Hva er inntektskontoer?

Når du fører regnskap registrerer du alle transaksjoner i firmaet på ulike kontoer. Inntekt føres som regel på kontoer som begynner på 3, inntektskontoer.

Håndverker som arbeider
Jostein Hakestad

Når du fører regnskap registrerer du alle transaksjoner i firmaet på ulike kontoer. Inntekt føres som regel på kontoer som begynner på 3, inntektskontoer.

I kontoplaner som følger SAF-T standarden (som er obligatorisk å bruke i Norge) hører salgsinntekter hjemme i kontoklasse 3, for eksempel konto 3000 som er vanlig å bruke for salg med 25 prosent MVA.

Les grunnleggende om bokføring her.

Inntektskontoer for MVA-pliktig omsetning

Merverdiavgiftsregistrerte bedrifter skal fakturere med MVA (med mindre de fakturerer for noe som skal være uten), og bruke regnskapskontoene for avgiftspliktig omsetning når de registrerer salg i regnskapet.

Kontoene som brukes i regnskapet for MVA-pliktig omsetning er 3000, 3010, 3020 og 3030.

Enkelte bransjer og yrker må å dele opp inntekten, for eksempel frisører som leverer både tjenester og selger produkter. Restauranter må også skille mellom salg av mat, mineralvann, kaffe, te, brennevin, øl og så videre. De må i tillegg ha kassasystemer som håndterer dette.

Inntektskontoer som ikke er fra salg av varer

Ikke all inntekt er fra omsetning av varer og tjenester, og da skal disse kontogruppene brukes:

34 – Tilskudd

Dette kan for eksempel være støtte fra Innovasjon Norge eller andre støtteordninger.

36 – Leieinntekt

Inntekter fra utleie av lokaler.

37 – Provisjon

Provisjon fra salg.

38 – Salg av anleggsmiddel

Når bedriften selger ting som ikke er varer for videresalg, for eksempel en brukt PC.

39 – Andre inntekter

Her hører for eksempel purregebyrer hjemme.

Slik registreres inntekt i regnskapet

Et salg vil registreres på minimum 4 steder i regnskapet.

Selger du en vare for 1000 kr pluss 25 prosent MVA, totalt 1250 kroner, blir det registrert slik:

+ 1250 kroner på konto 1500 kundefordringer, det vil si det kunden skylder deg

– 1250 kroner på konto 3000 avgiftspliktig salg med tilhørende riktig MVA-kode

Så, når du får betalt, må du føre:

+ 1250 kroner (altså betaling inn) på bankkonto, som oftest regnskapskonto 1920

– 1250 på konto 1500 kundefordring, altså vil ikke kunden lenger skylde deg penger

Ved å bruke et regnskapsprogram som Conta trenger du ikke tenke på selve bokføringen av MVA, det gjøres automatisk når du bruker riktig inntektskonto og MVA-kode. Du kan forøvrig se inntekter og utgifter ved å gå til RAPPORTER og så RESULTAT.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med å føre regnskap selv

Inntektskontoer for omsetning uten MVA

Noen typer omsetning er enten fritatt eller unntatt for MVA, og skal registreres på henholdsvis 3100 og 3200.

Forskjellen på fritak og unntak fra MVA er ikke umiddelbart lett å forstå.

Når omsetningen er unntatt fra avgiftsplikten, betyr det at den rett og slett ikke omfattes av merverdiavgiftsloven. Eksempler på dette er helsetjenester, undervisning og enkelte kulturbegivenheter.

Fritak fra MVA er et politisk virkemiddel for å gi enkelte bransjer, lag og organisasjoner en økonomisk fordel ved å gi dem fradragsrett, samtidig som de kan slippe å kreve inn MVA fra sluttkundene. Dette gjelder blant annet bøker og presse.

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 156
            [name] => Regnskap og bokføring
            [slug] => regnskap-og-bokforing
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 156
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 52
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 52800
            [post_author] => 74
            [post_date] => 2021-06-10 13:33:24
            [post_date_gmt] => 2021-06-10 12:33:24
            [post_content] =>

Aksjeselskap skal betale skatt av overskuddet sitt på forskudd. Vi forklarer hvordan du finner ut hvor mye du skal betale i forskuddsskatt og hvor ofte det skal gjøres.

