Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Hvordan fakturere til utlandet

Hovedspørsmålet når du skal fakturere til utlandet er om du skal plusse på merverdiavgift (MVA) eller ikke. Dette er reglene.

Gate i Tokyo
Atle Hansson

Hovedspørsmålet når du skal fakturere til utlandet er om du skal plusse på merverdiavgift (MVA) eller ikke. Dette er reglene.

Grunnregelen er at det ikke skal være MVA på salg til utenlandske firma eller privatpersoner. Men dette forutsetter at produktet eller tjenesten du selger skal brukes helt og fullt utenfor Norges grenser. I slike tilfeller skal du alltid velge «0 % – Eksport» fra nedtrekksmenyen for MVA i hver fakturalinje. Vær klar over at Skatteetaten kaller eksport for «utførsel».

Hvis du selger til utenlandske kunder, men leveringsadressen er i Norge, skal du fakturere MVA, hvis varen eller tjenesten er MVA-pliktig i seg selv.

Et eksempel er et tømrerfirma som bygger hytte i Norge for en tysk familie. Selv om fakturaen blir betalt fra en tysk bankkonto skal salg av tømrertjenestene faktureres med MVA fordi jobben er utført i Norge.

Du kan lage faktura enkelt i Conta.

Oppdrag utenfor Norges grenser

Det er også fritak fra MVA på oppdrag som utføres i sin helhet utenfor landegrensene, selv om kontraktøren er et norsk foretak. Hvis arkitekt Gundersen reiser til Valencia i to måneder for å tegne et bygg for et lokalt selskap der, fakturerer han altså ikke merverdiavgift.

Kravet er at det står tydelig på fakturaen hvor og når oppdraget ble utført. Gundersens salg vil vanligvis utløse spansk merverdiavgift for det spanske firmaet, men dette får ikke noe å si for ham.

Les mer om fritak og unntak for MVA.

Fritak for fjernleveringer

Fjernleverbare tjenester og produkter, det vil si alt du kan sende i posten eller på e-post, eller som kunden kan laste ned fra nettet, er fritatt for merverdiavgift i Norge. Dette er gjort for å unngå at det blir dobbel avgiftsbelastning både i Norge og i kjøperens hjemland. Derfor følges prinsippet om at merverdiavgiften skal betales i landet der varen leveres og brukes.

Hvordan fakturere til utlandet fra Conta

I Conta kan du lage fakturaer på norsk eller engelsk, med norske kroner som valuta. For de aller fleste firmaer er det ikke anbefalt å blande inn fakturering i utenlandsk valuta. Det kompliserer og fordyrer regnskapsføringen.

Har du mottatt en faktura med utenlandsk valuta? Slik bokfører du den.

Trenger du et regnskapsprogram? I Conta kan du fakturere og føre regnskap. Prøv regnskapsprogrammet gratis!

På fakturaen fra Conta finnes det felt for IBAN-nummer og BIC/SWIFT i firmainnstillingene. Dette kommer med på fakturaen slik at en utenlandsk kunde kan betale til norsk bankkonto.

For å kunne motta betaling fra utlandet trenger du IBAN-nummer og BIC/SWIFT -nummer. Det finner du i nettbanken din. Når du skal legge inn dette i Conta går du til INNSTILLINGER, finner BANKKONTOER i menyen og legger de inn der.

I tillegg er det tre måter du kan informere kundene om hva og hvordan de skal betale.

  1. Du kan du skrive inn litt informasjon samt summen de skal betale i for eksempel USD eller EUR i beskjedfeltet i øvre del av fakturaen. Husk vekslingskursen.
  2. Du kan bruke meldingsfeltet i e-posten som sendes fra Conta til å gi kunden informasjon om betalingen.
  3. Du kan legge ved et vedlegg i Conta som spesifiserer valutaomregningen (kursen, dato for kursomregningen og så videre), innholdet i fakturaen og betalingsinstruksjoner

Når du skriver en fakturalinje til en utenlandsk kunde skal du i de fleste tilfellene velge 0 % – Eksport fra nedtrekksmenyen over MVA-satser hvis varen/tjenesten er MVA-pliktig i utgangspunktet. “Unntatt” skal du bare bruke dersom varen/tjenesten ikke er MVA-pliktig i Norge.

Les mer om forskjellen på unntak og fritak fra MVA.

Trenger du en regnskapsfører til å hjelpe deg? Conta har mange dyktige regnskapspartnere som står klare til å hjelpe deg.

På tide å bytte ut hjemmelagede fakturaer og bæreposer med kvitteringer?
Opplev hvor mye enklere det kan gjøres med Conta.

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.