Ny vare eller tjeneste

Slik legger du inn en ny vare eller tjeneste i Conta.

Når du lager en faktura i Conta, kan du umiddelbart hente frem varer fra varelisten din i varelinje-feltet. Dette vil spare deg for mye tid, spesielt hvis du sender flere fakturaer hver måned.

Legg inn en ny vare eller tjeneste

Du kan legge inn en ny vare på to måter:

• Ved å gå til menyfanen FAKTURA > VARER > NY VARE/TJENESTE
  • Ved å klikke på NY VARE under varelinjen i fakturaen.

Hvis du ser et ikon av en boks til venstre for varelinjen betyr det at den er tilknyttet en vare i varelageret.

I feltet BESKRIVELSE må du fylle ut hva varen er for noe. Denne teksten havner i varelinje-feltet i fakturaene du lager.

Varenummer er ikke påbudt, og Conta ivaretar uansett kravene for vareregistre. Inntekststypen «salgsinntekter» er den vanligste. Dette omfatter de aller fleste varer og tjenester som norske firma selger. Hvis du har spørsmål om hva du skal velge som inntektstype anbefaler vi at du tar kontakt med regnskapsføreren din. Hvis du ikke har regnskapsfører, anbefaler vi at du tar kontakt med en av regnskapspartnerne til Conta.

Hvilken MVA-sats skal varen eller tjenesten ha?

25% MVA er den vanligste satsen på de fleste varer og tjenester, men det finnes unntak. Salg av mat og drikke har 15% som sats. Transporttjenester har 8%.

TIPS: Du kan ikke MVA-registrere firmaet før det har passert en omsetning på 50 000 kroner over 12 måneder. Vi anbefaler likevel å legge på MVA fra første faktura, og velge UNNTATT MVA på fakturaene inntil firmaet ditt er registrert. Da slipper du å oppdatere varelisten når den tid kommer.

Velg EKS.MVA hvis du vil at fakturaene skal vise prisen ekskludert MVA. Hvis du fakturerer privatkunder vil du kanskje ha runde priser, og da er det lettere å la systemet regne ut MVA ved å velge INKL.MVA.

Fakturaen vil uansett vise andelen av MVA i varens pris, og inkludere det i rapportene dine.

Det er lurt å kontakte Skatteetaten eller ta en kikk i MVA-håndboken for å finne hvor mye MVA som skal legges på varene og tjenestene du selger. Fakturaene dine er viktige dokumenter som legger grunnlaget for all innrapportering til myndighetene, og det er smart å ha alt på det rene før du setter i gang.

Trenger du råd til prising av tjenestene dine? Sjekk ut Conta sin timepriskalkulator!