Utleggsbegjæring

Fører ikke betalingsoppfordringen frem, er utleggsbegjæring ett av stegene du kan ta for å drive inn pengene.

Fører ikke betalingsoppfordringen frem, er utleggsbegjæring ett av stegene du kan ta for å drive inn pengene.

Velg type inkassosak

Velger du utleggsforretning kommer du til en side hvor namsmannens adresse på kundens tilholdssted automatisk fylles inn. Følg instruksjonene for å gå videre. Velg om du vil postlegge brevet med Conta, eller sende det selv. Klikk på OPPRETT DOKUMENTET

Du følger samme prosedyre ved et konkursvarsel, men dokumentet inneholder nå et varsel om at kunden vil bli begjært konkurs hvis kravet ikke betales.

På grunn av kostnadene som er involvert i å begjære en bedrift konkurs, vil det som oftest være uaktuelt for de fleste småbedrifter. Små foretak bør heller velge utleggsbegjæring for å drive inn pengene.

Registrere avgjørelse fra namsmannen

Etter at du sendte utleggsbegjæring til namsmannen, vil du motta en utleggsdom i posten etter at en viss tid har gått. Dette kan ta opptil noen måneder, avhengig av hvor i landet saken skal behandles og hvor stor pågang det er. Vanligvis vil det ta noe lengre tid i storbyene enn på mindre steder. Du kan eventuelt ringe til namsmannen og høre hvor saken står hvis du synes det tar lang tid.

Klikk deg inn på saksdetaljene for saken det gjelder i Conta Inkasso når du har mottatt resultatet av utleggsforretningen. Den vil ha status med “utleggsbegjæring” når den er klar for å tas videre.

Klikk TA SAKEN VIDERE i saksdetaljene. På neste siden kan du velge fra nedtrekksmenyen øverst det som korresponderer med utleggsdommen fra namsmannen.

Du kan laste opp utleggsdommen fra namsmannen ved å klikke VELG PDF-FIL.

Utfallet av utleggsforretningen kommer til deg i posten, og det er nå tid for å registrere resultatet i systemet. Klikk REGISTRER UTLEGGSDOM.

De mulige utfallene av en utleggsforretning er:

• Trekk i lønn og trygd
  • Pant i eiendom
  • Pant i kjøretøy
  • Pant i løsøre
  • Pant i bankkonto
  • Dom i forliksrådet
  • Intet til utlegg

Disse vises som status på saken i inkassolisten. Pant betyr at en gjenstand er sikkerhet for at et krav skal bli oppfylt. Myndighetene tar altså beslag i gjenstanden.

For nærmere forklaring av hvor prosessen går videre herfra, se artikkelen i Inkassoskolen vår om hva som skjer etter utleggsforretningen.

Informere namsmannen om en innbetaling

Hvis det kommer en innbetaling mens saken er til behandling hos namsmannen, må du melde fra om det til det offentlige slik at summen det tas beslag eller utlegg på kan reduseres tilsvarende. Klikk på «registrer innbetaling» når penger har kommet inn på konto fra kunden. Du får da opp et egen dialogvindu med informasjon om at innbetalingen må rapporteres til namsmannen.

Videre blir det automatisk generert en PDF som kan skrives ut eller postlegges av Conta etter at brukeren har trykket på LAGRE BETALING