Sluttoppgjør i lønnssystemet

Når en ansatt i bedriften skal slutte, må du rapportere det i a-meldingen og betale ut feriepenger. Slik ordner du sluttoppgjør i Conta.

Når en ansatt i bedriften skal slutte, må du rapportere det i a-meldingen og betale ut feriepenger. Slik ordner du sluttoppgjør i Conta.

Du kan bruke lønnssystemet til Conta til å rapportere til Altinn at en ansatt skal slutte i bedriften. Dette gjør du ved å registrere sluttdato og lønnsopplysninger i lønnssystemet, og deretter sende inn a-melding.

A-meldingen rapporterer både lønnsopplysningene og avslutning av arbeidsforholdet.

Les også: Hvordan beregne sluttoppgjør.

Slik gjør du sluttoppgjør i Conta, steg for steg:

1. Angi sluttdato og årsak

Velg den ansatte, velg stilling og klikk deretter «Angi sluttdato». Her får du mulighet til å velge sluttdato (siste dato arbeidstakeren skal jobbe i bedriften) og årsak til at de slutter. Begge disse er obligatorisk.

Noen av alternativene er for eksempel at arbeidstakeren har sagt opp selv, at arbeidstakeren har byttet stilling internt eller at vikariatet er utløpt.

Etter du har valgt sluttdato og årsak, kan du arkivere stillingen slik at den ikke kommer med i flere lønnskjøringer.

OBS! Du kan ikke arkivere stillingen før du har kjørt siste lønning og betalt ut gjenværende feriepenger.

2. Kjør siste lønn

Siste ordinære lønning kjøres som vanlig

3. Kjør feriepenger

For at alle opptjente feriepenger skal bli med i sluttoppgjøret, må du kjøre disse etter du har kjørt siste lønning.

Du starter som en vanlig lønnskjøring hvor du velger utbetalingsdato og startdato for opptjeningsperiode som vanlig, alt ettersom du utbetaler lønn forskuddsvis eller etterskuddsvis. Opptjeningsperioden er én måned.

Når du kommer til lønnsmottakere, får du opp alternativet «Legg til +».

Her får du opp flere alternativer:

• Feriepenger: Feriepenger fra i fjor som ikke er utbetalt.
  • Feriepenger opptjent inneværende år: Feriepenger som er tjent opp så langt i år og som skal utbetales i sluttoppgjøret.
  • Trekk i lønn for ferie: Brukes hvis den ansatte har avviklet ferie som ikke er trukket.

Når du velger feriepenger fra i fjor, kommer det opp et oppsparte feriepenger, så sant inntekten fra i fjor ligger inne i lønnsprogrammet.

Feriepenger opptjent i år, må du selv regne ut basert på feriepengerapporten som du finner under «Rapporter». Rapporten viser beløpene som er rapportert via a-meldingen, og det er derfor viktig at du har kjørt siste ordinære lønning før du beregner opptjente feriepenger i år.

OBS! Når du har kjørt siste ordinære lønning fra før, må du huske å slette månedslønnen fra lønnskjøringen. Det er kun feriepengene som skal kjøres i siste lønnskjøring.

I summeringen vil du kunne se at det blir trukket skatt av feriepenger fra i år, men ikke trukket skatt av feriepenger fra i fjor.

Du skal også betale arbeidsgiveravgift for alle feriepengene som utbetales. Dette vil også stå i summeringen.

4. Send inn a-melding

Når lønnskjøringen er ferdig sender du a-melding som vanlig og kan deretter gå videre til å sende ut lønnsslipper og betale ut sluttoppgjøret.

Husk å arkivere stillingen så den ikke kommer med i neste lønnskjøring!