Hvordan bokføre tilskudd

Du må bokføre tilskudd og støtte i regnskapet. Det gjelder blant annet kompensasjonsordningen for koronapandemien, tilskudd fra Innovasjon Norge, støtte til næringsutvikling og lignende. Slik gjør du det i Conta.

Du må bokføre tilskudd og støtte i regnskapet. Det gjelder blant annet kompensasjonsordningen for koronapandemien, tilskudd fra Innovasjon Norge, støtte til næringsutvikling og lignende. Slik gjør du det i Conta.

Bedrifter kan få tilskudd og støtte både fra det offentlige og fra private organisasjoner.

Ifølge Norsk Regnskapsstandard (NRS 4) er offentlige tilskudd når bedriften får en økonomisk gode fra det offentlige mot at den oppfyller visse betingelser. Tilskudd kan være både penger, eiendeler, rabatterte lån eller priser, reduserte avgifter eller faglig og teknisk assistanse.

Offentlige tilskudd kommer fra offentlige kontorer, enten nasjonalt eller lokalt. Eksempler på offentlige tilskudd er kommunale næringsfond, kompensasjonsordningen for  koronapandemien og tilskudd fra Innovasjon Norge.

Du kan også få tilskudd eller støtte fra stiftelser eller organisasjoner som ikke er offentlige. Det finnes flere av dem som gir støtte til gitte formål, for eksempel til kulturelle tiltak. Private tilskudd bokføres på samme måte som offentlige.

Tilskudd er skattepliktige og skal altså betales skatt av.

Det er ikke MVA på tilskudd. Det er fordi det ikke er regnet som omsetning. Du skal altså ikke rapportere eventuelle tilskudd i MVA-meldingen.

Bokføre tilskudd i Conta

Når du skal bokføre tilskudd, legger du ved vedtaket om tilskuddet som bilag. Det er et krav om at du tar vare på vedtaket i fem år. Når du laster det opp i Conta og bokfører det, blir det lagret trygt i ti år.

Gå til DINE BILAG > REGISTRER NYTT BILAG > REGISTRERE INNTEKT og registrer bilaget slik:

Legg inn hvem du har fått støtte fra som kunde og fyll ut resten av detaljene.

Velg inntektskonto 3400 Offentlige tilskudd. Kontoen gjelder både for offentlige og private tilskudd.

Tilskudd har ikke MVA. Velg derfor MVA-kode 0 Ingen merverdiavgiftsbehandling

Til slutt velger du hvilken konto pengene har blitt betalt til.

Bokføringen vil da se slik ut:

Du kan også bokføre tilskudd under DINE BILAG > REGISTRER NYTT BILAG > REGISTRERE BILAG. Da laster du opp bilaget og gjør det på denne måten:

+ på konto 1920 Bankkonto

– på konto 3400 Offentlige tilskudd

Velg MVA-kode 0 Ingen merverdiavgiftsbehandling. Bokføringen ser da slik ut: