Etterfakturere merverdiavgift

Du har sendt en faktura som gjør at omsetningen din har passert 50 000 kroner. Da blir firmaet MVA-pliktig hvis det selger MVA-belagte varer og tjenester, og du må sørge for at kunden etterbetaler MVA for hele fakturaen.

Sveiser som jobber
Atle Hansson

Du har sendt en faktura som gjør at omsetningen din har passert 50 000 kroner. Da blir firmaet MVA-pliktig hvis det selger MVA-belagte varer og tjenester, og du må sørge for at kunden etterbetaler MVA for hele fakturaen.

Før du kan etterfakturere merverdiavgiften må firmaet registreres i MVA-registeret. Den anbefalte metoden er å skrive på fakturaen som vipper omsetningen over 50 000 kroner at MVA blir etterfakturert når registreringen er ferdig.

Vær oppmerksom på at omsetningen må ha passert omsetningsgrensa. Sender du inn fakturaer på nøyaktig 50 000 kroner til Skatteetaten, vil du få avslag på søknaden om registrering. For å være på den sikre siden bør altså omsetningen være på minst 50 001 kroner.

Fakturaene som beviser at omsetningsgrensa er nådd laster du opp på Altinn sammen med registreringsskjemaet «Samordnet registermelding».

Når registreringen er i boks (du kan sjekke ved å søke på firmanavnet ditt i Brønnøysundregistrene) krediterer du hele fakturaen som vippet omsetningen over grensa og lager den på nytt med MVA.

Før du lager denne nye fakturaen må du huke av i innstillingene i Conta Faktura for at firmaet er blitt MVA-registert. Først da får du muligheten til å velge MVA-sats i nedtrekksmenyene i fakturalinjene. Påskriften «MVA» vil nå vises automatisk etter organisasjonsnummeret på fakturaen, siden dette er obligatorisk å ha med.

Både kreditnotaen og den nye fakturaen sendes til kunden. Hvis den tidligere fakturaen allerede var betalt, ber du de om å bare betale inn avgiften i tillegg.

En annen måte å gjøre det på er å etterfakturere merverdiavgiften separat. Dette krever litt mer regnskapsføring hos kjøper og selger. Du kan lage en slik faktura på denne måten:

• Lag en ny faktura med opprinnelige fakturalinjer unntatt MVA (0 %)
  • Sett minustegn foran antallet i hver fakturalinje. Beløpene blir negative.
  • Lag tilsvarende fakturalinjer med like beløp, men uten minustegn foran antallet
  • Sett 25 % MVA på disse fakturalinjene

Eksempel:

Du har fakturert 10 000 kroner for 500 mursteiner, og skal etterfakturere MVA. Lag fakturaen slik som på bildet nedenfor. Beløpet som skal betales blir 2500 kroner. Dette utgjør hele MVA-en kunden skal betale.

Skatteetaten anbefaler å legge ved kopi av den opprinnelige fakturaen når du sender en faktura som dette. Merk at det ikke blir bokføringsmessig korrekt å lage en fakturalinje med bare MVA og sette dette til å være fritatt eller unntatt MVA (0 %).

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 157
            [name] => Merverdiavgift
            [slug] => merverdiavgift
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 157
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 7
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 6013
            [post_author] => 42
            [post_date] => 2017-05-11 12:27:27
            [post_date_gmt] => 2017-05-11 11:27:27
            [post_content] =>

Eksport har fått en egen post i MVA-meldingen, og Conta Faktura legger til rette for dette med en ny MVA-sats i fakturaen.

Blant de 19 postene på den nye skattemeldingen er et felt om eksport av varer og tjenester.

Tidligere måtte du velge “fritatt” som MVA-sats på fakturaene på varer og tjenester du eksporterer, men dette blir nå feil fordi det er et nytt felt i MVA-meldingen som skal skille ut denne omsetningen fra resten av eventuell MVA-fritatt omsetning.

Hva som er fritatt for MVA i denne sammenhengen står det om i merverdiavgiftsloven § 6-21:

Velg riktig MVA-sats

Selv om eksport av varer og tjenester i all hovedsak er fritatt MVA, må du fra 2017 spesifisere i fakturaene dine at varen du selger er solgt med «eksport» MVA-satsen.

I Conta Faktura velger du «eksport»-satsen når du lager en fakturalinje. Da blir MVA-tallene riktige når du henter dem ut senere under menyfanen RAPPORTER.

