Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Bokføring av kjøp med bankkort eller kontantkjøp

De fleste må kjøpe ting med bankkort av og til, og derfor viser vi nå hvordan du skal bokføre dette i regnskapet ditt i Conta med to praktiske eksempler.

De fleste må kjøpe ting med bankkort av og til, og derfor viser vi nå hvordan du skal bokføre dette i regnskapet ditt i Conta med to praktiske eksempler.

Aller først er det viktig at du tar vare på kvitteringen og legger den inn i Conta. Vi anbefaler at du bruker appen vår til å knipse et foto av kvitteringen umiddelbart og sende den rett til regnskapsprogrammet, så mister du den ikke! 

Merk at det på kvitteringen må være klart hvorfor kjøpet er relatert til virksomheten

Med en gang du kommer til «Registrere kjøp»-vinduet bør du legge inn bilaget som et bildevedlegg. Du kan hente det fra opplastede bilag eller laste opp direkte på denne siden ved å klikke «Last opp fil». 

Gjør dette først, fordi Conta i mange tilfeller klarer å lese hva som står i bildet av bilaget ved hjelp av smart gjenkjenning, slik at flere av feltene fylles ut automatisk. Hvis den kjenner igjen organisasjonsnummeret til de du kjøpte av, kommer du faktisk rett til et «Legg inn ny leverandør» -dialogvindu med ferdig utfylt informasjon om firmaet!

Kjøpt kontorstol med bankkort 

Du kjøper en kontorstol. Den koster 900 kroner, og du betaler den med bankkortet som er knyttet til bankkontoen. 

Vi tar utgangspunkt i at bankkontoen er representert med konto 1920 i regnskapet, selv om du i utgangspunktet kan legge til flere kontoer på 1921 og så videre.

Fakturadetaljer

Her skriver du inn opplysningene som eventuelt mangler etter du har lastet opp foto av kvitteringen. Husk en god beskrivelse så det lett kommer frem hva kjøpet gjaldt! 

Kostnader

Her velger du konto «6540 – Annet driftsmateriale». MVA-koden skal være 1, og den heter «25 % – Fradragsberettiget innenlands inngående merverdiavgift». 

Da vil du se at Conta beregner riktig MVA, nemlig 180 kroner. Dette havner så på MVA-meldingen når du skal levere den til Skatteetaten. 

Hvis firmaet ditt ikke er MVA-registrert må du oppgi det i innstillingene dine i Conta, og da vil MVA-koden vise som 0, som stemmer siden du ikke skal ha MVA-fradrag på kjøp.

Er fakturaen betalt?

I dette tilfellet har pengene allerede gått ut av kontoen gjennom bankkortet til firmaet, så fakturaen er absolutt betalt! 

Det betyr at du må velge regnskapskonto 1920 under «Betalingsmåte», forutsatt at det er 1920 som er bankkontoen til firmaet ditt og du ikke har spesifisert en annen. Betalingsdato blir samme dag som du gjorde kjøpet, naturligvis. 

Kjøpt blomster med kontanter

Du driver restaurant og har dermed et godkjent kassaapparat med kontantbeholdning. Du tar ut 400 kroner i kontanter og kjøper noen blomster til inngangspartiet i restauranten.

Stort sett følger du samme oppskrift som over, med unntak av: 

Kostnader

Her velger du konto «6559 – Annet driftsmateriale», en typisk konto for kjøp som dette. 

Betalingsmåte

Som betalingsmåte velger du konto «1900 Kontanter» siden pengene kom fra kassen og ikke fra bankkontoen. 

Vi håper det hjelper deg på vei! 

Var artikkelen nyttig? like moderate dislike

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.

Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!