. Da kan du ikke ha egen bedrift og heller ikke få skattefradrag på kostnadene dine. Driver du hobby eller næring

Hva skal være med i næringsoppgaven?

Næringsoppgaven har generell info om bedriften din, slik som bedriftsnavn, organisasjonsnummer og om du har regnskapsfører eller revisor.

Skjemaet viser også spesifikke ting som Skatteetaten vil se - blant annet bruttofortjeneste (fordi den viser om du tjener penger på det du driver med) og hvor mye utestående du har hos kunder.

Alle summene fra de forskjellige regnskapskontoene dine er med i næringsoppgaven, men mange av dem er slått sammen.

Til syvende og sist viser næringsoppgaven underskuddet eller overskuddet til bedriften din.

Du trenger ikke nødvendigvis sette deg nærmere inn i de forskjellige postene i næringsoppgaven. De fleste løser innleveringen på en av tre måter:

1. Enkeltpersonforetak kan bruke rapporten Næringsoppgave 1 i Conta. Der finner du alle tallene du trenger til å levere. Vi har også skrevet en guide til å levere skattemelding og Næringsoppgave 1.
  1. Aksjeselskap bruker ofte et eget program til å levere Næringsoppgave 2. Da fyller du inn tallene fra saldobalansen i Conta og programmet gir deg tallene som skal inn i næringsoppgaven og i de andre skjemaene AS må levere.
  1. Mange velger også å leie inn en regnskapsfører, enten for å ta seg av hele innleveringen eller bare for å se over tallene som skal sendes inn. Når du fører regnskap i Conta kan du enkelt invitere en regnskapsfører til å hjelpe deg.

Prøv regnskapsføring i Conta

Allerede Conta-bruker? Logg inn for å prøve gratis.

Næringsoppgave 1

De aller fleste ENK kan levere Næringsoppgave 1. Det er en forenklet versjon av Næringsoppgave 2. Unntaket er hvis du har regnskapsplikt.

Du har regnskapsplikt hvis du har:

Slik leverer du skattemelding og Næringsoppgave 1.

Noen ENK kan levere en enda enklere versjon av næringsoppgaven, kalt Næringsrapport skatt. Sjekk om du kan levere Næringsrapport skatt.

Næringsoppgave 2

Alle AS, og ENK som har regnskapsplikt, leverer Næringsoppgave 2 sammen med skattemeldingen.

ENK med regnskapsplikt kan velge å heller levere den forenklede versjonen Næringsoppgave 5. Vi anbefaler å velge Næringsoppgave 5, så lenge du ikke har en god grunn til å velge Næringsoppgave 2. Snakk gjerne med en regnskapsfører hvis du er usikker.

Merk at det også finnes en egen næringsoppgave for billedkunstnere.

Mange lurer på om det finnes en egen næringsoppgave for primærnæringer, slik som jordbruk, skogbruk og fiske. Det gjør det ikke, du leverer enten Næringsoppgave 1 eller Næringsoppgave 2.

Du må derimot levere et eget tilleggsskjema, enten «RF-1177 Landbruk» eller «RF-1213 Fiske».

Du kan bruke Conta til regnskapsføring også når driver med primærnæring.

Tips til når du skal levere næringsoppgave

Det behøver ikke å være så vanskelig å levere næringsoppgaven. Disse tipsene gjør det enda enklere:

1. Se på oppgaven fra i fjor

Hvis du leverte næringsoppgave i fjor, er det en god idé å finne den frem når du setter deg ned for å levere i år. Tallene fra i fjor gir deg en liten pekepinn på hva som skal hvor i skjemaet.

2. Bruk Conta til regnskapsføringen

Hvis du leverer Næringsoppgave 1 kan du finne alle tallene du trenger i Conta-rapporten. Slik gjør du.

Hvis du leverer Næringsoppgave 2, kan du bruke Conta til å føre regnskap og så invitere en regnskapsfører inn i programmet, som kan ta seg av innleveringen for deg. Eller du kan enkelt kopiere tallene fra Saldobalanse-rapporten og inn i et eget program som generer tallene til Næringsoppgave 2.

