Hvordan føre diettpenger i regnskapet når du driver enkeltpersonforetak

Når du driver et enkeltpersonforetak, kan du ikke bruke statens satser for diett. Her viser vi hvordan du som har ENK fører kostnader for kost og losji i Conta.

Når du driver et enkeltpersonforetak, kan du ikke bruke statens satser for diett. Her viser vi hvordan du som har ENK fører kostnader for kost og losji i Conta.

Når du er på yrkesreise og har fradragsberettigede kostnader, kan du enkelt laste opp kvitteringene dine til regnskapet med Conta sin app. Da trenger du bare å ta bilde av kvitteringen med appen og laste den opp i regnskapsprogrammet, så er den klar til å bokføres.

Slik fører du kost i Conta

For å bokføre diettpenger fra reise i enkeltpersonforetaket ditt i Conta, går du til BILAG > REGISTRERE NYTT BILAG > REGISTRERE BILAG

Her laster du opp kvitteringen din under «Bilag».

Fyll inn alle detaljene om transaksjonen, inkludert hvilke kontoer den skal føres på. Klikk på NY RAD for å legge til flere rader.

Under «Beskrivelse» skal du skrive inn hva bilaget, altså kvitteringen, gjelder.

Kolonnen «Debet» viser hva pengene har blitt brukt på. Du som driver ENK, skal føre kost på konto 7160, med MVA-kode 0. Grunnen til det er at det ikke er fradrag for merverdiavgiften på utgiften til mat.

NB! Har du spandert lunsj på en samarbeidspartner eller hatt en jobbmiddag skal kostnaden bokføres på konto 7350 Representasjon, fradragsberettiget.

Under «Kredit» velger du hvor pengene har kommet fra. Velg konto 1920 om du har betalt fra bedriftskontoen, og konto 2060 om du har betalt utlegget privat.

Deretter fører du inn beløpet, så kan bilaget bokføres.

Slik fører du losji i Conta

For å bokføre losji, altså boutgifter på yrkesreise, i enkeltpersonforetaket ditt i Conta, går du til BILAG > REGISTRERE NYTT BILAG > REGISTRERE BILAG.

Her laster du opp kvitteringen din under «Bilag». Husk å notere på bilaget hva denne reisen gjelder.

Fyll inn alle detaljene om transaksjonen, inkludert hvilke kontoer den skal føres på. Klikk på NY RAD for å legge til flere rader.

Under «Beskrivelse» skal du skrive inn hva bilaget, altså kvitteringen, gjelder.

Utgiften for hotell eller annen bokostnad føres på konto 7140 Reisekostnad. Dersom du er MVA-registrert, velger du MVA-kode 12.

Dersom det er mat på hotellregningen din, må du splitte opp kostnaden ved å trykke NY RAD.

Maten føres på 7160 Diettkostnad, ikke oppgavepliktig med MVA-kode 0.

For å føre hvordan du har betalt hele hotellregningen, trykker du på NY RAD for å få en tredje linje.

Her velger du 1920 Bedriftskonto om du har betalt regningen med bedriften sin konto, eller 2060 Privat konto om du har lagt ut privat.

Sjekk at differansen er null, og trykk BOKFØR BILAG.