I motsetning til enkeltpersonforetak skilles det mellom eier og selskapet når du driver aksjeselskap. I et enkeltpersonforetak leveres kun en skattemelding, mens du som eier av aksjeselskap skal levere én for selskapet og én for deg som privatperson.

Hvor mye skatt skal aksjeselskap betale?

Aksjeselskap skal betale 22 prosent skatt av overskuddet sitt.

Denne skatten skal betales på forskudd, det vil si før skattemeldingen er sendt inn og du har mottatt skatteoppgjøret. Aksjeselskap skal betale forskuddsskatt to ganger i året, og det betales for året etter overskuddet er opptjent.

Les også: Hva er forskuddsskatt

Når skal forskuddsskatt for AS betales?

Fristene for forskuddsskatt for aksjeselskap er 15. februar og 15. april. Siden skatten tar utgangspunkt i overskuddet fra fjoråret, slipper du regne ut selv hva du skal betale. Likevel bør du tenke på at hvis inntekten og overskuddet ikke er likt fra år til år, vil du mest sannsynlig enten få restskatt eller skatt til gode.

Ser du at du trenger å justere skatten, kan du gjøre dette med å sende inn skjemaet RF-1097. En annen mulighet er å betale tilleggsforskudd innen 31. mai. Hvis du ser at du kommer til å få mye restskatt lønner det seg å velge en av disse mulighetene for å slippe restskatt og renter. Det er likevel ingen krav om det, men en mulighet for deg som bedriftseier.

Er selskapet ditt nytt og du ikke har noe fjorår å ta utgangspunkt i, skal du også fylle ut skjema RF-1097. Her melder du inn forventet overskudd.

Hvordan betale forskuddsskatt for aksjeselskap?

Du vil få en melding av Skatteetaten i januar dett år skatten skal betales. Du får da en innbetalingsblankett med sum, kontonummer og KID-nummer som du skal bruke for betalingen.

Skatteoppgjør og tilleggsforskudd for aksjeselskap

Etter du har levert skattemeldingen vil du få et skatteoppgjør. Skatteoppgjøret kommer som regel i september. I skatteoppgjøret får du enten restskatt eller så har du betalt inn for mye skatt og har penger tilgode.

Les også: Slik bokfører du skatteoppgjøret

Trenger du et regnskapsprogram å bokføre i? Prøv faktura- og regnskapsprogrammet Conta gratis i 30 dager!

Det er flere måter å se om du vil få restskatt eller tilgode på. En mulighet er å regne ut selv manuelt. Du kan også vente til du fyller ut skattemeldingen din. Da vil du få opp en utregning. Hvis du oppdager at du vil få restskatt, vil det være en fordel å betale tilleggsforskudd innen 31. mai. Da slipper du restskatt og renter.

[post_title] => Hvordan betale forskuddsskatt for AS? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hvordan-betale-forskuddsskatt-for-as [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hvordan-betale-forskuddsskatt-for-enk/ [post_modified] => 2021-06-10 13:33:25 [post_modified_gmt] => 2021-06-10 12:33:25 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=52800 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 52788 [post_author] => 74 [post_date] => 2021-06-08 10:47:40 [post_date_gmt] => 2021-06-08 09:47:40 [post_content] =>

Innehavere av enkeltpersonforetak betaler skatten sin på forskudd. Vi forklarer hvordan du finner ut hvor mye du skal betale i forskuddsskatt og hvor ofte du skal gjøre det.

Når du har startet eget firma må du selv melde fra til myndighetene om at du skal betale forskuddsskatt. Det gjør du ved å logge inn på Skatteetaten og endre skattekortet ditt

Hva er forskuddsskatt? Les mer her

Siden du og enkeltpersonforetaket telles som en juridisk enhet, leveres alt i en og samme skattemelding. Du skal fylle ut feltene på “Overskudd annen næring” og “Personinntekt fra jordbruk, reindrift, skifter og annen næring” i skattemeldingen din. Du fyller ut samme tall på begge plasser. Det er disse tallene Skatteetaten tar utgangspunkt i når de beregner forskuddsskatten din.

