Bokføre MVA-oppgjør

Når du betaler eller får tilgode merverdiavgift fra staten, må du bokføre det i regnskapet. Slik gjør du det i Conta.

Når du betaler eller får tilgode merverdiavgift fra staten, må du bokføre det i regnskapet. Slik gjør du det i Conta.

Når du kjøper eller selger en vare eller tjeneste med MVA, bokføres dette samtidig som du registrerer et kjøp eller et salg. Det gjelder også hvis du sender faktura med Conta. Da bokføres utgående MVA automatisk sammen med fakturaen.

Alle som selger varer eller tjenester med MVA til over 50 000 kroner i løpet av et år må registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret og kreve inn MVA til staten. Da må du også levere MVA-melding seks ganger i året. Les mer om MVA

Du kan levere MVA-meldingen direkte fra Conta. Da samles all inngående og utgående merverdiavgift på konto «2740 Oppgjørskonto merverdiavgift». På denne kontoen kan du se hvor mye du skal betale eller hvor mye du har tilgode fra staten. Dette kalles MVA-oppgjør.

Automatisk bokføring: Betal med Conta

Den enkleste måten å bokføre skyldig MVA, er å bruke funksjonen «Betal med Conta».

Etter du har levert MVA-meldingen, kan du velge «Betal med Conta». Da får du muligheten til å betale direkte fra systemet og betalingen bokføres automatisk i regnskapet.

Aktiver bankintegrasjon for å få tilgang til «Betal med Conta».

Bokføre MVA-oppgjør i bankavstemmingen

Den enkleste måten å bokføre MVA-oppgjør er å gjøre det når du avstemmer banken din. Gå til BILAG > BANKAVSTEMMING og velg «Nytt bilag».

Deretter velger du enten «Betaling av MVA-oppgjør» eller «Mottatt MVA-oppgjør» fra nedtrekksmenyen, og velger dato du har betalt eller mottatt oppgjøret. Skriv inn summen og lagre.

Vipps, så er MVA-oppgjøret bokført!

Bokføre betaling av MVA-oppgjør

Hvis du vil, kan du bokføre MVA-oppgjøret manuelt. Det gjør du ved å gå til BILAG > REGISTRERE BILAG.

Betaling av MVA-oppgjøret bokføres slik:

+ på konto «2740 Oppgjørskonto merverdiavgift»

– på konto «1920 Bankkonto» eller en annen bankkonto

Bokføre mottatt MVA-oppgjør

Hvis du får MVA tilgode bokfører du på samme måte, bare motsatt. Gå til BILAG > REGISTRERE BILAG.

Mottatt MVA-oppgjør bokføres slik:

+ på konto «1920 Bankkonto» eller en annen bankkonto

– på konto «2740 Oppgjørskonto merverdiavgift»

Les mer om MVA i Conta-tjenestene.