Hva koster det å miste en kvittering?

Det er lett å miste en papirlapp eller to. Men forsvunne kvitteringer fører til at varene eller tjenestene firmaet ditt kjøper blir dyrere.

Mann med papirer som arbeider på PC
Avatar
Hanne Mørch

Det er lett å miste en papirlapp eller to. Men forsvunne kvitteringer fører til at varene eller tjenestene firmaet ditt kjøper blir dyrere.

En kvittering gjelder som dokumentasjon på at du har kjøpt inn en vare eller tjeneste til bedriften din. Med dokumentasjon kan du få skattefradrag på kjøpet, og trekke av merverdiavgiften du betalte.

Har du ikke kvitteringen (eller den ikke møter kravene til dokumentasjon) vil du få problemer når du skal føre kjøpet i regnskapet.

Vi ser på hva et kjøp på 1000 kroner koster bedriften din med og uten kvittering.

Når du har kvittering

La oss si at du har kjøpt inn en PC-skjerm til kontoret ditt, for 1000 kroner inkl. MVA, og du fikk med deg kvittering i firmaets navn.

Siden firmaet ditt er registrert i Merverdiavgiftsregisteret kan du trekke fra merverdiavgiften du betaler til leverandørene dine:

Pris eks. MVA = 800 kroner, så du sparer 200 kroner.

Du får også skattefradrag på 22 prosent:

800 x 22% = 176 kroner

Det vil si at firmaet egentlig betaler 624 kroner for skjermen du har kjøpt.

Regnskap gjør det enkelt å ta vare på kvitteringer: skann kvitteringen med Conta sin mobilapp og send direkte til regnskapet.

Slik registerer du et kjøp.

Når du ikke har kvittering

Hvis du mister kvitteringen kan du ikke registrere at pengene har gått direkte til kjøp av PC-skjerm. I stedet vil du som regel føre at du har tatt ut 1000 kroner. I et ENK registreres dette som et privatuttak.

For AS blir det et lån, og hvis du ikke har penger til gode fra selskapet må du ta det ut som lønn. Bedriften må da betale arbeidsgiveravgift på lønna, og du må betale personskatt.

Hvor mye du betaler i personskatt varierer ut i fra hva du ellers har i lønn, minstefradraget du har krav på osv., men la oss si at du betaler 33% i skatt.

Du må ta ut høyere beløp fra selskapet slik at at du ender opp med 1000 kroner:

1000 / 67 x 100 = 1 493 kroner

Du må altså ta ut nesten 500 kroner ekstra for å ende opp med 1000 kroner. Og disse 1493 kronene må selskapet betale arbeidsgiveravgift av:

1493 x 14,1 (vanlig sats) = 210,5 kroner

Det utgjør til sammen 1703,5 kroner.

Men selskapet trenger ikke skatte av penger som går til lønn og arbeidsgiveravgift:

1703,5 x 0,22 = 375 kroner

Bedriften ender opp med å betale rundt 1330 kroner for denne PC-skjermen. Det er over 700 kroner mer enn hvis du hadde hatt dokumentasjon. Og det er omtrent hva det koster deg å miste en kvittering på 1000 kroner.

Hvis du kan sannsynliggjøre at kjøpet er relatert til firmaet, er det mulig å føre det som en ikke fradragsberettiget kostnad. Men det vil skape forskjeller mellom de skattemessige og regnskapsmessige verdiene dine, og du ender opp med et mer komplisert regnskap.

Det beste er derfor å ta godt vare på alle kvitteringene!

Ta vare på kvitteringer når du legger ut

Særlig i oppstarten er det mange som velger å legge ut for firmaet når de kjøper inn, for eksempel, kontorutstyr. Hvis du gjør det bør du absolutt ta vare på kvitteringene dine.

Med kvitteringene kan du føre kjøpene i regnskapet som penger lånt fra deg som privatperson. Da får du igjen pengene skattefritt når bedriften begynner å tjene penger.

Husk å få firmanavn på kvitteringene. Hvis kjøpet er på under 1000 kroner leverer du heller en utleggsliste.

Tips: Det er lurt å ta bilde og laste opp kvitteringene dine i Conta så fort du har kjøpt noe. Last ned den gratis appen til iPhone eller til Android.

Du kan også laste opp kvitteringen ved å gå til menyfanen BILAG > INNBOKS og velge Last opp fil. Eller du kan sende kvitteringen direkte fra mobilen din ved å bruke e-postadressen som står i innboksen din i Conta.