3. Ha god orden i regnskapet ditt

Hvis du allerede har bokført alle kjøp, salg og så videre fra fjoråret, er mye av jobben gjort. Du bør prøve å unngå store skippertak rett før en frist, i tilfelle du finner noe du må ordne opp i.

Funnet noen gamle kvitteringer? Slik fører du kvitteringer i regnskapet.

LES OGSÅ: 5 tips til å føre regnskap.

4. Spør om hjelp tidlig

Hvis du ser at du trenger hjelp, er det en god idé å være tidlig ute. Det er fordi det gjerne tar litt tid å ordne opp i ting som er feil. Husk også at regnskapsbyrå som regel har det travelt akkurat rundt fristene.

Hvis du leverer skattemelding/næringsoppgave for sent, risikerer du at bedriften din får dagbøter.

Finn en regnskapsfører som kan hjelpe deg i Conta.

5. Søk om utsatt frist hvis du trenger det

Hvis det er noe som hindrer deg fra å levere i tide, for eksempel sykdom, kan du søke om å utsette fristen én måned. Søk om utsatt frist. NB! Det gjelder ikke i 2019. Fristen for skattemelding og næringsoppgave er nemlig utsatt fra 31. mai til 31. august, for alle bedrifter.

Se oppdaterte frister for bedrifter.

[post_title] => Hva er en næringsoppgave? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hva-er-en-naeringsoppgave [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/regnskap/rapporter-regnskap/naeringsoppgave1/ [post_modified] => 2020-05-26 10:33:40 [post_modified_gmt] => 2020-05-26 09:33:40 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=49933 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 49698 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-04-20 10:14:20 [post_date_gmt] => 2020-04-20 09:14:20 [post_content] =>

Størrelsen på bedriften din og om det er et aksjeselskap eller enkeltpersonforetak avgjør om du har bokføringsplikt og regnskapsplikt. I denne artikkelen forklarer vi hva som er forskjellen.

De aller fleste firmaer er faktisk pliktig til å føre regnskap etter loven (bokføringsplikt), og noen er også pliktig til å sende inn et årsregnskap til Regnskapsregisteret (regnskapsplikt). Se hva som gjelder for din bedrift.

Hvem har bokføringsplikt og hva er det?

Alle aksjeselskaper har bokføringsplikt. Det samme gjelder for alle enkeltpersonforetak som tjener mer enn 50 000 kroner i året.

Å bokføre betyr å føre regnskap. Når du har bokføringsplikt må du føre regnskap etter  bokføringsloven og bokføringsforskriften. Det betyr at du må ha et fullstendig og sporbart regnskap.

Regnskapet ditt kan bli kontrollert av Skatteetaten. Dette kalles bokettersyn.

Conta sitt regnskapsprogram er laget for små og mellomstore bedrifter som vil føre regnskapet selv eller sammen med regnskapsfører. Prøv regnskapsprogrammet gratis de første 30 dagene

Unntak fra bokføringsplikten

Enkeltpersonforetak som har en inntekt under 50 000 kroner i året er unntatt fra bokføringsplikten. De virksomhetene som ikke er bokføringspliktige, trenger heller ikke levere næringsoppgave.

Du må likevel dokumentere alle inntekter og kostnader og oppbevare dette i tråd med bokføringsreglene. Det er fordi du skal kunne dokumentere at du ikke har bokføringsplikt.

Sjekk om du bør føre regnskapet i regneark eller i et regnskapsprogram

Hvem har regnskapsplikt?

Alle aksjeselskap har regnskapsplikt og må sende inn årsregnskap. Noen få enkeltpersonforetak har også regnskapsplikt.

Grensen for regnskapsplikt for enkeltmannsforetak er når firmaet har eiendeler verdt over 20 millioner kroner, eller har ansatte som i gjennomsnitt utgjør over 20 årsverk (ett årsverk er rundt 1700 arbeidstimer).

Det er også noen andre organisasjonsformer og bransjer som har regnskapsplikt. Du kan se en fullstendig liste over regnskapspliktige foretak og foreninger på nettsiden til Brønnøysundregisteret

Hva er regnskapsplikt?

Når du har regnskapsplikt, må du levere et årsregnskap til Regnskapsregisteret via Altinn hvert år. Det skal godkjennes av generalforsamlingen (eller av innehaveren i enkeltpersonforetak) innen 30. juni og leveres senest 31. juli. Se alle regnskapsfrister.

Årsregnskapet skal settes opp etter reglene i regnskapsloven og inneholde minimum resultat, balanse og noter.

Årsregnskapet du sender inn er offentlig tilgjengelig og gjør det mulig for blant annet myndighetene, investorer, støtteordninger og potensielle ansatte å se hvordan det går med bedriften.

Store foretak må lage en årsberetning som de leverer sammen med årsregnskapet. Regnskapsloven definerer store foretak som bedrifter med en salgsinntekt høyere enn 70 millioner kroner i året, en balansesum over 35 millioner kroner og med gjennomsnittlig 50 årsverk. Årsberetningen skal vise utviklingen til selskapet og hvilke forutsetninger det har for videre drift.

[post_title] => Hva er forskjellen på bokføringsplikt og regnskapsplikt? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hva-er-forskjellen-pa-bokforingsplikt-og-regnskapsplikt [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-resultat/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-balanse/ [post_modified] => 2020-04-20 10:14:22 [post_modified_gmt] => 2020-04-20 09:14:22 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=49698 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 179 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-03-19 11:26:00 [post_date_gmt] => 2020-03-19 10:26:00 [post_content] =>

Når kunden ikke kan betale fakturaen du har sendt ut, kan du avslutte fakturaen med tap. I denne artikkelen forklarer vi når du kan gjøre det.

Når du selger på kreditt, kan du oppleve at kunden din ikke har mulighet til å betale for seg. Manglende betalingsevne kan komme av at kunden har dårlig likviditet og lite penger, eller rett og slett har gått konkurs

Hva betyr det å avslutte en faktura med tap?

Når du avslutter en faktura med tap, betyr det at du ikke kommer til å få inn pengene du har fakturert for. Siden du har tapt penger, føres fakturaen som en kostnad i regnskapet.

Noen fakturaprogram har en egen funksjon for å avslutte faktura som tap. Slik avslutter du fakturaer med tap i Conta

Når du bruker regnskapsprogrammet og det gratis fakturaprogrammet til Conta, blir alle fakturaer automatisk bokført.

Når kan du avslutte en faktura med tap?

Du kan føre en faktura som tap når det er endelig bekreftet at du ikke kommer til å få betalt. Det kan skje når:

Kan jeg lage kreditnota for å avslutte en faktura med tap?

Du skal ikke lage en kreditnota hvis kunden ikke har mulighet til å betale for seg. Kreditnota brukes som regel for å nulle ut hvis det er feil på fakturaen, enten det er feil i summen, adressen til mottaker eller andre opplysninger.

Les også: Hva er kreditnota?

Skyldes den manglende betalingen derimot at kunden nekter å betale deg selv om de har pengene til det, og du er enig i at det ikke er verdt å følge opp for å få betaling, kan du lage en kreditnota. Da har du ikke lenger noe krav mot kunden og du har akseptert at de ikke skal betale.

Når du krediterer en faktura er det fordi det viste seg å ikke bli en inntekt likevel. Det kan skyldes uenighet om oppdraget, feil i utføringen av oppdraget eller feil på varen, eller at du gir opp å få inn pengene fordi det krever mer jobb enn det er verdt. Kreditering av en faktura gir redusert inntekt.

Når du avslutter en faktura med tap, vil det fortsatt stå som en inntekt fordi du har utført jobben eller levert varen. Det vises likevel som en kostnad i regnskapet ditt fordi det ikke er mulig å få inn pengene. Overskuddet blir det samme, men den utførte jobben vises som inntekt og den ubetalte fakturaen som kostnad.

Slik avslutter du en faktura med tap i Conta.

[post_title] => Avslutte ubetalt faktura med tap [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => avskrive-tap-ved-ubetalt-faktura [to_ping] => [pinged] => https://conta.no/fakturering/hva-er-en-kreditnota/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/drive-firma/hva-skjer-nar-en-bedrift-gar-konkurs/ https://hjelp.conta.no/faktura/fakturaer/slik-avslutter-du-en-faktura-med-tap-i-conta/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/likviditet/alt-om-likviditet/ [post_modified] => 2020-03-19 11:31:14 [post_modified_gmt] => 2020-03-19 10:31:14 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=179 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )