7 fakturatips for ferskinger

Hei, du som er nybakt gründer! Vi får mange spørsmål fra sånne som deg. Vi har også vært helt ferske en gang, så vi skjønner godt at du spør. Her er noen tips for å unngå at du kommer skeivt ut fra start.

Atle Hansson
Atle Hansson

Hei, du som er nybakt gründer! Vi får mange spørsmål fra sånne som deg. Vi har også vært helt ferske en gang, så vi skjønner godt at du spør. Her er noen tips for å unngå at du kommer skeivt ut fra start.

Visste du at du kan lage fakturaer enkelt og greit med Conta?

Kom i gang

1. Start på nummer én

I motsetning til hva mange ferskinger tror, er det ikke flaut å sende ut faktura nummer 1. Det går bare én vei etter dette: Oppover.

Unngå å rote til fakturanummeret ved å sette årstallet foran, som f.eks. 20150001. Fakturanummeret hopper ikke tilbake til null ved årsskiftet.

Hvis du vil ha et lengre fakturanummer i starten, kan du begynne på f.eks. 10001. (Har du allerede fakturert i et annet program må du lese dette).

Prøv fakturaprogram gratis! Send fakturaer enkelt, raskt og helt på egenhånd.

2. Legg inn MVA på varer, fra start

Har du akkurat startet firma? Da er ikke firmaet blitt registrert for merverdiavgift (MVA) ennå, og skal ikke fakturere MVA. Men når du legger inn varer i varelageret i Conta, bør du likevel registrere de med riktig MVA-sats. Da slipper du å gå gjennom hele varelista og endre satsene den dagen du er blitt MVA-registrert.

Conta setter automatisk merverdiavgift på varene til 0% så lenge du ikke har krysset av i innstillingene for at du er MVA-registrert. Når MVA-registreringen er i boks endrer du innstillingen, og alle varene dine får umiddelbart riktig MVA-sats fordi du har fortalt systemet hvilken sats som gjelder for hver vare.

Les mer: Alt du trenger å vite om MVA-meldingen.

Dette tipset gjelder bare for deg som selger varer eller tjenester som er MVA-pliktige. For eksempel, så skal en frilansjournalist som bare skriver tekst aldri fakturere MVA.

3. Nei, det er ikke lov til å slette

For å oppheve en faktura som er feil må du lage en kreditnota. Det spiller ingen rolle om du har sendt den til kunden eller ikke, eller om det bare var adressa som var feil. Alle typer feil gjør at det må lages en kreditnota, men kunden trenger ikke å få kreditnotaen tilsendt hvis de ikke allerede har mottatt fakturaen med feil.

Ved å være litt ekstra nøyaktig kan du spare deg for en ekstra kreditnota – og ekstra bokføring for både deg og kunden.

Trenger du et regnskapsprogram? Med Conta kan du føre regnskapet ditt helt selv. Prøv gratis i 30 dager.

Kunne du tenkt deg hjelp fra en regnskapsfører? Vi har regnskapsførere over hele landet klare til å hjelpe deg.

4. Beskjeder skal i beskjedfeltet

Ikke skriv beskjeder i fakturalinjene. Du har et fint felt spesielt til beskjeder i øvre del av fakturaen. Får du ikke plass der, kan du for eksempel legge til et PDF-vedlegg med flere detaljer, dette er det støtte for i Conta på siden der du sender fakturaen. Det er også plass til å skrive en melding i e-posten fra systemet, hvis du sender på denne måten.

Du kan også sende faktura som eFaktura. Da får kunden din fakturaen rett inn i nettbanken sin og godkjenner betalingen der. Les mer om eFaktura.

5. Fakturer i norske kroner

Det er ikke så vanlig at norske foretak fakturerer i fremmede valutaer. Har du noen gang mottatt en faktura fra et tysk firma som var utstedt i norske kroner? Neppe. Hvis du fakturerer i norske kroner slipper du komplisert bokføring. Avtal i kontrakten med kunden hva jobben du gjør skal koste i NOK, hvilken vekslingskurs som skal brukes (sikrer at du som selger ikke taper på at kursen svinger), og hvem som skal betale bankgebyrene.

En kort betalingsinstruks kan skrives i beskjedfeltet på Conta-fakturaen. Du kan også bruke vedlegg hvis du trenger mer plass. Les også artikkelen om å fakturere utenlandske kunder.

6. Slapp av!

Mange ferskinger bruker mye energi på å vente på betalingen. På å sjekke konto, på å sjekke forfallsdato og så å sjekke kontoen igjen for å se om pengene har kommet.

Dette er helt uproduktivt. Conta holder styringen for deg.

