Kan jeg legge på fakturagebyr?

Tiden du bruker på å lage fakturaer, bokføring, møter og administrative oppgaver er alle ting som du må regne med når du driver firma.

7 fakturatips for ferskinger

Hei du som er nybakt gründer! Vi får mange spørsmål fra sånne som deg. Vi har også vært helt ferske en gang, så vi skjønner godt at du spør. Her er noen tips for å unngå at du kommer skeivt ut fra start.

Tidspunkt for fakturering

Fakturaer skal sendes fortløpende til kundene dine. Hvis du bare betaler merverdiavgift en gang i året (årlig mva-termin) kan denne regelen omgås. Du må da fakturere senest innen året er slutt.

Dette er inkasso

Hvis kundene dine ikke gjør opp for seg er løsningen å drive inn kravet ved hjelp av inkasso.

Hvordan krever jeg inn små restbeløp?

Når du har sendt inkassovarsel med gebyr og renter hender det ofte at kunden finner frem originalfakturaen og betaler inn det opprinnelige beløpet. De sniker seg altså unna ekstrautgiftene. Hva bør du gjøre?

Merverdiavgift og skatt på ubetalte fakturaer

Dessverre er det slik at merverdiavgift du fakturerer må betales inn til staten selv om kunden ikke betaler. Omsetningen utløser også skatt av penger du ikke har. Her lærer du hvordan du får pengene tilbake.

EHF: Hva er EHF-fakturaer og hvordan fungerer de?

EHF står for «elektronisk handelsformat» og betyr digitale fakturaer som sendes fra et fakturaprogram til en mottaker, via et EU-verifisert knutepunkt. Målet er å spare tid, penger og miljøet.

Forskuddsfaktura og akonto-faktura

Forskuddsfakturering er det samme som fakturering før jobben er påbegynt. Akonto betyr at du fakturerer et cirkabeløp underveis i oppdraget, og avregner på slutten av perioden, eller når oppdraget avsluttes.

Slik bør du fakturere kjøring med privatbil

Du har hørt om kilometersatsen fra staten, ikke sant? Den er på drøye fire kroner kilometeren. Spørsmålet du må stille deg er: Ville rørleggeren din vært fornøyd med fire kroner?

Fakturere utenlandske kunder

Hovedspørsmålet når du skal sende fakturaer til utlandet er om du skal plusse på merverdiavgift eller ikke.

Leveringsadresse

Alle som sender fakturaer til bedrifter plikter å oppgi en gyldig leveringsadresse og leveringsdato på fakturaen.

Kontantfaktura

En kontantfaktura er en kvittering på at penger er mottatt for en vare/tjeneste.  Kontantfakturaer kan også være kvitteringer, kassalapper, o.l.

Slik bruker du en kreditnota

Kreditnota er betegnelsen på et bilag som viser at du skylder en annen part penger, med andre ord en motsatt faktura.

Salgskontoer

Når du oppretter en ny vare vil du bli spurt hvilken salgskonto salgene skal føres på. Valgene du får i nedtrekksmenyen er hentet fra næringsoppgaven. Dette er de kontoene Skatteetaten er interessert i å vite noe om.

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.