Årsoppgjør for aksjeselskap: Legge inn saldobalanse

Skal du ta årsoppgjøret for aksjeselskapet ditt i Conta? Her forklarer vi hva du må laste opp av informasjon i starten for å kunne jobbe videre med årsoppgjøret ditt.

Skal du ta årsoppgjøret for aksjeselskapet ditt i Conta? Her forklarer vi hva du må laste opp av informasjon i starten for å kunne jobbe videre med årsoppgjøret ditt.

Før du begynner

Før du begynner med årsoppgjøret, må du passe på at regnskapet er ferdig. Det innebærer at du har:

• bokført alle bilag
  • avstemt bankkonto for alle månedene i året du rapporterer for
  • sendt alle MVA-meldinger for året
  • ført årsavslutningposteringer for fjoråret

Se webinaret: Hvordan sjekke regnskapet før årsslutt

Er det aller første gang du tar årsoppgjøret? Da bør du sitte klar med CSV-filer med saldobalanse for de to forrige årene. Her skal du altså ha to forskjellige filer, ett for hvert år. Dersom selskapet ditt er stiftet i løpet av regnskapsåret du skal levere for, så trenger du bare en saldobalanse.

Trenger du litt ekstra hjelp på veien til et ferdig årsoppgjør? Da kan du sjekke ut webinaret vårt.

Til deg som fører regnskap i Conta

Om du fører regnskapet ditt i Conta, har programmet en enkel integrasjon som gjør at du slipper å laste ned CSV-filene fra systemet. Den finner du på siden når du skal starte årsoppgjøret.Husk! Du må være innlogget med samme e-postadresse som du bruker i Conta for å kunne bruke denne integrasjonen.

Hvis dette ikke skulle fungere, så kan du også hente ut saldobalansen enkelt fra Conta.

Den finner du i Conta, ved å gå til RAPPORTER > REGNSKAPSRAPPORTER > SALDOBALANSE.

Velg periode og klikk «Eksporter CSV».

Last opp saldobalansene i årsoppgjørssystemet, så er du klar!

Hva er en CSV-fil?
CSV står for comma-separated values, og oversatt til norsk blir det en kommaseparert fil. En CSV-fil er et tekstformat og brukes ofte når du skal flytte store mengder data fra en database til en annen. Det brukes når det ikke er en direkte forbindelse mellom de to databasene. For årsoppgjøret brukes filen for å laste opp nødvendige tall. Normalt vil du kunne se og endre CSV-filen i et program som Excel eller Google sheets.

Til deg som fører regnskap en annen plass enn Conta

Bruker du et annet regnskapsprogram enn Conta? Da må du uansett laste ned CSV-filer fra systemet ditt, sørge for at du har en korrekt saldobalanse og deretter laste dem opp i årsoppgjørsprogrammet.

Hvis du har et annet oppsett fra et annet program, må du kanskje gjøre noen tilpasninger. Vi ser ofte at man har «Debet og Kredit-kolonner» mot Conta sin saldobalanse som bare har «Endring».

Har du Debet og Kredit-kolonner?

Du må slå dette sammen til en kolonne og at de skal slås sammen slik at du ser «Endring». Du kan komme deg forbi ved å gjøre dette:

1. Åpne fil i excel eller i regneark.

2. Start med å fjerne kolonner du ikke trenger. På eksempelet under trenger vi ikke avdeling:

3. Fjern kolonne B (Avdeling) og kolonne F (Kredit): Trykk på kolonne, høyreklikk og velg slett kolonne.
4. Endre navn fra «Debet» til «Endring». Alle tall i kolonne under Debet/Endring kan du nå skrive inn 0, nedover i hele kolonnen/alle felt.
OBS! Inngående og utgående saldo må ikke korrigeres.

Tada! Da har du tallene som Conta årsoppgjør trenger og riktig antall kolonner. Husk å lagre eller laste ned som csv-fil.

Til deg som startet bedriften i 2023

Hvis du startet bedriften i 2023, trenger du bare å laste opp CSV-filen for 2023. Som aksjeselskap er du pliktig til å ha både skattemelding, næringsoppgave og årsregnskap for to år samlet, når du skal levere årsoppgjøret. Men startet du denne bedriften i 2023, trenger du altså kun saldobalansen/CSV-filen for det året.

Slik skal CSV-filen se ut

CSV-filen med saldobalansen som du skal laste opp i årsoppgjøret skal ha spesifikke kolonner. Om filen din ikke er bygd opp slik den skal, så vil du ikke kunne gå videre med årsoppgjøret.

Filen skal ha rader med:

• Kontonr
  • Kontonavn
  • Inngående saldo
  • Endring
  • Utgående saldo

Her vist i Excel:

Fortsatt litt usikker på om CSV-filen din samsvarer med det du skal laste opp? Last ned filen under, så kan du sammenligne filen din med denne. Husk at du må laste den ned som CSV-fil før du laster den opp i systemet.

Slik laster du ned som CSV-fil i Google Sheets:

Se webinar: Levere årsoppgjør for AS