Slik bokfører du avskrivning i Conta

Når firmaet ditt kjøper en eiendel som koster mer enn 15 000 kroner og skal vare mer enn 3 år må du avskrive den. Vi ser på hva du gjør i regnskapet.

Når firmaet ditt kjøper en eiendel som koster mer enn 15 000 kroner og skal vare mer enn 3 år må du avskrive den. Vi ser på hva du gjør i regnskapet.

La oss si du kjøper en varebil til 400 000 kroner, som du regner med å ha lenger enn tre år. Den skal avskrives i regnskapet ditt.

Det vil si at det du kjøpte registreres som en eiendel i regnskapet, og at du ikke får skattefradrag på hele kjøpet samme år, men heller skattefradrag hvert år så lenge Skatteetaten regner med at eiendelen varer.

Avskrivning i regnskapet ditt

Stort sett bør du bruke det som kalles saldoavskrivning når du avskriver. Det vil si at du avskriver en prosentandel av eiendelens verdi hvert år. Ulike varer har ulike avskrivningssatser.

Med saldoavskrivning bruker alle samme sats, og det er derfor Skatteetaten krever at du bruker saldoavskrivning i næringsoppgaven du leverer, og som de beregner skatten din av.

Hvis du også må lage et årsregnskap kan du der velge å bruke lineær avskrivning. Det vil si at du avskriver en fast sum hvert år. For mange gir det et riktigere bilde av hva eiendelen er verdt, og poenget med årsregnskapet er å vise myndighetene, investorer, potensielle ansatte og lignende hva bedriften eier og skylder.

Ved lineær avskrivning tar du eiendelens pris, i dette tilfellet 400 000 kroner, fordelt på antall år du tror den varer, la oss si fem år.

400 000 kroner / 5 år = 80 000 kroner. Da avskriver du med 80 000 kroner hvert år.

Les mer om hva avskrivning er.

Slik gjør du i Conta

Når du har kjøpt noe som skal avskrives må du først registrere kjøpet i Conta. Det gjøres på en litt annen måte enn vanlig.

Gå til BILAG > REGISTRER NYTT BILAG > ALLE TYPER BILAG.

Da fører du:

+ 400 000 kroner på konto «1236 Varebiler, klasse 2» (debet)

– 400 000 kroner på konto «2400 Bruktbilselgeren AS» (kredit)

Betalingen føres som:

+ 400 000 kroner på konto «2400 Bruktbilselgeren AS» (debet)

– 400 000 kroner på konto «1920 Bankkonto» (kredit)

Siden bilen skal avskrives føres den som en eiendel (kontogruppe 1) og ikke som en kostnad på en kostnadskonto.

For å gjøre det enkelt har vi her ikke brukt MVA. Om selskapet har fradragsrett for MVA og det er MVA på fakturaen bruker du 25 prosent merverdiavgift (kode 1). Som regel skal du fjerne MVA når du avskriver, altså bruke pris eks. MVA når du regner ut det årlige eller månedlige beløpet.

Unntaket er hvis du ikke har krav på MVA-fradrag på kjøpet, for eksempel hvis du selger varer eller tjenester som er unntatt MVA, blant annet lege eller tannlegetjenester. Da må du bruke beløpet inklusiv MVA når du regner ut avskrivning.

Vi tar utgangspunkt i saldoavskrivning her, og for varebil er satsen 24 prosent.

Hvis du avskriver en gang i året fører du med dato 31.12.2019:

+ 96 000 kroner på konto «6010 Avskrivning transportmidler, avskrivning bil» (debet)

– 96 000 kroner på konto «1236 Varebiler, klasse 2» (kredit)

Det bokføres slik fordi du «mister» eiendelen etter hvert som den blir eldre og fordi du samtidig får fradrag på verditapet.

Hvis du avskriver hver måned, som du kan velge å gjøre for å få et mer nøyaktig regnskap, tar du avskrivningsbeløpet og deler på tolv. Det beløpet bokføres på de samme kontoene som over, da med dato 1.1, 2.1. og så videre gjennom året.

Med saldoavskrivning avskriver du 24 prosent av den resterende verdien hvert år:

Første år: 400 000 kroner – 24 prosent = 304 000 kroner
Andre år: 304 000 kroner – 24 prosent = 231 040 kroner
Tredje år: 231 040 kroner – 24 prosent = 175 590 kroner

Du bruker samme sats første året uansett når på året du kjøper eiendelen.