Slik legger du inn forholdsmessig MVA i Conta

Hvis bedriften din har omsetning fra både avgiftspliktig og avgiftsunntatt virksomhet, må du legge inn en forholdsmessig MVA. Vi viser deg hvordan.

Hvis bedriften din har omsetning fra både avgiftspliktig og avgiftsunntatt virksomhet, må du legge inn en forholdsmessig MVA. Vi viser deg hvordan.

Når et selskap både har MVA unntatt omsetning og enten avgiftspliktig eller fritatt omsetning, vil de bare ha delvis fradragsrett for MVA på felleskostnader. Altså kostnader som gjelder begge deler.

Forholdsmessig MVA er en beregnet sats en bedrift bruker når de har både avgiftspliktig og avgiftsunntatt virksomhet. Dette er for å regne ut den avgiftspliktige delen av omsetningen.

Denne typen fradrag er vanlig på blant annet eiendom, der noen deler leies ut med MVA og andre deler uten MVA. Dette gjelder blant annet for bedrifter innen helsetjenester, kunst og kultur og idrett – hvis de driver med noe avgiftspliktig i tillegg.

For eksempel: Du er fysioterapaut og selger treningsutstyr for 100 000 kroner og fysioterapitjenester for 400 000 kroner. Da har du 20 prosent fradragsrett for MVA.

Alt som gjelder kjøp av treningsutstyr bokføres med MVA-kode 1 uten forholdsmessig MVA, mens alt som er fysioterapi føres med MVA-kode 0. Har du en faktura eller en bokføring som skal brukes til begge deler føres dette med MVA-kode 1 og forholdsmessig fradrag.

Slik bokfører du forholdsmessig MVA i Conta

Bokføringen er litt annerledes for bedrifter som har forholdsmessig MVA.

Først må du aktivere forholdsmessig MVA. Det gjør du ved å gå til Innstillinger > Regnskap > MVA.

Scroll ned til du finner Forholdsmessig MVA. Aktiver og legg inn Standard prosentverdi.

Etter at den har blitt aktivert vil du finne den når du registrer kjøp, registrerer bilag og hurtigregistrer.

Under «Vis innstillinger» til høyre vil du kunne velge å legge til forholdsmessig MVA i bokføringen din. Når du så velger for eksempel MVA-kode 1, vil den bare regne fradrag for riktig prosent av kostnaden.

LES OGSÅ: Hvordan fordele kostnader når du selger varer eller tjenester med forskjellig MVA-kode