Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Årsoppgjør for AS: Status-siden

Statussiden viser deg enkelt fremgangen din og hva som gjenstår før du er ferdig med årsoppgjøret. Når alt er grønt, er alt ferdig – forutsatt at du har sjekket at alle opplysningene stemmer.

Formålet er altså å vise deg en lett tilgjengelig oversikt over hvor langt du er kommet med innleveringene. 

Det er verdt å merke seg at status-siden er først og fremst en kort visuell representasjon av fremgangen og reflekterer ikke nødvendigvis arbeidsmengden i hvert steg – da dette vil variere veldig fra selskap til selskap avhengig av hvor mye som skal rapporteres om.

Merk også at det er de ansvarlige i hvert selskap som må påse at alle opplysninger er korrekte. En grønn hake betyr kun at opplysningene er på plass, ikke at de er garantert å være riktige.

Kom i gang 

Målet er selvfølgelig å få grønne haker nedover hele lista. I første boks («Kom i gang») skal du svare på noen innledende spørsmål om selskapet. 

Grunnen til at du må gjøre dette er for at årsoppgjøret skal bli best mulig tilpasset virksomheten din. Det er utrolig mange konfigurasjoner av bedrifter der ute, så for å gjøre ting enklest mulig for deg er det viktig å besvare disse spørsmålene på forhånd.

Dette er også stedet hvor du kan hente utkast fra Skatteetaten. Vi anbefaler å gjøre dette da det hjelper deg på vei med utfyllingen. Utkastet for hvert skatteår blir som regel tilgjengelig i løpet av mars det påfølgende året.

Skattemelding

Neste seksjon er fremgangen for skattemeldingen. Skattemeldingen er en rapport som forteller myndighetene hvor mye skatt bedriften din skal betale, eller eventuelt få tilbake. 

Det fungerer mye på samme måte som den private skattemeldingen, men med litt andre opplysninger som må på plass.

På status-siden vises fremgangen i skattemeldingen slik:

Næringsspesifikasjon

En påkrevd, nærmere spesifisering av enkelte av temaene i Skattemeldingen slik at Skatteetaten får innsikten de ønsker virksomheten din. Se vår guide til Næringsspesifikasjon.

Årsavslutning

En regnskapsoperasjon som flytter beløp til riktig sted (konto) i regnskapet og avslutter året regnskapsmessig.

Skattemelding

Utfylling av selve skattemeldingen.

Innsending

Innsending via ID-porten til Altinn.

Signering i Altinn

Signering i Altinn er et eget steg, for selv om du har sendt inn skattemeldingen i Altinn er det fremdeles nødvendig å signere den. Det må du, eller noen med Altinn-tilgang til virksomheten gjøre.

Årsregnskap

Årsregnskapet skal sendes til Altinn, hvor det etter signering går videre til Brønnøysundregistrene.

Merk at det meste av regnskapet blir utfylt basert på opplysningene som ble importert fra regnskapet ditt. Opplysninger som kommer fra regnskapet må først endres i regnskapet, og så eksporteres og importeres på nytt ved behov.

Fremgangen med årsregnskapet er representert i Conta slik:

Resultat

Det regnskapsmessige resultatet for året som gikk. Automatisk utfylt basert på importerte opplysninger.

Balanse

Balansen i regnskapet må gå i null for å være gyldig. Automatisk utfylt basert på importerte opplysninger.

Styret

Her må du fylle ut informasjon om styret i selskapet.

Noter

Her legger du til regnskapsmessige noter som skal følge med årsregnskapet. Noen av dem er obligatoriske. Noter skal fungere som ekstra innsikt i poster på regnskapet hvor det kan være nødvendig med mer informasjon for å tolke tallene.

Innsending

Innsending via ID-porten til Altinn.

Signering i Altinn

Signering i Altinn er et eget steg, for selv om du har sendt inn årsregnskapet i Altinn er det fremdeles nødvendig å signere den og sende den til regnskapsregisteret. Det må du, eller noen med Altinn-tilgang til virksomheten gjøre.

Var artikkelen nyttig? like moderate dislike

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.

Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!