Conta og Altinn – Dette kan du levere

Conta har koblinger til Altinn som gjør at du kan levere de fleste obligatoriske oppgaver for bedriften fra regnskapssystemet ditt.

Conta har koblinger til Altinn som gjør at du kan levere de fleste obligatoriske oppgaver for bedriften fra regnskapssystemet ditt.

Privatpersoner, næringslivet og offentlige etater snakker sammen gjennom Altinn.

For deg som bedriftseier betyr det at du bruker Altinn som et ledd for å levere informasjon om bedriften din til staten. Det gjelder blant annet NAV, Skatteetaten, SSB og mange andre offentlige etater.

send til altinn

Tidligere måtte obligatoriske oppgaver som skattemelding og MVA-melding leveres manuelt inne i Altinn, men nå ordnes det meste nesten automatisk i Conta eller andre regnskapssystem.

Dette kan du levere med Conta til Altinn:

Næringsspesifikasjon for ENK

Enkeltpersonforetak kan levere næringsspesifikasjonen (tidligere næringsoppgave) fra Conta til Altinn. Dette er en del av skattemeldingen for næringsdrivende, som skal leveres sammen med den private skattemeldingen.

Conta fyller ut hele næringsspesifikasjonen for deg, basert på det du har lagt inn i regnskapet. Du må kun fylle ut det som eventuelt kommer i tillegg.

næringsspesifikasjon enk

Når du er ferdig å fylle ut, blir næringsspesifikasjonen kontrollert opp mot Skatteetaten. Da logger du inn i Altinn med BankID og får automatisk en tilbakemelding.

Når alt er i orden, klikker du på «Send til Altinn» for å sende inn og fullføre.

Skattemelding for AS

Skattemeldingen for AS leveres gjennom Conta sitt eget årsoppgjørsprogram

Fra regnskapsåret 2023 blir det faktisk obligatorisk for alle aksjeselskap å levere skattemeldingen fra et system.

Med Conta kan mange AS få det til selv, eller invitere inn regnskapsføreren sin til å hjelpe.

årsoppgjør

Når du skal sende inn skattemelding med næringsspesifikasjon, må du logge inn med ID-porten. Alt sendes til Altinn med kun ett klikk!

Årsregnskap

Årsregnskapet er en del av årsoppgjøret for aksjeselskap, og leveres også med årsoppgjørsprogrammet til Conta.

Det fungerer på samme måte som skattemeldingen:

1. Fyll ut det du skal.
  2. Logg inn med ID-porten.
  3. Send inn til Altinn.

Husk å signere i Altinn!

Skattemelding, næringsspesifikasjon og årsregnskap er ikke ferdig levert før du har signert i Altinn

Det er fordi Altinn fungerer som en mellomstasjon, som videre sender ut informasjonen om bedriften din til riktig instans.

For å signere i Altinn går du til altinn.no og logger inn.

Enkeltpersonforetak logger inn som privatperson. Aksjeselskap logger inn som selskapet.

Alt du har sendt inn fra Conta ligger klart for signering i innboksen. Når du har signert, er det ferdig levert!

MVA-melding

MVA-meldingen (skattemelding for MVA) leveres direkte fra Conta til Altinn. Du finner den i menyen: REGNSKAPSRAPPORTER > TIL SKATTEETATEN > MVA-MELDING.

Informasjonen hentes fra regnskapet ditt. Det betyr at hvis du har sendt ut alle fakturaer og bokført alle bilag i regnskapet, skal MVA-meldingen være riktig.

mva-melding conta

Det eneste du må gjøre er å kontrollere og eventuelt føre bilag som mangler eller inneholder feil.

Deretter klikker du KONTROLLER. Nå bruker du ID-porten til å koble opp mot Skatteetaten og kontrollere MVA-meldingen. Er alt i orden, er det bare å sende inn!

Hente skattekort

Også lønnssystemet i Conta er koblet opp mot Altinn. Når du legger til en ny ansatt, må du hente skattekortet deres.

Det gjør du ved å bruke System-ID og passord og legge til Conta Lønn som system i Altinn.

Forespørselen om å hente skattekort sendes fra Conta sitt lønnssystem og blir lagt til automatisk. Du trenger ikke å gjøre noe i Altinn for å hente det.

A-melding

Mens du kjører lønn for bedriften din, sender du også a-melding direkte til Altinn. A-meldingen er informasjon om ansatte, lønn og ansettelsesforhold, og skal rapporteres inn hver måned.

Når du bruker Conta sitt lønnssystem slipper du å tenke på det: Alt går av seg selv.