Hvordan bokføre salg fra nettbutikk

Med mindre du har en nettbutikkløsning som gjør det mulig å hente ut fakturalister og reskontroer over alle salg, må du bokføre hvert salg fra en nettbutikk i regnskapet.

Med mindre du har en nettbutikkløsning som gjør det mulig å hente ut fakturalister og reskontroer over alle salg, må du bokføre hvert salg fra en nettbutikk i regnskapet.

Varer og tjenester som selges på nett, regnes ikke som kontantsalg og har ikke kasseløsning. I regnskapssammenheng betyr kontantsalg at kunden mottar varen samtidig som de betaler. Det betyr at den eneste gyldige salgsdokumentasjonen i en nettbutikk er faktura og reskontro.

Lovpålagt med kundereskontro

Kundereskontroene viser hva kundene skylder deg, og leverandørreskontroene viser hva du skylder leverandørene dine. Du er lovpålagt å ha reskontroer i regnskapet. Dette gjelder også når du driver nettbutikk.

Ifølge bokføringsloven skal du kunne legge frem leverandør- og kundespesifikasjoner minst hver fjerde måned, altså en oversikt over hva du har kjøpt fra leverandører og solgt til kundene dine. Les mer om reskontro

Bokfør hvert salg

Den beste løsningen for å møte disse kravene vil være å bokføre hver enkelt faktura fra nettsalget i regnskapet ditt. Hvis du sender faktura med Conta, bokføres de automatisk. Bruker du KID på fakturaen, registreres også innbetalingene automatisk.

Du kan ikke samle opp salg for en periode, for eksempel en måned, og bokføre disse som én transaksjon. Da er det ikke mulig å gå tilbake og sjekke kundereskontroen og se hvem som fortsatt skylder deg penger.

Hvordan bokføre salg fra nettbutikk i Conta

Salg fra nettbutikk bokføres som en inntekt i regnskapet.

Hvis du ikke har sendt fakturaen fra Conta, må du gjøre det på denne måten: Gå til DINE BILAG > REGISTRERE NYTT BILAG > REGISTRERE INNTEKT. Last opp bilaget og legg til kunden som har handlet i nettbutikken din sammen med resten av bilagsdetaljene.

Hvis du selger MVA-pliktige varer, skal de bokføres som kredit (minus) på en konto som starter med 30, slik:

Velg om fakturaen er betalt eller ikke. Hvis du har brukt en annen betalingsmåte enn faktura fra Conta med KID, må du huske å gå tilbake og registrere salget som betalt når kunden betaler.

Slik bokfører du inntekter i Conta

Kan være muligheter i nettbutikksystemet

Å bokføre hvert enkelt salg kan selvsagt være veldig tungvint. Du bør derfor sjekke opp om nettbutikksystemet eller betalingsløsningene du bruker lar deg eksportere fakturalister og reskontro som stemmer med regnskapet.

Det er tillatt å ha kundereskontro og leverandørreskontro i andre systemer enn et regnskapsprogram, så lenge det er mulig å eksportere til SAF-T for å sende til Skatteetaten ved bokettersyn

SE OGSÅ: Starte nettbutikk i 5 enkle steg