Slik bruker du gevinst- og tapskontoer

Har du solgt større driftsmidler og må betale skatt på gevinsten over flere år? Eller har du et tap fra salg som du skal fordele som fradrag over flere år? Slik gjør du det.

Hvordan fungerer gevinst- og tapskonto?

En gevinst- og tapskonto brukes til å registrere fortjeneste eller tap fra salg av større eiendeler. På samme måte som andre kontoer, føres hver transaksjon (salg) som et positivt eller negativt beløp, og kontoen har en saldo som er summen av alle føringene.

Når du selger en eiendel, regner du ut forskjellen mellom salgsprisen og kjøpesummen. Denne forskjellen føres på gevinst- og tapskontoen som et positivt beløp ved gevinst eller et negativt beløp ved tap.

På slutten av året inntekts- eller fradragsføres saldoen på gevinst- og tapskontoen.

• Ta 20 prosent av saldoen og legg til inntekten hvis saldoen er positiv. Trekk fra inntekten hvis saldoen er negativ. Dette gjøres før skatten beregnes.
  • Hvis saldoen er under 30 000 kr, kan hele beløpet inntekts- eller fradragsføres (15 000 kr for 2023 og tidligere).
  • Prosentberegningen gjør at beløpene som inntekts- eller fradragsføres, er størst i det første året og reduseres gradvis hvert år.

Hva er gevinst- og tapskonto?
Gevinst- og tapskonto er en regnskapskontoer du bruker når du skal føre gevinst eller tap som har oppstått i forbindelse med salg av større eiendeler. Hvert firma har bare én gevinst- og tapskonto. Unntaket er hvis du driver flere forskjellige virksomheter, for eksempel hvis du både driver en nettbutikk og en restaurant samtidig.

Når skal gevinst- og tapskontoer brukes?

Disse kontoene skal brukes hovedsakelig til større eiendeler som er driftsmidler. Med driftsmidler menes eiendeler som brukes over tid i bedriften og har en anskaffelsespris på minst 30 000 kr.

Hva er driftsmidler?
Driftsmidler er ting som bedriften trenger for å produsere tingene eller tjenestene den skal selge. Dette kan være alt fra kontorrekvisita og PC, til maskiner på fabrikker og lignende. Driftsmidler er «varige» hvis de skal vare mer enn 3 år, og har en verdi på over 30 000 kroner.

Driftsmidlene deles inn i forskjellige grupper, kalt saldogrupper, basert på hvilken type eiendel det er. Det er kun noen av disse saldogruppene som skal føres på gevinst- og tapskonto ved salg av eiendeler:

– b) Forretningsverdi (kun ved gevinst)

– e) Skip, fartøyer, rigger o.l.

– f) Fly, helikoptre

– g) Anlegg for overføring og distribusjon av elektrisk kraft og elektroteknisk utstyr i kraftforetak, samt slike driftsmidler brukt i annen virksomhet

– h) Bygg og anlegg, hoteller, losjier, bevertningssteder o.l.

– i) Forretningsbygg

Saldogruppene brukes også til å bestemme avskrivningssats, altså hvor raskt de forskjellige eiendelstypene taper verdi over tid. Du kan lese mer om avskrivningssatsene på Skatteetaten.

Eksempel på gevinst- og tapskonto

La oss si at du selger en dyr maskin for 8 000 000 kr, og at gevinsten (overskuddet) er 300 000 kr. Denne gevinsten føres som en økning på 300 000 kr på gevinst- og tapskontoen. Du trenger ikke å betale skatt av hele gevinsten i salgsåret. I stedet beregner du en andel av gevinsten til beskatning når du sender inn skattemeldingen.

Hvis det ikke er andre salg på gevinst- og tapskontoen, vil 20 prosent av gevinsten, altså 60 000 kr, legges til inntekten for det året. For det neste året er det 240 000 kr igjen på kontoen. Dermed må 480 000 kr, som er 20 prosent av det gjenværende beløpet, inntektsføres. Når saldoen på kontoen synker under 30 000 kr, må hele beløpet inntektsføres samtidig.

Skatt av gevinst eller tap

Det skal beregnes skatt av gevinsten, dersom et salg fører til at det blir gevinst for bedriften. Ofte vil denne gevinsten være av betydelig sum, siden gevinst- og tapskonto gjelder ved salg av større eiendeler, og skal derfor deles utover i tid.

Hele gevinsten kan beskattes det første året

Bedriften din kan velge at hele gevinsten skal beskattes det første året. Beløpet blir likt, men velger du dette, må det betales tidligere. Dette gjør du når du skal fylle ut skattemeldingen.

Tap av gevinst

I noen tilfeller kan du oppleve å få tap på et salg, og dette gir deg retten til å få skattefradrag. Her må du føre tapet på gevinst- og tapskontoen. Det vil si at du ikke har rett til hele skattefradraget samme år som når du selger eiendelen.

Gevinst- og tapskonto for aksjeselskap

Aksjeselskap registrerer ikke saldoen fra gevinst- og tapskontoen i regnskapet, men i skattemeldingen.

Slik fører du det i Conta årsoppgjør:

ANLEGGSMIDLER > GEVINST OG TAPSKONTOER > LEGG TIL

Skriv inn navn, kommune, næringsidentifikator, sats og inngående verdi. Hvis kontoen har gevinst må satsen for inntektsføring være 20% eller høyere. Ved tap må satsen for fradragsføring være maks 20 prosent eller lavere. La «sats» feltet stå tomt om du vil bruke standardsatsen på 20 prosent

Se også: Kort introduksjon til Conta Årsoppgjør for AS