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 156
            [name] => Regnskap og bokføring
            [slug] => regnskap-og-bokforing
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 156
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 43
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 50342
            [post_author] => 74
            [post_date] => 2020-07-10 07:47:47
            [post_date_gmt] => 2020-07-10 06:47:47
            [post_content] =>

Når du fører regnskapet ditt registrerer du alle transaksjoner i firmaet på ulike kontoer. Vi forklarer hva en konto er, hvilke kontoer du skal bokføre hva på og hvor du finner dem i Conta.

Når du fører regnskap registrerer du alle transaksjonene for bedriften på ulike kontoer. Hver transaksjon blir bokført på en plusskonto (debet) og minuskonto (kredit) for å få balanse i regnskapet.

Hvis du for eksempel har en telefonregning på 399 kroner, bokfører du den sånn:

+399 kroner på konto 6900 Telefonregning

-399 kroner på konto 1920 Bankkonto

Da vil regnskapet ditt vise at du har registrert et bilag for telefonregning på 399 kroner som du har betalt med bankkontoen til bedriften din.

Les mer om bokføring og hvordan du gjør det.

Trenger du et regnskapsprogram? Med Conta kan du føre regnskapet helt selv! Hvis du ønsker hjelp har vi også regnskapsførere over hele landet som er klare for å hjelpe deg.

Hva er kontogrupper?

Det er åtte kontogrupper du må forholde deg til i regnskapet. Det første sifferet på kontoen beskriver hva slags type transaksjon det er. Har du valgt en konto der det første tallet stemmer overens med det du skal bokføre, er du sikker på at transaksjonen vil bli behandlet riktig.

I hver hovedkategori finner du underkategorier som spesifiserer transaksjonen. Med riktig underkategori viser transaksjonen akkurat hva du har brukt penger på.

De åtte kontogruppene skiller på eiendeler og gjeld, inntektskontoer og kostnadskontoer. Dette er så du får bokført riktig i regnskapet ditt, og gjør det også enklere å finne tilbake til hva du har bokført ved et senere tidspunkt.

Dette er kontogruppene du må huske:

1. Eiendeler

2. Egenkapital og gjeld

3. Salgs og driftsinntekter

4. Varekostnader

5. Lønnskostnader

6. og 7. Andre driftskostnader

8. Finansinntekter og finanskostnader

Last ned oversikt over kontogruppene.

Slik tilpasser du kontoplanen i Conta

Når du har logget inn i regnskapsprogrammet kan du gå til INNSTILLINGER > REGNSKAP > VEIVISER KONTOPLAN. Her kan du huke av på relevante bokser for ditt firma. Da opprettes det automatisk kontoer som passer for din bedrift.

Du kan alltids komme tilbake og redigere kontoplanen din senere.

I kontoplanen som du finner under INNSTILLINGER > REGNSKAP > KONTOPLAN vil du finne en totaloversikt over alle kontoer. Alle som er aktivert er markert med en grønn hake.

Ønsker du å legge til flere kontoer trykker du på VIS ALLE TILGJENGELIGE KONTOER og huker av de kontoene du ønsker å ha i din kontoplan. Hvis du vet hvilken kontogruppe den aktuelle kontoen tilhører vil det også være enklere å finne frem. Bruk listen lenger oppe i artikkelen for å finne riktig kontogruppe.

Finn riktig konto når du bokfører

Når du bokfører en transaksjon fører du beløpet på kontoer for pluss og minus. Noen ganger kan du kanskje oppdage at kontoen du søker opp ikke dukker opp. Det kommer rett og slett av at den ikke er aktivert i din kontoplan.

Ved å trykke på NY KONTO til høyre i boksen får du opp totaloversikten for kontoer og kan søke opp kontoen du trenger og legge den inn. Du må søke opp kontoene etter nummer, så bruk listen lenger oppe i artikkelen til å finne riktig kontogruppe og bla deg deretter frem til riktig underkategori. Denne kontoen blir da aktivert til senere og du slipper å søke den opp neste gang.

Last ned PDF med oversikt over kontogruppene.

[post_title] => Slik finner du kontoene i regnskapet [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => slik-finner-du-kontoene-i-regnskapet [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-bokforing-og-hvordan-bokforer-du/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-inntektskontoer/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-kostnadskontoer-i-regnskapet/ [post_modified] => 2020-07-10 14:05:37 [post_modified_gmt] => 2020-07-10 13:05:37 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50342 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 50242 [post_author] => 74 [post_date] => 2020-06-24 08:49:43 [post_date_gmt] => 2020-06-24 07:49:43 [post_content] =>

Alle bedrifter som er regnskapspliktige skal i tillegg til skattemeldingen, sende inn årsregnskap hvert år. Det gjelder alle AS og noen ENK.

Årsregnskap er et offentlig tilgjengelig regnskap som ligger ute om regnskapspliktige bedrifter. Formålet er å vise den finansielle situasjonen og økonomiske utviklingen til bedriften til de det skulle være aktuelt for. Dette kan være nyttig for eksempel for de som vurderer å investere i bedriften eller hvis noen ønsker å søke jobb i bedriften.

Årsregnskapet vil ligge i Brønnøysundregisteret, hvor alle kan be om å få tilsendt en PDF med årsregnskapet ditt. Sider som for eksempel proff.no henter også ut tall derfra.

Trenger du et regnskapsprogram? Prøv Conta sitt regnskapsprogram gratis!

Ønsker du ikke føre regnskapet selv har vi mange flinke regnskapsførere klare for å hjelpe deg.

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv gratis.

Hva er forskjellen på årsoppgjør og årsregnskap?

Det kan være lett å blande årsoppgjør og årsregnskap, men de to ordene betyr ikke helt det samme. Årsoppgjør er en fellesbetegnelse for alt som blir gjort før du skal sende inn skattemelding, næringsoppgave og årsregnskapet. Til sammen utgjør disse tre årsoppgjøret til bedriften din.

Slik leverer du skattemelding og næringsoppgave for ENK eller skattemelding og næringsoppgave for AS.

Hvordan leverer jeg årsregnskap?

Årsregnskap skal sendes inn til Regnskapsregisteret, via Altinn, som vil offentliggjøre informasjonen i Brønnøysundregisteret. Noen ting, som for eksempel avskrivning, føres annerledes i et årsregnskap. Så selv om du kan fylle ut skjemaene manuelt, anbefaler vi at du bruker et eget program. I et årsoppgjørsprogram kan man få alle tallene som trengs for å fullføre hele årsoppgjøret.

Først må du laste ned rapporten Saldobalanse fra regnskapet ditt. Fører du regnskapet ditt i Conta, henter du ut tallene ved å gå til RAPPORTER > SALDOBALANSE og trykk på Eksporter CSV i høyre marg. CSV-formatet gjør at du kan importere tallene rett inn i årsoppgjørprogrammet.

Deretter laster du opp tallene fra CSV-filen i årsoppgjørsprogrammet ditt. Der velger du årsregnskap, og du vil kunne fylle ut alle feltene du trenger. I et årsoppgjørsprogram vil du kunne sende det ferdige årsregnskapet rett til Altinn.

Hvis du har valgt å fylle ut skjemaet på egenhånd finner du skjema for innlevering av årsregnskap RR-0002 her. Innleveringen skjer da direkte i Altinn.

Når skal årsregnskapet leveres?

Årsregnskapet skal godkjennes av generalforsamlingen senest 6 måneder etter sluttdato for regnskapet, altså årsskifte. Dette skal sendes til regnskapsregisteret innen en måned etter det er godkjent av generalforsamlingen. Det vil si at fristen for innlevering av årsregnskap er 31. juli. Leverer du ikke innen fristen vil du motta forsinkelsesgebyr.

NB! I 2020 er fristen utsatt med to måneder. For å unngå forsinkelsesgebyr er siste frist for å levere derfor 30. september. Fristen for å signere årsregnskapet er 31. august. Utsatt frist gjelder ikke for børsnoterte foretak eller foretak under tilsyn av Finanstilsynet. Se alle frister her.

[post_title] => Hvordan levere årsregnskap? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hvordan-levere-arsregnskap [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-06-24 08:49:44 [post_modified_gmt] => 2020-06-24 07:49:44 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50242 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 50227 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-06-23 09:14:49 [post_date_gmt] => 2020-06-23 08:14:49 [post_content] =>

Skal du skifte regnskapssystem? Du kan raskt bytte til Conta fra Fiken, Visma eAccounting, Tripletex, PowerOffice eller andre systemer med kun tre enkle steg.

Det er superenkelt å bytte til Conta fra et annet regnskapsprogram! Alt du trenger å gjøre er å avslutte regnskapsperioden i ditt gamle regnskapsprogram enten du bruker Fiken, Visma eAccounting, Tripletex eller PowerOffice. Følg disse tre stegene, så kan du så å si sette i gang med regnskapsføringen i Conta med det samme.

Conta sitt regnskapsprogram passer for alle. Det enkle systemet gjør det lett for deg som driver en liten eller mellomstor bedrift å føre regnskapet selv eller sammen med en regnskapsfører.

Skal du føre regnskap for et idrettslag eller sameie? I Conta sitt regnskapsprogram kan du gi tilgang til flere brukere, slik at dere enkelt kan samarbeide om regnskapet. Prøv regnskapssystemet gratis i 30 dager

Allerede Conta-bruker? Logg inn og prøv regnskapsprogrammet.

Slik bytter du til Conta fra et annet regnskapssystem:

1. Avslutt regnskapet i det gamle regnskapsprogrammet

Du må vente til månedsskifte etter en MVA-periode før du bytter regnskapsprogram. Det er ikke noe problem å bytte regnskapsprogram midt i året, så lenge du har ferdigstilt regnskapet frem til datoen du bytter.

Husk å:

Du bør vente med å bytte program til MVA-perioden er over enten du leverer MVA-melding én eller seks ganger i året. Grunnen til det er rett og slett at du mangler nødvendig informasjon for å kunne starte i et nytt program når du er midt i en MVA-periode.

2. Velg startdato for det nye regnskapet

Første gang du skal føre regnskap i Conta, får du opp en velkomstveiviser som hjelper deg i gang. Her er det viktig at du velger en startdato i regnskapet ditt som er etter regnskapsperioden du avsluttet i det gamle regnskapsprogrammet.

Det betyr, at hvis siste bokføring i det forrige regnskapsprogrammet var 30. juni, velger du 1. juli som startdato i Conta.

Husk å huke av for at du har ført regnskap utenfor Conta tidligere.

3. Legg inn inngående balanse

Det siste steget er å legge inn inngående balanse. Inngående balanse er det som står på de forskjellige regnskapskontoene dine den dagen du bytter program. Når du legger inn inngående balanse, er du sikker på at du har de riktige beløpene på regnskapskontoene når du starter å føre regnskap i Conta.

Slik legger du inn inngående balanse:

https://www.youtube.com/watch?v=fRo2IS5Jloo&feature=emb_logo

Så lett er det å bytte regnskapsprogram til Conta!

LES OGSÅ: Hvordan bytte til Conta sitt fakturaprogram fra et annet system

Trenger du hjelp til regnskapsføringen eller til å bytte til Conta? Vi har over 100 regnskapspartnere i hele Norge som kan hjelpe deg å føre regnskap i Conta, enten du driver enkeltpersonforetak eller aksjeselskap. Ta kontakt med en regnskapsfører

Hva gjør du hvis inngående balanse ikke stemmer?

Hvis beløpene på kontoene ikke stemmer når du legger inn inngående balanse, er sannsynligheten stor for at du enten har en faktura eller betaling som ikke er bokført i det forrige regnskapsprogrammet, eller at du har har glemt å avslutte en MVA-periode.

Når du legger inn inngående balanse, vil du få en oversikt over hvilke fakturaer i fakturaprogrammet til Conta som ikke er betalt. Det kan for eksempel se slik ut:

Hvis du vet at fakturaen på 3 125 kroner til Regnskapshjelp AS egentlig er betalt, må du registrere den som «betalt» i Conta før du kan gjøre deg ferdig med å legge inn inngående balanse. Se hvordan du registrerer en faktura som betalt

Hvis du fortsatt ikke får lagt inn inngående balanse, kan det være at du har glemt å avslutte en MVA-periode i det gamle regnskapet ditt. Dette sjekker du når du legger inn saldobalanse på steg 3.

Regnskapskontoene 2700-2739 skal nemlig ikke vises i oversikten når du legger inn saldobalanse. Gjør de det, må du gå tilbake i det gamle regnskapsprogrammet ditt og sjekke at alle MVA-periodene er avsluttet før du fortsetter å legge inn inngående balanse.

Conta sitt regnskapsprogram gir deg alt du trenger for å føre regnskap for en liten bedrift, enten du gjør det alene eller gjør det sammen med en regnskapsfører. Regnskapet føres på nett, og halve jobben er allerede gjort med automatisk bokføring av fakturaer du lager i Conta. Prøv regnskapsprogrammet gratis i 30 dager

[post_title] => Hvordan bytte til Conta sitt regnskapsprogram fra Fiken, Visma, Tripletex eller PowerOffice [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hvordan-bytte-til-conta-sitt-regnskapsprogram-fra-fiken-visma-tripletex-eller-poweroffice [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/regnskap/innstillinger-regnskap/inngaende-balanse/ [post_modified] => 2020-06-23 09:16:54 [post_modified_gmt] => 2020-06-23 08:16:54 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50227 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )