Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Årsoppgjør: Næringsspesifikasjon for AS 2025

Vedlegget som alle AS må levere som en del av skattemeldingen heter Næringsspesifikasjon.

Vedlegget som alle AS må levere som en del av skattemeldingen heter Næringsspesifikasjon.

Kort oppsummert er næringsspesifikasjonen er en mer detaljert oversikt over næringsvirksomheten i skatteåret fordelt på ulike tema, som tilsammen danner grunnlaget for hva selskapet skal betale i skatt. 

Når du er klar til å ta årsoppgjøret i Conta begynner du med næringsspesifikasjonen, og så går du videre til skattemeldingen (hvor opplysningene fra næringsspesifikasjonen samles under ett). 

Mange av opplysningene vil hentes direkte fra regnskapet ditt når du importerer det inn i årsoppgjøret, men enkelte ting må du fylle ut på egenhånd.

I brukergrensesnittet er det enkelt å navigere mellom de ulike temaene slik at du har full oversikt.

Oversikt over tema

Ved å organisere opplysningene inn under tema ønsker Skatteetaten å gjøre innsendingen mer oversiktlig og enkel å forholde seg til. Her går vi gjennom temaene som du vil finne i Næringsspesifikasjonen som du leverer med skattemeldingen i Conta Årsoppgjør.

Resultat

Resultatet er en sammenfatning over inntekter, kostnader (inkludert finansinntekter og finanskostnader) og resultat som er hentet fra regnskapet. 

Ser du noen feil her? Du kan vurdere å importere regnskapet på ny, eller hvis det er små feil kan du redigere direkte her. Feilene bør du uansett korrigere i selve regnskapet, hvis mulig.

Balanse

Balansen hentes også automatisk fra direkte regnskapet ditt, og inneholder anleggsmidler, omløpsmidler (penger), eiendeler, egenkapital og gjeld. 

Om noe skulle mangle eller være feil bør du endre på regnskapet ditt og så importere på nytt inn i årsoppgjøret.

Anleggsmidler

Anleggsmidler er eiendeler av varig verdi som skal avskrives i regnskapet. Skatteetaten krever at du spesifiserer noen av postene her. Det gjelder eiendeler som normalt avskrives, som maskiner, biler, næringsbygg o.l. 

Årsoppgjørssystemet har et eget anleggsregister (se ANLEGGSMIDLER i venstremenyen).

Der kan du beregne og bokføre avskrivninger. Det er verdt å bemerke seg at du legge til anleggsmidler her selv om du har lagt dem til i regnskapet også.

Grunnen til at du må legge til anleggsmiddel begge steder er at i regnskapet er det vanlig med en annen type avskrivning enn den Skatteetaten krever at man skal beregne. Skatteetaten har faste satser for hvordan dette skal skje.

I regnskapsføring gjør man lineær avskrivning, og i årsoppgjøret gjøres det som kalles saldoavskrivning. 

Hvis du bytter du til Conta sitt årsoppgjørssystem fra et annet system må du legge inn noen skattemessige verdier fra året før.

Naviger til ANLEGGSMIDLER.

Klikk «Opprett anleggsmiddel» for å legge til anleggsmidlet og koble det til en regnskapskonto. Her legger du inn informasjon for alle anleggsmidler som fortsatt har verdi i regnskapet og skattemeldingen. 

Ved å koble sammen regnskapsmessige og skattemessige verdier av anleggsmidlene vil du få riktige verdier i både skattemeldingen og regnskapet ditt. Rapporten for midlertidige forskjeller (som vi omtaler litt lenger nede) blir oppdatert automatisk under denne prosessen. 

Verdipapir

Her legger du til aksjer som firmaet eier, for eksempel hvis det er et holdingselskap. Merk: Dette er aksjer som selskapet eier i andre firma.