Du får en påminnelse på e-post når fakturaen har forfalt og det er tid for å sende purring eller inkassovarsel. Det er på dette tidspunktet du sjekker kontoen din. Altså før du eventuelt purrer på betalingen.

Har du Smart-abonnementet kan du velge å sette på automatisk oppfølging av forfalte fakturaer. For å skru på dette går du enkelt til INNSTILLINGER > FAKTURAINNSTILLINGER og AUTOMATISK OPPFØLGING. Der kan du også oppgradere til Smart hvis du ikke allerede har det.

Du bør bruke tiden din på å bli bedre i yrket ditt, eller til å skaffe deg flere kunder. Har du nok arbeid vil du også ha nok penger. Har du for lite penger betyr det at du har for lite å gjøre, eller for lave priser. Småfirmaer har begrenset kapasitet, og tiden din er ekstra dyrebar.

Mange ferskinger bruker også ekstremt mye energi på å samle sammen småkvitteringer som kanskje gir dem åtte kroner i skattefradrag. Dette er også ganske unødvendig når du tenker på hvor mye tid det tar å føre regnskapet og hva du heller kunne brukt tiden til. Men dét er en annen historie…

7. Det er greit med 10 dager

Selv om du ikke trenger å bekymre deg så mye for om pengene kommer (de aller fleste gjør opp for seg) så trenger du heller ikke å gi kundene 30 dagers betalingsfrist. 10 dager er helt fint. I alle de årene vi selv har vært næringsdrivende har vi aldri fått klager på at det kun er 10 dagers forfallsfrist på fakturaen. Kortere tid til oppgjøret kommer gir deg bedre likviditet, altså et mer positivt forhold mellom inntekter og utgifter.

Conta har 14 dager som standard, men dette kan du endre på i innstillingene.

LES OGSÅ: 6 1/2 tips til god likviditet.

Lykke til!

Prøv faktura gratis

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 155
            [name] => Fakturering
            [slug] => fakturering
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 155
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 31
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 24621
            [post_author] => 42
            [post_date] => 2021-02-01 10:46:00
            [post_date_gmt] => 2021-02-01 09:46:00
            [post_content] =>

Det kan nok være fristende å bruke en mal for faktura i Word og tro at det holder, men fakturaer er viktig dokumentasjon med strenge krav til innholdet som gjør det både umulig og ulovlig å bruke en hjemmelaget fakturamal.

Mange kommer til nettsidene til Conta fordi de leter etter etter en enkel måte å sende faktura på, og det hersker fremdeles en del misforståelser der ute når det gjelder fakturering. Det finnes strenge regler for hva en faktura skal inneholde, og her forklarer vi det viktigste.

Fakturaer skal ikke kunne endres i ettertid

I Conta er vi opptatt av å gjøre det enkelt å starte og drive bedrift. En av de beste startene du kan gi firmaet ditt er å velge en fakturaløsning som er enkel å bruke.

Bokføringsforskriften slår fast at:

Salgsdokument skal være forhåndsnummerert på trykte blanketter eller ved maskinelt tildelte nummer med en kontrollerbar sekvens, eller være merket på annen måte slik at fullstendig registrering av utfakturerte salg kan etterprøves på en enkel måte.

Enkelt forklart betyr det at hver faktura skal ha et unikt nummer som kan spores i ettertid. Du skal alltid bruke det neste nummeret i rekken når du lager en ny faktura. Du kan i praksis dermed ikke bruke «hjemmesnekrede» maler for fakturaer laget i for eksempel Word.

Alle fakturaer må inneholde:

En skal heller ikke kunne endre på nummeret eller annet innhold i fakturaen, etter at den er utstedt. Feil kan skje den beste, men hvis du gjør en feil i en faktura må du lage en kreditnota som korrigerer og «nuller ut» fakturaen med feilen i. Dette er en innebygget funksjonalitet i Conta, så du trenger ikke tenke på det.

Men er det også lov å bruke en fakturamal?

Det spørs hva du legger i «fakturamal». Mange søker på nettet i håp om at det skal finnes en enkel måte å lage hjemmelagede fakturaer på. De har gjerne hastverk med å sende en faktura og tenker at det er en kjapp fiks å bruke en mal laget i et vanlig tekstprogram.

Enn så lenge er det lov å bruke en «manuell» mal for faktura hvis du skriver den ut på godkjente, forhåndsnummererte fakturablanketter, men det er egentlig det eneste unntaket. Og det er litt gammeldags, ikke sant?

Det er derimot ulovlig å bruke en fakturamal for Word eller andre skriveprogrammer som du tildeler fakturanummer selv.

