Hva er balanse?

Kontoene som begynner på 1 og 2 i regnskapet viser hva selskapet ditt eier og hva det skylder. Når du sammenligner summen på disse kontoene kalles det balansen.

Kvinne som arbeider i et verksted
Avatar
Hanne Mørch

Kontoene som begynner på 1 og 2 i regnskapet viser hva selskapet ditt eier og hva det skylder. Når du sammenligner summen på disse kontoene kalles det balansen.

I Norge er det anbefalt at alle bruker de samme kontoinndelingene til å føre regnskap. Det gjør det mulig å sammenligne tallene dine, og for andre å forstå regnskapet ditt. Oppsettet som kalles SAF-T ble påbudt i Norge fra 2020.

SAF-T spesifiserer hvilke kontoklasser og kontogrupper du skal bruke. Det første sifferet regnes som en kontoklasse (1), to siffer som en kontogruppe (10) og fire som en spesifikk konto (1000).

Kontoene deles inn i to hovedgrupper kalt resultatregnskap og balanse. Kontoklasse 1 og 2 utgjør balansen din, og viser eiendeler, gjeld og egenkapital

Kontoklasse 3 til 8 er resultatkontoene dine, og brukes når du fører inntekter og kostnader.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig regnskapskonto.

Hva bruker du balansen til?

Balansen brukes til å sjekke statusen til bedriften din gjennom året. Ved å gå til balanserapporten får du en oversikt over kontoene 1000 til 2999, og kan se hva bedriften din eier og hva den skylder.

Eiendeler føres som positive verdier og egenkapital/gjeld med negative verdier. Når du sender inn årsregnskapet skal disse to kontoklassene oppveie hverandre slik at balansen din er null.

Eiendeler

Hver gang bedriften din får en eiendel, enten det er eiendom, transportmidler, aksjer, varelager eller penger skal det føres på en konto som begynner på 1. Disse kontoene gir deg oversikt over hva bedriften din eier og hvor mye eiendelene er verdt.

I regnskapsprogrammet til Conta kan du se summen av det som er bokført på kontoklasse 1 ved å gå til menyfanen RAPPORTER og SALDOBALANSE, og deretter velge fra den laveste til den høyeste 1xxx kontoen i regnskapet ditt.

Summen for kontoklassen står øverst, men du kan også bla deg nedover siden for å se summen per kontogruppe.

Langvarige eiendeler, kalt anleggsmidler, skal du føre på lave kontonummer, slik som 1000. Eiendeler med kortere levetid (omløpsmidler) føres på høye kontonummer, for eksempel vil du føre bankinnskudd på 1920 eller en annen bankkonto.

Egenkapital regnes som gjeld

Når bedriften din forplikter seg til å betale noe tilbake skal det føres på kontoklasse 2. Gjeld og egenkapital består av leverandørgjeld, banklån, skyldige offentlige avgifter og lignende.

Lurer du på hvorfor egenkapital står sammen med gjeld? Egenkapital regnes som en form for gjeld, siden det er penger bedriften din skylder aksjonærene.

For enkeltpersonforetak består egenkapitalen av bedriftens overskudd eller underskudd minus det som innehaveren tar ut på privat konto.

Langsiktig gjeld føres på lave kontonummer; aksjekapital henger sammen med selskapet levetid og føres på 20xx. 29xx er for kortsiktig gjeld som skal betales tilbake innen ett år.

Føringer mellom kontoklasse 1 og 2

La oss si at du lånt 100 000 fra banken, og skal nedbetale det med 1 000 kroner. Da fører du:

+ 1 000 på konto 2200 Gjeld til kredittinstitusjoner

– 1 000 på 1920 bankkontoen din

Det er fordi du mister en del av eiendelene dine, mens gjelden din, som er en minusverdi, kommer nærmere null.

Et annet eksempel på føringer i balansen er om du skal ta opp lån for å kjøpe en firmabil. Det skal føres som:

+ 100 000 på 12xx Transportmidler, inventar, maskiner o.l. (fordi du får en eiendel)

– 100 000 på 2220 Gjeld til kredittinstitusjoner (fordi gjelden øker).

Balanse versus resultat

Når du skal levere årsregnskapet må summen av eiendeler og gjeld/egenkapital være null. Men gjennom året vil ikke de to kontoklassene være balansert.

