MVA-melding

De fleste firmaer i Norge må levere MVA-melding til myndighetene enten seks eller én gang i året. Du finner all informasjonen du trenger til meldingen i Conta.

De fleste firmaer i Norge må levere MVA-melding til myndighetene enten seks eller én gang i året. Du finner all informasjonen du trenger til meldingen i Conta.

MVA-tallene finner du under RAPPORTER > REGNSKAPSRAPPORTER. Velg ønsket periode for å få riktige MVA-tall.

MVA-meldingen informerer blant annet myndighetene om hvor mye merverdiavgift du har krevd inn på salgsinntektene dine, minus den inngående avgiften du har betalt for innkjøp av varer og tjenester til firmaet ditt. Meldingen inneholder også informasjon om MVA på import og eksport.

Regnestykket i MVA-meldingen avgjør om du må betale MVA til myndighetene ved terminens slutt, eller om du skal få noe tilbake.

Velg riktig termin for MVA

Alle MVA-registrerte firma må levere enten seks oppgaver eller en oppgave per år. Det vanligste er seks i året, altså annenhver måned. Dette valget oppgir du i innstillingene for virksomheten din, under INNSTILLINGER.

Skjermbilde av MVA-termin

Det er viktig at du velger det alternativet som stemmer overens med opplysningene du har fått fra myndighetene om firmaet ditt for at MVA-meldingen skal vise riktige tall.

Postene i MVA-rapporten til Regnskap korresponderer nemlig med MVA-meldingen til Skatteetaten. Bare pass på at du er a jour og du har oppgitt korrekte opplysninger, og ikke minst brukt riktige MVA-koder (slik at du får riktige satser) på kjøp og salg.

Avslutte MVA-periode

Før du kan sende inn MVA-meldingen må du avslutte perioden. Sørg for at alle bilag er bokført ved å sjekke at alle transaksjoner inn og ut av banken er tatt med. Husk at fakturadatoen er det avgjørende for MVA-periodene. Selv om en faktura blir betalt tidlig i mai er det fakturadatoen i april som utløser MVA.

Når du er helt sikker på at alt er ført (du kan nemlig ikke føre noe på avsluttede perioder) trykker du på «Avslutt MVA-periode» under RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN > MVA-MELDING. Nå kan du rapportere inn de samme opplysningene til myndighetene gjennom Altinn.

Skjermbilde av avslutting av MVA-periode

MVA-rapporten kan eksporteres som PDF eller CSV for videre import i andre programmer ved å klikke på lenkene oppe til høyre.

Selve betalingen av MVA-en kan du med fordel føre fra bankavstemmings-veiviseren, det er nok enklest for de fleste.

Lurer du på noe om merverdiavgift? Sjekk ut hva vi har skrevet om det på kunnskapssidene.