Slik gjør du i MVA-meldingen

På post 8 i skattemeldingen skal du skrive omsetningen av varer og tjenester til kunder utenfor merverdiavgiftsområdet (i praksis ut av landet, til en kunde som utenfor det norske skattesystemet).

Slik fører du import i MVA-meldingen

Post 17 og 18 er feltene for innførselsmerverdiavgift, altså varer og tjenester du importerer til firmaet ditt. Forskjellen fra tidligere MVA-oppgave er at inngående MVA for kjøp av varer og tjenester føres her.

Du må selv beregne MVA på varer og tjenester du kjøper fra utlandet. Fra nå av er det hvert firma sin plikt å beregne grunnlaget for MVA på importerte varer. Før gjorde gjerne speditøren denne jobben, mot et gebyr.

Derfor er det veldig viktig å beregne dette riktig for å unngå trøbbel senere. Spør regnskapsføreren din hvis du lurer på noe angående MVA. Heller for ofte enn for lite!

Reglene trådde i kraft fra 1.januar 2017, og all gjelder all relevant omsetning knyttet til eksport fra den datoen.

[post_title] => MVA-regler ved eksport [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => mva-regler-ved-eksport [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 20:19:13 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 19:19:13 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=6013 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 177 [post_author] => 42 [post_date] => 2016-11-03 07:51:26 [post_date_gmt] => 2016-11-03 06:51:26 [post_content] =>

Det kan være vrient å forstå hvilke varer og tjenester som er unntatt MVA, og hvilke som er fritatt. Bøker, for eksempel, er fritatt for MVA.

Omsetning av varer og tjenester i Norge er omfattet av merverdiavgiftsloven. Du kan lese mer om hvordan MVA fungerer her. Det finnes likevel enkelte politisk vedtatte unntak (og fritak!) fra MVA-systemet, og her skal vi forklare hvordan alt henger sammen.

Unntak fra MVA

Både varer og tjenester som er unntatt og de som er fritatt fra merverdiavgift skal faktureres med satsen 0 % MVA. Det kan derfor virke som det er det samme hvilken sats du bruker. Men når omsetningen er unntatt fra avgiftsplikten, betyr det at den rett og slett ikke omfattes av merverdiavgiftsloven. Unntakssatsen skal altså brukes når hele omsetningen foregår utenfor merverdiavgiftssystemet, i motsetning til fritatt omsetning, som fremdeles omfattes av MVA-lovgivingen.

Firmaer og organisasjoner som kun har unntatt omsetning kan ikke registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret, og kan heller ikke få fradrag for merverdiavgiften de betaler ved kjøp av varer og tjenester til virksomheten sin. Litt lenger nede i artikkelen skal vi gå inn på hvilke typer varer og tjenester dette gjelder.

Fritak fra MVA

Firmaer som selger varer og tjenester som er fritatt fra MVA-plikten skal som nevnt ikke plusse på MVA på fakturaene sine, men de har likevel fradragsrett for MVA på produkter og tjenester de har kjøpt til driften. Altså kan de få tilbake avgiften de har betalt ved innkjøp av produkter og tjenester.

Fritak fra MVA er et politisk virkemiddel for å gi enkelte bransjer, lag og organisasjoner en økonomisk stimulans ved å gi fradragsrett samtidig som de kan slippe å kreve inn MVA fra sluttkundene.

Firmaer som driver med MVA-fritatt omsetning skal på lik linje med de fleste andre registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret når summen av den fritatte og MVA-pliktige omsetningen passerer 50 000 kroner i en periode på 12 måneder. Et firma kan også drive med avgiftsunntatt omsetning på toppen av dette, så i praksis kan alle tre former for omsetning foregå i ett og samme foretak. Merk at utgiftene som er knyttet til den delen av driften som handler om salg av unntatte varer og tjenester, ikke gir MVA-fradrag.

Siden du her ikke har noen utgående MVA som skal betales inn til staten, får du penger til gode på MVA-oppgaven. Disse kommer inn på kontoen få dager etter at innleveringsfristen går ut.

Hvilke varer og tjenester er unntatt fra MVA?

Her gir vi en detaljert oversikt over hvilke typer omsetning som skal foregå helt utenfor MVA-systemet. Det er viktig å presisere at hvis du er i tvil om firmadriften din omfattes av loven eller ikke, bør du umiddelbart ta kontakt med Skatteetaten eller en autorisert regnskapsfører for å få klarhet i det du lurer på.

Omsetning og utleie av fast eiendom, samt rettigheter til fast eiendom.

Dette gjelder f.eks. kjøp og salg av boliger, og tjenester som inngår som en del av leie-innkreving, som vann, strøm, og rengjøring.

Merk at omsetning av enkelte former for eiendom og tjenester relatert til det, likevel er avgiftspliktige. Dette gjelder bl.a. hotellutleie, parkeringsvirksomhet, selskapslokaler, utleie av reklameplass, og utleie av idrettsanlegg. I tillegg er retten til å foreta inngrep på fast eiendom, som å rydde jord og stein, også avgiftspliktig når den omsettes.

Helsetjenester

Helsetjenester er som hovedregel unntatt for merverdiavgift. Dette inkluderer alle tjenester som omfattes av kommunehelsetjenesteloven, tannhelsetjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og tjenester som inngår under folketrygdlovens kapittel 5 og 10.

Alternativ behandling er også med i unntaket, og gjelder homøopati, akupunktur, naprapati, osteopati, soneterapi og arometerapi. Forutsetningen er at behandleren er autorisert eller har lisens å drive med disse tingene etter helsepersonelloven, eller at utøveren er registrert i registeret for utøvere av alternativ behandling.

Unntaket gjelder også formidling av helsetjenester, for eksempel gjennom utleie av helsepersonell fra et vikarbyrå. I tillegg er også varer og tjenester som omsettes som et naturlig ledd i helsebehandlingen, omfattet av unntaket.

Undervisning

Offentlige og private organisasjoner som driver med undervisning, er ikke avgiftspliktige. Dette inkluderer også formidling av undervisningstjenester, f.eks. gjennom vikarbyråer. Tradisjonell klasseromsundervisning er unntatt fra MVA, men det er også undervisning som ofte foregår på fritiden, som f.eks. kjøreopplæring, musikkundervisning eller rideskoler. Kantinesalg i utdanningsinstitusjoner og skoler er også unntatt.

Kultur

En operaforestilling, en kveld på teater, eller en søndag med barna på sirkus er alle ting som er unntatt fra merverdiavgiften. Dette gjelder både billettsalg til slike kulturarrangementer, og formidling av dette billettsalget. Av nyere dato inkluderes også LAN-treff, som The Gathering og lignende arrangementer for barn og unge.

Finans

Omsetning av banktjenester, forsikring, finansiering, betalingsoppdrag, aksjer, verdipapirer, og fond er unntatt fra MVA.

Guiding og omvisning

Turistnæring i form av guiding og omvisning på museer, på reise og lignende er ikke avgiftspliktig.

Flere unntatte varer og tjenester

Hvilke varer og tjenester er fritatt fra MVA?

Bøker

Alle trykte bøker er fritatt i siste leddet, til sluttkunden. Dette omfatter lydbøker, men ikke e-bøker. Forskjellsbehandlingen kan virke underlig og tilfeldig, og er ofte oppe til debatt i offentligheten.

Uke- og dagspresse

Salg av aviser er fritatt for MVA. Dette gjelder dags- og ukeaviser, og er et politisk virkemiddel for å gi pressen best mulige vilkår. Fritaket gjelder kun i siste salgsleddet, ut til sluttkunden.

Fra 1. mars 2016 ble også nyhetspublikasjoner på nett fritatt fra MVA. Mer om dette fritaket står på Skatteetatens nettsider.

Tidsskrifter hvor kundemassen består 80 prosent av faste abonnenter er også omfattet av fritak. I tillegg gjelder fritaket for alle tidsskrifter med fokus på politikk, litteratur eller religion.

Salg av varer til utlandet

Varer og tjenester som selges til utlandet og Svalbard er fritatt, med forbehold om at varen eller tjenesten ble utført og/eller overlevert i utlandet og ikke Norge. Her må den som søker fritaket kunne dokumentere omsetningen med tolldeklarasjon i tillegg til salgsdokumentene.

Varer til bruk i oljeindustrien

Dette fritaket gjelder salg til boreselskaper og lignende, og nødvendige tjenester som utføres på plattformer eller fartøy i forbindelse med petroleumsvirksomhet.

Transport

Omsetning av følgende er fritatt fra MVA:

I tillegg er det fritak på salg av følgende kjøretøy, båter og fly:

Det er også MVA-fritak for reparasjon, restaurering og berging av fartøy, samt utleie av fartøy i forbindelse med persontransport.

Vi håper denne oversikten ga litt klarhet i noe som kan virke ganske forvirrende. Som vanlig anbefaler vi å spørre Skatteetaten eller en autorisert regnskapsfører når det gjelder konkrete problemstillinger rundt din egen firmadrift.

[post_title] => Forskjellen på fritak og unntak fra MVA [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => forskjellen-pa-fritak-og-unntak-fra-mva [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 20:55:16 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 19:55:16 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=177 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 173 [post_author] => 2 [post_date] => 2016-11-03 07:50:58 [post_date_gmt] => 2016-11-03 06:50:58 [post_content] =>

Ved videresalg av brukte varer kan du velge å legge til merverdiavgift kun på avansen, altså på gevinsten du tar på toppen av innkjøpsprisen.

Metoden er frivillig, og kalles avansesystemet. Den gjør at prisen ut til kunden din blir lavere, og gjelder bare for varer som i utgangspunktet er kjøpt inn for å videreselges.

Driftsmidler (maskiner og verktøy, f.eks.) ble ikke kjøpt med videresalg som hovedformål, og skal derfor videreselges med MVA på hele salgssummen.*

Gjelder kjøp fra ikke-MVA-pliktige

For å kunne bruke avansesystemet må varen være kjøpt fra en privatperson eller et foretak som ikke er MVA-pliktig, eller av en annen årsak ikke hadde rett til å kreve MVA-fradrag da de i sin tid kjøpte varen.

Kjøper du et piano fra en privatperson, eller brukte kontormøbler fra en ungdomsskole, har du altså lov til å redusere MVA ved videresalg til å gjelde kun avansen.

To fakturalinjer per vare

For å fakturere med avansesystemet i Conta Faktura fører du hver vare på to fakturalinjer. I den første fakturalinjen setter du opp innkjøpsprisen med 0% MVA (unntatt). På den andre fakturalinjen skriver du avansen og legger til 25% MVA. Det er et krav i bokføringsforskriften at det må komme tydelig fram at avansesystemet er lagt til grunn for utregningen av merverdiavgiften.

Porto, frakt e.l. skal tas med i regnestykket som en del av innkjøpsprisen.

Men: Bokføringsforskriften krever at MVA-summen ikke skal vises på salgsdokumentet til kunden. Det skal fremgå at MVA er inkludert i totalprisen og at inngående MVA for kjøperen ikke er fradragsberettiget. Dette er for at avansesystemet skal kunne benyttes i flere ledd fremover i tid.

Brukte kameralinser

For å overholde kravet i forskriften må du altså lage et eget salgsdokument der MVA-beløpet er bakt inn i totalprisen. Dette kan du gjøre i et tekstbehandlingsprogram. Lagre dokumentet som PDF. I Conta Faktura laster du så opp denne PDF-en som vedlegg til fakturaen du lager som nevnt over. Conta-fakturaen er bare til internt bruk i regnskapet, og dokumenterer tydelig overfor regnskapsfører og Skatteetaten hvordan utregningen er gjort.

Bokføringsforskriftens § 8-10-2 krever også at brukte gjenstander som kjøpes inn tildeles et eget nummer i regnskapet.

(…) Mottatte gjenstander skal straks merkes med et nummer, som også skal fremgå av spesifikasjonen. Det skal fremgå av spesifikasjonen om avansen eller de alminnelige regler for avgiftsberegningen er lagt til grunn ved avgiftsberegningen ved videresalget av gjenstanden.

Både fakturaen du lager i Conta Faktura og salgsdokumentet du gir til kjøperen må altså inneholde gjenstandens nummer.

Hvilke varer er omfattet av regelen?

Avansesystemet gjelder antikviteter, kunstverk, samleobjekter og brukte varer. Definisjoner på hva som menes med dette kan du lese i Skatteetatens MVA-håndbok. Husk at det ikke er lov å kreve fradrag i MVA-grunnlaget hvis du selger varen med tap (lavere salgspris enn innkjøpspris).

*) Det er noen unntak: Brukte kjøretøy som det skal betales omregistreringsavgift for er fritatt fra MVA-plikten. Det samme gjelder driftsmidler som følger med som en del av overdragelse av virksomheten til en ny eier, samt enkelte skip. Det er unntak fra MVA-plikt på driftsmidler som er kjøpt inn til formål som ikke ga rett til MVA-fradrag, f.eks. en PC til en journalist (fordi journalistisk tekst er unntatt MVA).

[post_title] => Fakturere riktig MVA på bruktsalg [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => fakturere-riktig-mva-pa-bruktsalg [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2019-12-05 20:30:57 [post_modified_gmt] => 2019-12-05 19:30:57 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=173 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )