Hvordan bokføre varelager

Driver du butikk, videresalg eller produksjon så har du et varelager. Dette skal bokføres i regnskapet minst en gang i året.

Driver du butikk, videresalg eller produksjon så har du et varelager. Dette skal bokføres i regnskapet minst en gang i året.

Et varelager omfatter en bedrifts beholdning av varer som er kjøpt inn for videresalg, og som går under handelsvarer eller materialer og produksjon som går under råvarer. Et eksempel kan være varer lagret på et lagerrom, et bakrom eller et stort varehus etter hvor mange varer du har.

Varelager regnes som en del av omløpsmidlene i et firma. Den samlede verdien av varelageret skal regnes som en eiendel i regnskapet. Verdien skal derfor stemme overens med varen. Er varelageret ukurans skal det nedskrives. At et varelager eller en vare er ukurans vil si at varen har sunket i verdi hos kunden. Siden nedskriving er regnskapsmessig, gjelder ikke dette for de fleste enkeltpersonforetak.

LES OGSÅ: Hva er nedskriving

Bokføre varelager i Conta

For å bokføre varelageret må du ha gjennomført en varetelling. Det vanligste er å gjennomføre en varetelling slik at du har tall som gjelder 31.12. For de fleste betyr dette at de må telle siste dag de er i drift for året, eller første arbeidsdag på nyåret. Da får du oppdatert status på varelageret ditt. En varetelling skal alltid være signert og datert. For bedriften sin del, bør du sortere varetellingen etter varer.

I regnskapet skal du kun registrere den totale summen på varene.

Når du tar varetelling regner du innkjøpspris uten MVA for å beregne verdien på varen. Det skal føres inn i regnskapet som et vanlig bilag.

Varelager med handelsvarer skal bokføres på konto 1460 Varelager og konto 4390 Beholdningsendring. Har du varelager med råvarer skal det bokføres på konto 1400 Varelager råvarer og konto 4090 Beholdningsendring .

Gå til DINE BILAG > REGISTRER NYTT BILAG og velg REGISTRERE BILAG. Der kan du registrere alle typer bilag.

Er det første gang du bokfører varelager eller varelageret er større enn sist du tok varetelling skal det bokføres slik:

Pluss på konto 1460 Varelager

Minus på konto 4390 Beholdningsendring

Har varelageret ditt blitt mindre enn fjoråret bokføres det:

Pluss på konto 4390 Beholdningsendring

Minus på konto 1460 Varelager