Disse bør du ha ført opp i regnskapet, og så må du i tillegg føre dem inn her i verdipapirregisteret som følger med Årsoppgjør (under VERDIPAPIR i venstremenyen):

Omløpsmidler

Også med omløpsmidler skiller vi mellom skattemessige og regnskapsmessige verdier som skal spesifiseres.

Hvis du mener noe er feil i denne delen av næringsspesifikasjonen, kan du korrigere det  med en ny postering. Du kan legge til posteringer under «Regnskap» i årsoppgjørssystemet. Temaet «Forskjeller på skattemessige og regnskapsmessige verdier« blir oppdatert basert på hva du legger til av opplysninger.

Forskjeller på skattemessige og regnskapsmessige verdier

Anleggsmidler og eiendeler av en viss verdi og antatt varighet skal avskrives i regnskapet. Utfordringen her er at Skatteetatens måte å avskrive på er forskjellig fra den som er vanlig i regnskapet. 

Dette temaet i Næringsspesifikasjonen viser disse forskjellene i konkrete tall. 

NB: Det kan mangle skattemessige verdier for foregående år hvis du bruker Conta til årsoppgjøret ditt for første gang, så kontroller at alt stemmer og er på plass.

Andre ting som kan gi midlertidige forskjeller er fordringer (beløp du skylder eller andre skylder deg), tilvirkningskontrakter, varebeholdning og balanseførte leieavtaler i regnskapet.

Disse midliertidige forskjellene vil som navnet kanskje tilsier slutte å være forskjellige over tid. Men det er også mulig å ha permanente forskjeller, slik som ikke fradragsberettigede kostnader og skattefri gevinst på aksjer.

Beregnet næringsinntekt

Beregnet næringsinntekt viser den totale næringsinntekten selskapet hadde i regnskapsåret, basert på årsresultat, tillegg, fradrag og endringer fra tidligere år.

Beregnet næringsinntekt er det som ligger til grunn for hvor mye skatt selskapet skal betale.

Årsavslutning

Årsavslutning for aksjeselskap vil i tillegg til å avslutte regnskapsåret, bety beregning og postere av skatt. Differansen skal gå i null.

Du kan også legge til utbytte hvis styret har vedtatt det, og så blir resten overført til egenkapitalen i selskapet.

Her får du mye hjelp av systemet til utfylling, men du må selv sjekke over at alt stemmer.

Klikk «Start årsavslutning» for å avslutte året. Endringene du gjør nå kan reverseres helt frem til du sender inn skattemeldingen i Altinn.

Egenkapitalavstemming

Egenkapitalen er pengene eierne i aksjeselskap har tjent opp eller tapt over tid, eller skutt inn. Avstemming av egenkapital skal resultere i at differansen går i null på slutten av hvert regnskapsår. 

Hvis du har behov for å legge inn endringer som emisjon, kjøp av egne aksjer eller andre endringer i egenkapital kan du klikke på «Vis» for å se flere valg. 

Andre forhold

Opplysninger om utleie, enkelte transaksjoner, renter, garantier til eller fra eiere, ansatte eller andre nærstående i bedriften er ting som hører inn under dette temaet.

Conta sitt årsoppgjørssystem vil komme med forslag her, men å vurdere hvem som er nærstående i et selskap er et ansvar som tilhører de ansvarlige for selskapet.  Sjekk at alt stemmer.

Også taxi og drosjeløyver havner inn under dette temaet. 

Samlet gjeld og formuesobjekter

Gjeld og formue handler om å definere en formuesverdi på selskapet ditt. Dette påvirker ikke skattenivået, men det er opplysninger som kreves for at skattemeldingen skal bli riktig (i neste steg av årsoppgjøret).

Derfor fyller du i siste del av næringsspesifikasjonen ut formuesverdien på selskapet, som er det samme som den skattemessige verdien på formuen og gjelden i selskapet.

Da er du klar til å gå videre til Skattemelding.

Var artikkelen nyttig? like moderate dislike

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.