Med fakturaer fra Conta er du trygg

Vi sier derfor: Dropp det! Med et enkelt fakturaprogram som Conta er du sikret en tjeneste som lar deg følge reglene som bedrift (og til og med som privatperson), uten unødig hodebry og stress. Hvis Skatteetaten gjør bokettersyn kan du være trygg på at det ikke er noe galt med fakturaløsningen din.

I et fakturaprogram vil du få en fakturamal, hvor du kun trenger å fylle inn informasjonen som er nødvendig. Da trenger du ikke tenke på om du har riktig oppsett, og du vil få beskjed om all informasjon du trenger å ha med.

I Conta får du inntil 20 gratis faktura. Det er raskt og enkelt. Du trenger kun fylle ut fakturamalen med riktig informasjon, deretter kan du sende den til kunden din.

Fakturaen du lager i Conta blir helt lik slik du ser den i nettleseren din:

Om du vil sende faktura på papir er det uansett ikke noe problem å bruke Conta. Du skriver bare ut PDF-en! Vi kan til og med sende den i posten for deg mot en liten kostnad.

Conta gir deg:

Alternativet med papirblanketter er neppe holdbart for en moderne bedrift, enten du driver alene eller dere er flere sammen. Conta sin nettbaserte «fakturamal» er alt du trenger, er fremtidssikker, kan sendes i alle de vanligste formatene.

Velger du å sende EHF-faktura eller eFaktura vet du at kunden mottar fakturaen nesten umiddelbart, som øker sjansen for å betalt raskere. Bruker du Superraskt oppgjør slipper du også risikoen ved betaling.

Er du flink til å få sendt ut fakturaer raskt, bruker EHF-faktura, eFaktura eller Superraskt oppgjør vil du sikre en bedre likviditet for bedriften din.

Det er superenkelt å komme i gang med Conta og lage din første faktura: Etter du har opprettet en bruker kan du sette i gang med å fakturere med det samme.

I tillegg kan du føre regnskap i Conta, og alle fakturaene du lager blir automatisk registrert i regnskapet!

Slik kommer du i gang:

https://www.youtube.com/watch?v=8CMb9dEn1u8

*Krever Smart-abonnement

[post_title] => Fakturamal laget i Word eller fakturaprogram? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => fakturamal-laget-i-word-eller-fakturaprogram-ikke-ga-i-fella [to_ping] => [pinged] => https://conta.no/fakturering/slik-kan-du-sende-faktura-som-privatperson-i-conta-faktura/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-bokettersyn/ https://hjelp.conta.no/faktura/selge-fakturaen-brabank-fakturasalg/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/likviditet/alt-om-likviditet/ [post_modified] => 2021-04-06 08:59:29 [post_modified_gmt] => 2021-04-06 07:59:29 [post_content_filtered] => [post_parent] => 502 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=24621 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 147 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-10-20 12:00:10 [post_date_gmt] => 2020-10-20 11:00:10 [post_content] =>

Når du bruker din private bil til å kjøre i jobbsammenheng kan du som hovedregel trekke fra 3,50 kroner per kilometer på skatten. Du kan likevel fakturere mer for kjøring med privatbil, hvis du vil.

Når du kjører bil som en del av jobben i enkeltpersonforetaket eller aksjeselskapet ditt, kan du få betalt tilbake 3,50 kroner per kilometer fra selskapet ditt eller kunden du jobber for, skattefritt. Det betyr ikke at det er den totale prisen du må sette når du fakturerer.

Statens satser for kjøring med privatbil

Mange bruker statens satser når de skal fakturere kjøring med privatbil. I 2020 er den på 4,03 kroner per kilometer. Tidligere var statens satser det du hadde lov å trekke fra på skatten, men slik er det ikke lenger.

Nå opererer vi med hovedsaklig to satser:

Det betyr at hvis du er ansatt og det rapporteres lønn (for eksempel hvis du er ansatt i ditt eget aksjeselskap) kan du som privatperson få igjen høyere beløper enn 3,50 kroner per kilometer, men alt over 3,50 kroner må skattes av.

Hvis du for eksempel har i kontrakten din at du skal få dekket etter statens satser, fakturerer du 4,03 kroner per kilometer. Da er 3,50 kroner skattefrie og 53 øre skattepliktige.

Det samme gjelder hvis du driver enkeltmannsforetak. Du kan fakturere kundene dine den prisen du vil for kjøring med privatbil, men du har kun lov å trekke fra 3,50 kroner per kilometer i regnskapet ditt.

Les også:

Hva skal du fakturere for kjøring?

Når du driver ENK eller AS kan du faktisk bestemme selv hvor mye du vil fakturere kundene dine for kilometergodtgjørelse. Det er en utbredt misforståelse at eiere av små firmaer må forholde seg til statens kilometergodtgjørelse når de fakturerer. Denne satsen er satsen ansatte i staten bruker og mange har valgt å bruke den samme, men det er ingen krav om å bruke statens sats i bedriften din.

Den skattefrie satsen brukes til å beregne kilometergodtgjørelse i ENK og sier hvor mye av satsen som er skattefri når du rapporterer det som lønn. Mange som driver AS bruker bare den skattefrie satsen til seg selv for å gjøre det enkelt og for å få skattefordelen.

Med Conta blir fakturering og regnskapsføring stressfritt, og du kan fokusere på det du kan best.

Se hvor enkelt det er å komme i gang med regnskap og fakturering:

https://www.youtube.com/watch?v=8CMb9dEn1u8
Prøv Conta gratis

Du bestemmer kilometerprisen

Det er du som næringsdrivende, ikke oppdragsgiveren din, som setter kjørehonoraret du mener er riktig. På samme måte som du setter din egen timepris, er det du som bestemmer hva kjøring skal koste, og at du må her som ellers ta deg skikkelig betalt. Bompenger og broavgifter må også regnes med i prisen. Du skal ikke bare ha dekket utgiftene dine, du skal også ha en profitt på toppen.

I virkeligheten koster det mer enn statens sats å kjøre en middels stor bil på norske veier. Avhengig av om du har elbil, dieselbil eller bensinbil, vil en bil som kjører omtrent 15 000 kilometer i året koste deg mellom 5 og 7 kroner per kilometer. Dette er ifølge Opplysningsrådet for veitrafikk sin rapport om kostnader ved bilhold fra 2020.

For å finne den reelle kilometerutgiften må du blant annet regne med statlige avgifter, forsikring, bilens verdifall og drivstoff.

Tenk på bilen som et arbeidsredskap, en maskin som produserer omsetning for firmaet ditt, som om den var en hjullaster, en lastebil eller et hvilket som helst annet driftsmiddel. Når du driver næring er det derfor lurt å ta bedre betalt enn statens satser.

Husk kjørebok

For at du skal kunne kreve fradrag på 3,50 kroner per kilometer (2020) når du leverer skattemelding og næringsoppgave, bør du føre en detaljert kjørebok. Kjøringen må kunne dokumenteres for at du skal kunne føre den i regnskapet eller utbetale kjøregodgjørelse til ansatte. Det er også den eneste måten Skatteetaten kan vurdere saken hvis de er i tvil om fradraget ditt er riktig.

Den samme satsen gjelder uansett hvor mange kilometer du kjører i løpet av et år.

[post_title] => Slik bør du fakturere kjøring med privatbil [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => slik-fakturerer-du-kjoring-med-privatbil-naering [to_ping] => [pinged] => https://conta.no/fakturering/timepris-sett-pris-pa-arbeidet-ditt/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hvordan-bokfore-lonn/ [post_modified] => 2021-04-06 08:59:53 [post_modified_gmt] => 2021-04-06 07:59:53 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=147 [menu_order] => 10 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 58 [post_author] => 76 [post_date] => 2020-10-13 10:00:00 [post_date_gmt] => 2020-10-13 09:00:00 [post_content] =>

Det beste med å fakturere med Conta er at fakturaen blir akkurat slik du ser den i nettleseren. Slik ser den ut:

Er du på jakt etter et fakturaprogram? Det finnes mange på markedet, men ikke alle er like enkle å bruke.

Godkjente fakturaer

Når du fakturerer med Conta, blir fakturaen akkurat slik du ser den i nettleseren din. Alle fakturaer er forhåndsnummerert, så du slipper å tenke på de formelle kravene til en faktura.

Informasjonen om bedriften din som navn og adresse ligger allerede klar i fakturaen. Du legger inn kunden din, fakturadato og forfallsdato, beskrivelse av varen du har solgt, antall, pris og MVA-sats.

Du har også mulighet til å legge på KID på fakturaen slik at innbetalingen registreres automatisk.

Slik ser fakturaen i Conta ut:

Automatisk bokføring av fakturaer

Når du fører regnskap i Conta bokføres alle fakturaene du lager automatisk. På den måten sparer du mye tid på regnskapet!

Er du klar til å lage din første faktura? Du kan prøve Conta gratis i 30 dager.

Prøv Conta [post_title] => Slik ser en faktura fra Conta ut [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => fakturaeksempel [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2021-04-20 09:33:58 [post_modified_gmt] => 2021-04-20 08:33:58 [post_content_filtered] => [post_parent] => 19 [guid] => https://hjelp.conta.no/?page_id=58 [menu_order] => 4 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )