Kundereskontro

Reskontro for kunder er en lovpålagt oversikt over transaksjoner mellom firmaet ditt og kundene dine, slik at det blir lett å se hvem som skylder deg penger. Heldigvis holder Conta rede på det for deg!

Reskontro for kunder er en lovpålagt oversikt over transaksjoner mellom firmaet ditt og kundene dine, slik at det blir lett å se hvem som skylder deg penger. Heldigvis holder Conta rede på det for deg!

Hver kunde og hver leverandør har sin egen reskontro i Conta. Du finner reskontro for alle kundene dine under RAPPORTER > RESKONTRO, men du kan også finne det i detaljene for hver enkelt kunde under menyfanen KUNDER.

Kontoen som brukes er 1500 (kundefordringer), men regnskapsprogrammer som Conta Regnskap deler kontoen opp i reskontroer, slik at du kan se hva som er status på transaksjoner for hver enkelt kunde.

Skjermbilde av hovedbok

Åpne og lukkede poster

Målet ditt bør være å lukke postene etter hvert som kundene betaler fakturaene dine. Lukkede poster betyr at transaksjonene er ferdig bokført. Innen de blir betalt ligger de på konto 1500 – kundefordringer, på den aktuelle kunden.

Åpne poster betyr i praksis ubetalte fakturaer i denne sammenhengen. Hvis kunden har betalt er det bare å registrere fakturaen som betalt (med riktig bokføringsdato i banken) i Conta Faktura, og vips så er den ferdig bokført.

Hvis du fakturerer i et annet program enn Conta Faktura har du sannsynligvis brukt veiviseren for å registrere inntekt, og her kan du også velge at fakturaen er betalt under «Har du mottatt betaling?».

Fakturaer du ikke har fått betalt for ennå vil vises som åpne poster i kundereskontroen inntil du går til reskontroen for kunden det gjelder, huker av de like summene, og velger «Lukke åpne poster». Merk at summen må være null, og du må merke to poster for å kunne lukke dem slik at balansen blir riktig.

Skjermbilde av åpne poster

Reskontroen kan også eksporteres som PDF eller CSV. Velg først hva slags visning du vil ha (datorekke, kunde og så videre) og klikk på lenkene oppe til høyre.

Aldersfordelt kundereskontro

Aldersfordeling av reskontro betyr at du kan se hvilke kunder som skylder deg penger, hvorvidt fakturaene har forfalt, og i så fall hvor lenge siden de skulle ha blitt betalt. Du finner denne rapporten under menyfanen RAPPORTER > RESKONTRO, helt nederst.