Det skyldes at inntekter og utgifter, kontoklasse tre til åtte, ikke overføres til balanseregnskapet før ved slutten av året.

La oss si at du har solgt noe til Ola Nordmann ASA. Først har du ført salget som:

+ 5000 på eiendelskonto 1500 Ola Nordmann ASA (reskontroen til den kunden)

– 5000 på 3000 Salgsinntekter*

*FORKLARING: Det er ikke alltid logisk å tenke pluss og minus i forhold til regnskapet. Inntekt føres i minus på inntektskontoene dine, mens kostnader føres i pluss på kostnadskontoene.

Inntekt og utgifter stilles da opp mot hverandre. Dette kalles resultatregnskap.

Det kan være lettere å tenke på det som en høyre og venstreside i regnskapet som skal veies opp mot hverandre.

På slutten av regnskapsåret er inntekt med på å styrke egenkapitalen, som er en minusverdi i regnskapet, mens utgifter er med på å svekke egenkapitalen.

Når du får betalt fører du det som:

+ 5000 på 1920 Bankkonto

– 5000 på 1500 Ola Nordmann ASA (slik at reskontroen ender opp i null)

Så langt har salget kun rørt eiendelssiden av balansen din, og nå står konto 1920 med 5000 i pluss som ikke reflekteres i gjeld eller egenkapital. Det skaper ubalanse mellom konto 1 og 2.

Det løses ved slutten av regnskapsåret når inntekter og utgifter sammenlignes. Da vil du ha -5000 overskudd som overføres til kontoklasse 2, og styrker egenkapitalen for bedriften (som har minusverdi).

Da er det samme beløpet i pluss på eiendelskontoen og i minus på gjeld/egenkapital, slik at balansen går i null.

Du beholder balanseregnskapet i neste regnskapsår, men starter alltid et nytt resultatregnskap.

I Conta finner du balanserapporten og resultatrapporten under menyfanen RAPPORTER. For å unngå forvirring vises alle verdier som positive, men programmet regner ut summen av balanse og resultat, slik at du enkelt kan se hvor mye du eier og hvor mye du skylder, og om du går med underskudd eller overskudd.

Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 156
            [name] => Regnskap og bokføring
            [slug] => regnskap-og-bokforing
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 156
            [taxonomy] => category
            [description] =>
            [parent] => 151
            [count] => 46
            [filter] => raw
        )

)
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 50584
            [post_author] => 76
            [post_date] => 2020-07-23 11:41:48
            [post_date_gmt] => 2020-07-23 10:41:48
            [post_content] =>

Det finnes noen triks som gjør det enklere å huske hvilken konto du skal bokføre de forskjellige inntektstypene i bedriften din på. Et av dem er å sjekke MVA-satsen på fakturaen.

Noe av det mange synes er det vanskeligste med å føre regnskapet selv, er å finne ut hvilken regnskapskonto de skal bokføre de forskjellige inntektene og kostnadene på. I denne artikkelen skal vi fortelle mer om hva inntekt er for noe og hvordan du enkelt kan finne ut hvilken konto de forskjellige inntektstypene skal føres på.

Trenger du et enkelt regnskapsprogram til enkeltpersonforetaket eller aksjeselskapet ditt? Conta tilbyr tjenester for fakturering, regnskapsføring og tilbud og ordre i ett og samme system - slik får du full oversikt over alt som skjer i bedriften din. Registrer deg og prøv Conta sitt faktura- og regnskapsprogram gratis i 30 dager

Hva er regnskapskontoer?

Regnskapskontoene hjelper deg med å ha system på bilagene i regnskapet ditt. I Norge følger vi kontoplanen i SAF-T-standarden

Kontoene består av åtte kontoklasser som avgjør hvilke transaksjoner som skal bokføres hvor. De fire hovedgruppene er eiendelskontoer, gjeldskontoer, inntektskontoer og kostnadskontoer

Kontonummer 3200 har for eksempel kontoklasse 3 (første siffer), kontogruppe 32 (første og andre siffer) og kontokode 00 (to siste sifre). Kontoklassen viser at det er en inntektskonto, kontogruppen forteller at det er en konto for omsetning unntatt MVA. Hvis du selger flere varer eller tjenester som er unntatt MVA, kan du dele dem opp og presisere det i kontokoden ved å lage kontoer som heter 3201, 3202 osv.

