Slik sjekker du regnskapet ditt ved årsoppgjør for AS

Når du skal ta årsoppgjør for selskapet ditt er det viktig å sjekke at regnskapet ditt stemmer.

Et årsoppgjør tar utgangspunkt i det forrige regnskapsåret. Det vil si at når du tar årsoppgjøret for 2023, så gjøres det fysisk i 2024

Årsoppgjøret viser hvordan det står til med bedriften din etter året som gikk. Det er også årsoppgjøret som avgjør hvor mye bedriften din skal skatte.

Det er viktig å sjekke regnskapet i forkant og underveis i årsoppgjøret, slik at du er sikker på at årsoppgjøret blir riktig.

Viktig! Husk å sjekk om inngående saldo går i null. Hvis ikke inngående saldo går i null, så må du sjekke at årsavslutningsposteringene i tidligere år er bokført. Er ikke disse ført, så må du føre disse før du kan begynne på årsoppgjøret ditt. Årsoppgjøret vil ikke bli riktig dersom inngående saldo ikke går i null.

Før du begynner årsoppgjøret

Før du begynner å jobbe med årsoppgjøret, må du sørge for at regnskapet ditt er ferdig.

Det gjør du ved å sjekke at du har

• bokført alle bilag
  • avstemt bankkonto for alle måneder i året du har rapporter for
  • sendt alle MVA-meldinger for året

Underveis i årsoppgjøret

Når du har sjekket at regnskapet er ferdig er det bare å sette i gang med årsoppgjøret. Fører du regnskap i Conta vil saldobalansen bli lastet opp automatisk, men bruker du et annet regnskapsprogram må saldobalansen legges inn manuelt. Les mer om saldobalanse i årsoppgjøret her.

NB! I årsoppgjøret kan du få opp varseltrekanter. De varsler hvis noe ser feil ut.

Oransje varseltrekant betyr at det er en mangel eller at systemet mistenker at det kan være en feil, men det må ikke være det. Da må du dobbeltsjekke med tall fra regnskapet ditt og at det står riktig beløp. Er det en feil endrer du, er det riktig så lar du det stå.

Rød varseltrekant betyr at her er det en feil. Da må du inn i regnskapet ditt og finne hva det riktige beløpet skal være, deretter endre i årsoppgjøret.

Regnskapet ditt er et nyttig verktøy for å sjekke at årsoppgjøret blir riktig.

Les også: Årsoppgjør for aksjeselskap i Conta.

Eller se webinar om hvordan skjekke regnskap: