Bokføring av private uttak i enkeltpersonforetak

Pengene du tjener i et enkeltpersonforetak står fritt til din disposisjon, og du kan ta ut disse midlene når som helst. Her viser vi hvordan du bokfører slike uttak i Conta.

Pengene du tjener i et enkeltpersonforetak står fritt til din disposisjon, og du kan ta ut disse midlene når som helst. Her viser vi hvordan du bokfører slike uttak i Conta.

For å bokføre et privat uttak av penger fra enkeltpersonforetaket ditt, må du gå til BILAG > REGISTRER NYTT BILAG og klikke på REGISTRERE BILAG-knappen helt nederst.

Dette er en veiviser som lar deg føre alle typer bilag, og siden dette verken er et kjøp eller inntekt passer det best å bruke denne veiviseren.

Eksempel

Et privat uttak på 30 000 kroner skal føres sånn:

+ 30 000 kroner på 2060 Privatuttak (Debet)

– 30 000 kroner på 1920 Bankinnskudd (Kredit)

I veiviseren i Conta blir det da som på bildet:

Under DEBET (pluss) velger du konto 2060, fordi pengene går inn på denne regnskapskontoen som totalt viser hvor mye penger du har tatt ut i løpet av året.

Under KREDIT (minus) velger du konto 1920, siden du tok ut pengene fra firmakontoen din.

På slutten av året avregnes egenkapitalen (konto 2050) mot uttakene i 2060, og viser da hvor mye du har igjen i egenkapital. Vi har skrevet mer om private uttak på kunnskapssidene.

Innskudd fra privat konto

Hvis du har ført over penger fra din private konto til bedriftskontoen, skal du føre på nøyaktig motsatt måte som eksempelet over. Altså DEBET (+) 1920, KREDIT (-) 2060.

Private utlegg

Hvis du legger ut for firmaet, altså betaler for noe privat som egentlig er til firmabruk, er det enkleste å bruke veiviseren REGISTRERE KJØP i Conta. Her registrerer du kvitteringen på det du har kjøpt som vanlig, men når du skal velge betalingsmåte, velger du at den er betalt fra «2060 Privat konto».

Kan også gjøres i bankavstemmingen

Hvis du gjør mange uttak i løpet av måneden, kan det enkleste faktisk være å føre dette under BILAG > REGISTRER NYTT BILAG > BANKAVSTEMMING. Her kan du klikke «Nytt bilag» og legge uttakene inn direkte som på bildet under. Superenkelt!

Vi håper dette hjelper deg på veien. På kunnskapssidene har vi skrevet flere artikler om debet og kredit, og private uttak fra enkeltpersonforetak hvis du er sulten på mer!