Les mer om hvordan kontoer fungerer eller last ned en PDF med oversikt over alle kontoklassene

All inntekt til enkeltpersonforetaket eller aksjeselskapet ditt bokføres på en konto som begynner på 3, altså en inntektskonto. Nå skal vi se nærmere på hvordan du finner ut hva som er riktig inntektskonto for det du skal bokføre.

Hva er inntekt?

Definisjonen på inntekt er enkelt og greit inntjening av penger. Det kan være penger du tjener ved å selge varer eller tjenester, men også renter på bankinnskudd, salg av aksjer og obligasjoner eller lignende.

Et annet begrep for inntekt er omsetning. Forskjellen på inntekt om omsetning er at inntekt alltid er trekt fra merverdiavgiften. Når det er snakk om omsetning, kan det være snakk om inntjente penger både inkludert og ekskludert MVA. Tilskudd fra Innovasjon Norge eller andre støtteordninger er en inntekt, men ikke en omsetning du betaler MVA for. Tilskuddet skal derfor bokføres på en inntektskonto i regnskapet, men ikke være med i MVA-meldingen

Når du fører regnskapet ditt i Conta, skiller systemet automatisk merverdiavgiften fra inntekten slik at du slipper å tenke på det når du bokfører. Det sparer deg mye tid og arbeid!

Noen forveksler også inntekt og innbetaling. Enkelt forklart, er innbetaling det du registrerer i regnskapet når du faktisk får betalt. Inntekt og innbetaling kan derfor være samme beløp registrert på samme dato, men det trenger ikke nødvendigvis å være det. Slik registrerer du inntekt og betaling i Conta

Hva er MVA?

Hvilken MVA-sats varen eller tjenesten har, kan hjelpe deg med å finne riktig konto for inntekten i regnskapet.

MVA eller merverdiavgift ble tidligere kalt moms og er en slags skatt du som næringsdrivende samler inn for staten når du selger varer og tjenester. Vi skiller gjerne mellom lav MVA-sats, høy MVA-sats, unntatt MVA og fritatt MVA.

Den lave satsen er 12 prosent (endret til 6 prosent under koronapandemien i 2020) og den høye er 25 prosent. Dette er de mest vanlige, men det finnes også andre satser for spesielle varer eller tjenester. Et eksempel er salg av rå fisk, som har en MVA-sats på 11,11 prosent.

Både varer og tjenester som er unntatt og de som er fritatt fra merverdiavgift skal faktureres med 0 prosent MVA. Det er likevel viktig at du skiller mellom disse i regnskapet ditt.

Når firmaet ditt er unntatt merverdiavgiftsloven, skal du ikke være registrert i Merverdiavgiftsregisteret, og du får heller ikke fradrag på MVA du betaler ved kjøp av varer og tjenester til virksomheten din. Eksempler på bransjer som er unntatt MVA er helsetjenester, undervisning og kultur.

Selger du derimot tjenester eller varer som er fritatt MVA, skal du fortsatt være registrert i Merverdiavgiftsregisteret og kan få fradrag for MVA på ting du kjøper til bedriften. Bøker, pressen og salg av bruktbil er eksempler på varer og tjenester som er fritatt for MVA.

Les mer om forskjellen på unntak og fritak av MVA

Du kan bruke MVA-kodene for å finne ut hvilken sats du skal bruke. Noen MVA-koder har samme sats, så hvis du er usikker, anbefaler vi å spørre en regnskapsfører

Slik finner du riktig konto ved hjelp av MVA-satsen

Når du vet MVA-satsen til varen eller tjenesten du har solgt, kan du enkelt bruke tabellen under til å finne ut hvilken konto du skal bokføre inntekten på:

MVA-kodene er nemlig knyttet til bestemte kontoer i regnskapet gjennom SAF-T-standarden. Har du dermed sendt en faktura med 12 prosent MVA, vet du at inntekten skal bokføres på konto 3030 fordi det er den eneste kontoen for inntekter med lav MVA.

Du kan laste ned oversikten over inntektskontoene slik at du har den tilgjengelig når du fører regnskap.

Når du fører regnskap i Conta vil systemet automatisk finne riktig konto for deg, basert på MVA-satsen på fakturaen. Dette er en del av jobben med å gjøre regnskapsprogrammet enda smartere og enda enklere for deg å bruke. Spar tid med regnskap fra Conta - prøv det gratis i 30 dager.

[post_title] => Slik velger du riktig inntektskonto når du fører regnskap [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => slik-velger-du-riktig-inntektskonto-nar-du-forer-regnskap [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-saf-t/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/slik-finner-du-kontoene-i-regnskapet/ [post_modified] => 2020-07-23 11:41:50 [post_modified_gmt] => 2020-07-23 10:41:50 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50584 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 50427 [post_author] => 74 [post_date] => 2020-07-16 12:08:43 [post_date_gmt] => 2020-07-16 11:08:43 [post_content] =>

Når du fører regnskap registrerer du alle transaksjoner i firmaet på ulike kontoer. Egenkapital og gjeld føres på kontoer som begynner på 2.

Kontoklasse 1 og 2 i regnskapet ditt viser hva du eier og hva du skylder. Egenkapital og gjeld hører til i kontoklasse 2 i kontoplanen. Kontoplanen er en oversikt over de ulike kontoene du bokfører alle transaksjonene dine på. Du bokfører for eksempel aksjekapital på konto 2000 og gjeld til leverandør på 2400. Alle i Norge følger standarden for regnskap som kalles SAF-T standarden

Eiendelskontoer bokføres som en positiv verdi, mens gjeldskontoer bokføres som en negativ verdi. Det vil si at totalsummen på eiendelene på den ene siden, og totalsummen på gjelden på den andre siden må være like og gå i null. Slik blir det balanse i regnskapet ditt.

Kontoklasser fra 3 til 8 er resultatkontoene dine, og de brukes når du fører inntekter og kostnader

LES OGSÅ: Slik finner du kontoene i regnskapet

Egenkapital føres på gjeldskonto

Aksjekapital, egenkapital og private innskudd skal føres på en gjeldskonto. Det kan kanskje ikke virke logisk at penger du setter inn i firmaet ditt blir ført som gjeld, men det blir ansett som et lån fordi dette er penger som eierne kan ha tilgode på et senere tidspunkt.

Du skal for eksempel sette inn en aksjekapital på minimum 30 000 kroner når du oppretter et aksjeselskap, og da står firmaet skyldig 30 000 kroner til aksjonærene.

Andre utgifter som skal føres på gjeldskonto

Har du banklån, leverandørgjeld, skylder penger for offentlige avgifter eller lignende skal det også føres i kontoklasse 2.

Gjelden deles inn i langsiktig og kortsiktig gjeld. Langsiktig gjeld er for eksempel gjeld du har til en kredittinstitusjon som skal betales over mer enn et år. Kortsiktig gjeld er gjeld som forfaller innen et år, og omfatter leverandørgjeld, gjeld til offentlige myndigheter og å sette av midler til en fremtidig utgift i regnskapet.

Hvordan bokfører du egenkapital og gjeld i regnskapet?

Når du skal bokføre egenkapital eller gjeld i regnskapet oppretter du et nytt bilag under menyfanen BILAG. Summen som er gjeld skal føres på konto som starter på 2.

Si du for eksempel tar opp et lån fra banken, da bokføres det slik i det du mottar lånet og får det innbetalt på konto:

+ 1920 Bedriftskonto med det beløpet som ble satt over til bedriftens konto

+ 8150 Rentekostnader med det beløpet som du betaler banken for etableringsgebyr eller andre gebyrer når du tar opp lånet.

- 2220 Gjeld til kredittinstitusjon med hele beløpet du skylder banken

Som regel når du tar opp et lån fra banken trekkes du automatisk et beløp en gang i måneden. Etterhvert som du betaler på lånet bør du be om å få en spesifikasjon fra banken på hva man har betalt i renter, avdrag og termingebyr.

Betalingen av avdrag på lån bokføres slik:

+ 2220 Gjeld til Kredittinsititusjon med avdragsbeløpet

+ 7798 Annen kostnad for termingebyret

+ 8150 Rentekostnad for betalte renter

- 1920 Bedriftskonto for hele lånetrekket

Ny på regnskap? Dette trenger du å vite

[post_title] => Hva er gjeldskontoer? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hva-er-gjeldskontoer [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-saf-t/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-inntektskontoer/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-balanse/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-resultat/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-kostnadskontoer-i-regnskapet/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/slik-finner-du-kontoene-i-regnskapet/ [post_modified] => 2020-07-20 08:25:46 [post_modified_gmt] => 2020-07-20 07:25:46 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50427 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 50424 [post_author] => 74 [post_date] => 2020-07-16 12:02:05 [post_date_gmt] => 2020-07-16 11:02:05 [post_content] =>

Alle transaksjoner skal registreres på ulike kontoer i regnskapet. Eiendeler føres på kontoer som starter med 1.

I kontoplanen bokføres eiendeler i kontoklasse 1. Kontoplanen er alle kontoene du kan bokføre transaksjoner på. I kontoklasse 1 kan det for eksempel være en varebil til firmaet ditt som da skal føres på konto 1236 Varebiler, eller hvis du har kjøpt aksjer i et annet selskap skal det på konto 1350. I Norge følger vi regnskapsstandarden SAF-T standarden

Eiendelskontoer bokføres som en positiv verdi, mens gjeldskontoer bokføres som en negativ verdi. Det vil si at totalsummen på eiendelene på den ene siden, og totalsummen på gjelden på den andre siden må være like og gå i null. Slik blir det balanse i regnskapet ditt.

Kontoklassene som går fra 3 til 8 er resultatkontoene dine, og de brukes når du fører inntekter og kostnader

LES OGSÅ: Slik finner du kontoene i regnskapet

Hva er en eiendel?

En eiendel kan være eiendom, transportmidler, aksjer, varelager eller penger. Det vil si at du skal føre på kontoklasse 1 hvis du har kjøpt deg aksjer eller en varebil.

Eiendeler kan deles inn i to hovedgrupper: anleggsmiddel og omløpsmiddel.

Anleggsmidler er mer langsiktige og ikke så lett å omsette. Anleggsmiddel kan for eksempel være en bygning du eier, eller en maskin du bruker i arbeidet ditt. Det kan selges, men går under langsiktig eiendel fordi du har kjøpt det med intensjon om å eie det en evig eller over en lang periode.

Omløpsmiddel er kortsiktige eiendeler, som betyr at det er eiendeler du har en kortere periode, og som du kan selge unna raskt. Et eksempel på en eiendel som går under omløpsmiddel er varelager. Har du en bedrift som selger klær, vil varelageret bli borte i løpet av året og du har fått penger for det du har solgt. Omløpsmidler er ofte en god vei til likviditet, fordi de kan gjøres om til kontakter raskt.

Hvordan fører jeg kjøp av eiendeler i regnskapet?

Når du kjøper en eiendel skal den bokføres i regnskapet ditt. I Conta bokfører du dette ved å trykke på BILAG i menyen eller ved å trykke på REGISTRER KJØP på forsiden, når du er logget inn i regnskapsprogrammet. Husk at skal du ha en leverandør må du legge inn navnet på leverandørkontoen selv.

Når du bokfører en eiendel på velger du en konto som starter med tallet 1.

Hvis du for eksempel har kjøpt en varebil, bokfører du den slik:

+ Varebil 1236
- Leverandørgjeld 2400

Og slik når du betaler den:

+ Leverandørgjeld 2400
- Bankkonto 1920

Da har du økt eiendelene med det verdien på varebilen, og redusert eiendeler med pengene du har tatt ut av konto.

Kjøper du en langsiktig eiendel må den som regel avskrives etterhvert som verdien synker, les mer om avskrivning av eiendeler og hvordan du bokfører avskrivning i Conta

[post_title] => Hva er eiendelskontoer? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => hva-er-eiendelskontoer [to_ping] => [pinged] => https://hjelp.conta.no/regnskap/bilag/slik-bokforer-du-avskrivning/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-balanse/ https://hjelp.conta.no/kunnskapssidene/regnskap-og-bokforing/hva-er-resultat/ [post_modified] => 2020-07-20 08:12:26 [post_modified_gmt] => 2020-07-20 07:12:26 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://hjelp.conta.no/?p=50424 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )