Bankavstemming

Hver måned må du kontrollere at alle bevegelser på bankkontoen er registrert i regnskapet, og at saldoen på bankkontoen og saldoen i regnskapet er lik. Dette kalles bankavstemming.

Hver måned må du kontrollere at alle bevegelser på bankkontoen er registrert i regnskapet, og at saldoen på bankkontoen og saldoen i regnskapet er lik. Dette kalles bankavstemming.

Begynn med å gå til MENY> BANKAVSTEMMING.

Foretrekker du videogjennomgang? Se denne:

Vi anbefaler at du først laster opp en PDF med bankutskriften du får fra banken din. Har du allerede sendt den til bilagsinnboksen din kan du hente den ved å klikke på HENT FRA OPPLASTEDE BILAG.

Sjekk at du har valgt riktig periode, regnskapskonto og bankkonto i regnskapsprogrammet i Conta, og skriv inn den utgående saldoen til bankkontoen din der det står «Utgående saldo fra kontoutskrift». Dette er beløpet som sto på bankkontoen din på slutten av måneden du skal kontrollere.

Hvis saldoene stemmer, er alt supert. Da er du ferdig med måneden. Klikk på GODKJENN AVSTEMMING nederst til høyre for å fullføre.

Tips: Nå kan du avstemme konto 1950, skattetrekkskontoen, direkte fra bankavstemmingen i Conta. Veldig nyttig for deg som har ansatte!

Hjelp! Jeg har avvik

Dette skjer nok oftere enn man skulle tro. Hvis utgående saldo i regnskapskontoen (som regel 1920) og den faktisk bankkontoen ikke stemmer, betyr det at du har et avvik. Det er ingen grunn til panikk: Som regel betyr det bare at noe ikke er ført inn i regnskapet, eller du har ført inn feil sum når du registrerte et bilag.

Første steg er å se om du har bankgebyrer, kortgebyrer eller renter som ikke er ført i regnskapet, og så registrere disse.

Andre steg er å sjekke om du har en regning eller faktura som stemmer 100 % med summen som avviker. Da er det enkelt å identifisere, og du trenger i så fall bare å føre det inn i regnskapet ditt før du trykker GODKJENN AVSTEMMING.

Om du ikke finner en sum som stemmer overens med avviket, har du kanskje flere feil. Gå gjennom alle bilagene dine for måneden og sørg for at alt er ført, og står i rett periode.

Les mer om vanlige bokføringsfeil på kunnskapssidene.