Innstillinger for regnskapsprogrammet

I regnskapsinnstillingene finner du kontoplanen og veivisere som skal hjelpe deg med å opprette kontoene og MVA-kodene du trenger til bokføringen.

I regnskapsinnstillingene finner du kontoplanen og veivisere som skal hjelpe deg med å opprette kontoene og MVA-kodene du trenger til bokføringen.

For å gjøre det enklest mulig for deg som skal føre regnskap har vi laget en kontoplan-veiviser. Hensikten med veiviseren er å sette opp kontoene og MVA-kodene du trenger i regnskapet ditt.

Veiviseren vil forenkle ting for deg og gjøre bokføringen lettere. Føres ting på feil konto kan det også gi et galt bilde av økonomien i firmaet ditt, derfor er det smart å kun åpne de kontoene du trenger.

Er dette første gang du fører regnskap med Conta? Du kan også bruke startveiviseren.

Veiviser kontoplan

Under INNSTILLINGER > REGNSKAP > VEIVISER KONTOPLAN finner du innstillinger i form av spørsmål som skal hjelpe deg å gjøre kontoplanen mest mulig relevant og oversiktlig for firmaet ditt.

Svar på spørsmålene slik de korresponderer med hvordan du driver firmaet ditt og klikk OPPRETT KONTOER. Conta vil da automatisk opprette kontoer basert på svarene dine. På den måten trenger du ikke lure på hvilke du trenger.

Hvis du for eksempel ikke har ansatte i firmaet er det ikke nødvendig med kontoer relatert til lønnsutbetaling. Krysser du ikke av på spørsmålet om ansatte vil disse kontoene være skjult når du fører bilag.

Kontoplan

Kontoplanen er oversikten over alle kontoene som brukes i regnskapet ditt. Kontoer er gruppert med nummer, basert på hva som er standarden i Norge.

Vi anbefaler på det sterkeste å bruke kontoplan-veiviseren for å avgjøre hvilke kontoer som skal opprettes for firmaet ditt. Hvis det likevel er kontoer du har bruk for som ikke blir opprettet av denne veiviseren, kan du lete dem opp i søkefeltet KONTOPLAN eller klikke på «Vis alle tilgjengelige kontoer» for å se en komplett liste.

Du kan se detaljene for hver konto ved å klikke på «Detaljer» til høyre. Her kan du også legge inn søkeord som gjør det lett å søke opp kontoer i søkefeltet.

MVA

De ulike MVA-satsene skilles med koder i regnskapet. Den mest vanlige satsen, «Fradragsberettiget innenlands inngående merverdiavgift», har kode 1.

Det er også egne koder for f.eks eksport, MVA-unntatt omsetning, innfortolling og noen flere koder for å MVA-meldingen skal få all den informasjonen som skal sendes inn til skatteetaten.

I oversikten kan du se hvilke koder som er tilgjengelige, og hvilke som er skrudd på for regnskapet ditt.

Som du ser på bildet kan du skru dem av og på, med unntak av noen koder som er nødvendige for alle.

Vi anbefaler deg å kun skru på de MVA-kodene du trenger, da blir det mye lettere å unngå å føre bilag med feil MVA-sats.

Les mer om hvordan du legger til logoen din i Conta, og hva den brukes til.