Hvis du regner med at du vil gå i underskudd første driftsåret, skal du ikke logge inn og endre skattekortet ditt. Dette gjelder for eksempel hvis du ser at du har kjøpt inn så mye utstyr og materialer at du ikke kommer til å tjene penger. Da skal du heller føre underskuddet inn når du leverer skattemeldingen.

Neste års skattebeløp vil beregnes etter hva bedriften din tjente i fjoråret. Du kan alltids logge deg inn på Skatteetaten og endre, hvis du ser at du kommer til å tjene mer eller mindre enn fjoråret.

Har du en annen jobb ved siden av enkeltpersonforetaket ditt, skal inntekten fra denne jobben også ligge i skattekortet. Jo mer du tjener, jo mer skal du skatte.

Les mer om å drive enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb.

Hvor mye skal jeg betale i forskuddsskatt?

Etter at Skatteetaten har mottatt endringene i skattekortet ditt, vil de beregne et forskuddstrekk og sende deg informasjon om hva du skal betale, KID-nummer og kontonummer for innbetaling til innboksen din i Altinn.

I et ENK skal du skatte på overskuddet ditt. Siden du betaler skatten samme år som du tjener det, kalles det forskuddsskatt. Mange enkeltpersonforetak har ulik inntekt hver måned, og det vil derfor bare være en beregning på hva du forventer å gå i overskudd med.

Hvor mye skatt du skal betale avhenger blant annet av hva inntekten din er totalt, men de fleste ENK skatter mellom 30-45 prosent.

NB! Husk at du kan få skattefradrag på de fleste utgiftene dine så lenge du har dokumentasjon på de. Les mer om skattefradrag.

Når skal jeg betale forskuddsskatt?

Hvor ofte du betaler forskuddsskatt avhenger av foretaksformen din. Enkeltpersonforetak skal betale forskuddsskatt fire ganger i året, med fire like store innbetalinger.

Fristene er

Merk at hvis du går glipp av en frist forfaller forskuddsskatten for resten av året med en gang. Rekker du ikke fristen 15. mars forfaller også beløpet for juni, september og desember.

Lurer du på hvilke frister som gjelder for din bedrift? Se alle frister for næringsdrivende her

Skatteoppgjør for ENK

Når du skal levere skattemeldingen vil du se om du får restskatt eller har penger tilgode. Dette kalles for skatteoppgjør. Uansett om du får penger tilbake eller skylder penger skal dette bokføres i regnskapet.

Slik bokfører du skatteoppgjøret i regnskapet ditt

Trenger du et regnskapsprogram? I Conta kan du bokføre på egenhånd og med hjelp av smartteknologi har bokføring aldri vært enklere. Prøv Conta gratis!

Betal tilleggsforskudd hvis du ser du får restskatt

Når du har avsluttet regnskapet for fjoråret og fylt ut skattemeldingen, vil du kunne se om du får restskatt eller ikke. Får du restskatt kan du betale inn et tilleggsforskudd, der du betaler inn det du mangler på forskuddsskatten. Dette er ikke uvanlig å måtte gjøre, ettersom det kan være vanskelig å regne ut nøyaktig hva du kommer til å tjene i løpet av et år.

Fristen for å betale tilleggsforskudd er 31. mai. Fordelen med å betale tilleggsforskudd er at du slipper renter på kravet hvis du har restskatt. Tilleggsforskudd er kun en mulighet for deg som næringsdrivende, og det er ingen krav om at du betaler det inn.

Les mer om tilleggsforskudd

[post_title] => Hvordan betale forskuddsskatt for ENK? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hvordan-betale-forskuddsskatt-for-enk [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/skattefradrag-for-enk-og-as/ https://hjelp.conta.no/regnskap/bilag/bokfore-skatteoppgjor/ [post_modified] => 2021-06-08 10:59:01 [post_modified_gmt] => 2021-06-08 09:59:01 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=52788 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 52690 [post_author] => 74 [post_date] => 2021-05-11 13:41:52 [post_date_gmt] => 2021-05-11 12:41:52 [post_content] =>

Visste du at du kan få skattefradrag på flere ting i bedriften din? Du har stort sett rett på de samme fradragene i et enkeltpersonforetak, som i et aksjeselskap.

Bedriften din kan få skattefradrag på nesten alle utgifter. Det er stort sett de samme fradragene som gjelder for enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS), men det finnes også egne regler for de to foretaksformene.

Hva er skattefradrag?

Skattefradrag er utgifter du kan trekke fra inntektene dine, slik at du bare betaler skatt av overskuddet. Jo flere utgifter du har, desto mindre skatt betaler du.

Du registrerer fradragene dine når du skal levere skattemelding og næringsoppgave.  Det gjør du ved å føre kostnader og utgifter i regnskapet slik at overskuddet blir mindre. Du skal altså ikke trekke fra skatt noe sted. Det skjer av seg selv når du bokfører kostnader i regnskapet ditt.

For å få skattefradrag er det viktig at du har dokumentasjon på utgiftene dine slik at du kan bokføre dem. Derfor er det viktig at du har tatt vare på alt av fakturaer og kvitteringer.

Med kvitteringsappen til Conta kan du ta bilde av alle kvitteringer eller papirfakturaer og sende det rett til regnskapet! Da har du alle kvitteringer samlet, og det går fort å bokføre dem. Last ned appen gratis fra App Store eller Google Play

Enten du er innehaver av ENK eller eier av et AS, kan bedriften din få skattefradrag på alt fra bil, jobbreiser, pensjon og forsikring, kontor og lignende. Kjøpene du får fradrag for må selvsagt være knyttet til bedriften og kunne forklares.

Alle kjøpene dine skal registreres i regnskapet, da legger du ved kvittering eller faktura som bilag. Dette er du pliktig til å gjøre for å ha korrekt regnskap. Det vil også sette skattegrunnlaget ditt og hva du kan få fradrag på. Skatten din blir regnet ut etter du har levert skattemelding og næringsoppgave. Du skatter basert på det skattemessige overskuddet, så det meste du har ført som kostnader blir trukket fra.

Hvilke skattefradrag kan du få i et ENK?

Du kan få skattefradrag på de fleste utgifter i et enkeltpersonforetak, men det er noen regler som skiller seg ut fra reglene som gjelder for aksjeselskap.

Du og enkeltpersonforetaket ditt regnes som en og samme juridiske enhet. Det vil si at skattemeldingen du leverer privat, også er skattemeldingen du leverer for enkeltpersonforetaket ditt.

LES OGSÅ: Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for ENK

Disse skattefradragene kan du få i et ENK:

I tillegg kan du også få skattefradrag på disse utgiftene:

Hvilke skattefradrag kan du få i et AS?

Du kan få skattefradrag på de fleste utgifter i et aksjeselskap, men det er noen regler som skiller seg ut fra reglene som gjelder for enkeltpersonforetak. Du regnes som eier av aksjeselskapet ditt, og dere er to ulike juridiske enheter.

Det vil si at du leverer en skattemelding privat, og aksjeselskapet leverer en egen skattemelding med vedlegg. Du betaler skatt av det skattemessige overskuddet.

LES OGSÅ: Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for AS

Dette kan du få skattefradrag for:

Du kan også få skattefradrag for

Når skal skattemelding og næringsoppgave leveres inn?

Skattemelding og næringsoppgave skal leveres innen 31. mai hvert år. Det kan likevel være lurt å gi seg god tid til å levere det du skal. Før du leverer skattemelding og næringsoppgave, må du sjekke at regnskapet er riktig. Det er viktig at regnskapet er riktig, for det er her du henter ut tallene som blir grunnlaget for skattemelding og næringsoppgave.

LES OGSÅ:

Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for ENK.
Hvordan levere skattemelding og næringsoppgave for AS
Se alle frister for næringsdrivende

[post_title] => Skattefradrag for ENK og AS [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => skattefradrag-for-enk-og-as [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/dette-er-avskrivning/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/lov-og-rett/regler-for-gave-til-ansatte/ https://starte-as.no/stiftelseskostnadene-dekkes-av-aksjekapitalen/ https://enkeltpersonforetak.no/lonn-og-ansatte/innskuddspensjon-med-enkeltpersonforetak https://enkeltpersonforetak.no/skatt/fradrag-for-utgifter-til-mobil-og-bredband-i-enkeltpersonforetak https://enkeltpersonforetak.no/skatt/fradrag-for-hjemmekontor-nar-du-har-enkeltpersonforetak [post_modified] => 2021-05-12 13:07:51 [post_modified_gmt] => 2021-05-12 12:07:51 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=52690 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )