Forskjellen på EHF-faktura og eFaktura

Vi får mange henvendelser fra brukere som lurer på om EHF er det samme som eFaktura. Her forklarer vi forskjellen.

Slik virker EHF

eFaktura er et merkenavn som er eid av Nets, tidligere Bankenes Betalingssentral (BBS). Det er et fakturaformat som ofte brukes av store bedrifter som sender ut (ti)tusenvis av fakturaer månedlig. Med eFaktura kan du sende faktura til alle kunder som har nettbank, uavhengig av hvilken bank de bruker.

Både private og bedrifter kan ta imot eFaktura. De aller fleste av oss har i dag en eFaktura-avtale med f.eks. strømleverandøren eller telefonselskapet.

Ulempen med eFaktura, sett fra et bedriftsperspektiv, er at det er kunden selv som må ta initiativet til å aktivere avtalen via banken sin. Conta Faktura har ikke støtte for eFaktura.

Elektronisk Handelsformat (EHF)

EHF-faktura er et nyere fakturaformat du som bruker Conta Faktura kan sende til bedrifter og statlige og kommunale foretak som kan motta det, hvor som helst i  verden, uten å avtale noe nærmere på forhånd. Det er gratis, og det er ikke noe byråkrati forbundet med å kunne begynne å bruke det. Conta Faktura tar hånd om det tekniske.

EHF-fakturaer er en datafil som ikke sendes til nettbanken slik som eFaktura, men rett inn i mottakerens regnskapssystem. Alt du trenger er mottakerens organisasjonsnummer.

For å kunne motta EHF må kundene dine ha et regnskapssystem som er koblet til EHF-nettverket. Mest sannsynlig vil de være raskt ute med å fortelle deg at de ønsker fakturaer i EHF-format, fordi de kan spare mye tid på å slippe å taste KID, fakturanummer og leverandøropplysninger manuelt.

Du kan også få svar på om kunden kan motta EHF-fakturaer i det du taster inn foretakets organisasjonsnummer på siden der du sender fakturaen i Conta Faktura. Systemet sjekker da nummeret opp mot statens EHF-register.

Tilbakemelding

NB: Ikke bruk dette skjemaet ved spørsmål til brukerstøtte. Bruk det vanlige kontaktskjemaet i stedet.