MVA-melding til Altinn

De fleste firmaer i Norge må levere MVA-melding til myndighetene enten seks eller én gang i året. Nå kan du levere direkte til Altinn fra Conta!

MVA-tallene finner du under RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN i regnskapsdelen av Conta.

MVA-meldingen informerer myndighetene om hvor mye merverdiavgift du har krevd inn på salgsinntektene dine, minus den inngående avgiften du har betalt for innkjøp av varer og tjenester til firmaet ditt. Meldingen inneholder også informasjon om MVA på import og eksport.

Regnestykket i MVA-meldingen viser til syvende og sist om du må betale MVA til Skatteetaten eller om du skal få noe tilbake.

Velg riktig termin/frekvens for MVA-innlevering

Alle MVA-registrerte firma må levere enten seks oppgaver eller en oppgave per år. Det vanligste er seks i året, altså annenhver måned. Dette valget oppgir du i innstillingene for virksomheten din, under INNSTILLINGER.

Det er viktig at du velger det alternativet som stemmer overens med opplysningene du har fått fra myndighetene om firmaet ditt for at MVA-meldingen skal vise riktige tall.

Før du leverer!

Bare pass på at du er oppdatert med bokføringen og at du har oppgitt korrekte opplysninger, og ikke minst brukt riktige MVA-koder (slik at du får riktige satser) på kjøp og salg.

Avslutte MVA-periode

Før du kan sende inn MVA-meldingen må du avslutte perioden. Sørg for at alle bilag er bokført ved å sjekke at alle transaksjoner inn og ut av banken er tatt med. Husk at fakturadatoen er det avgjørende for MVA-periodene. Selv om en faktura blir betalt tidlig i mai er det fakturadatoen i april som utløser MVA.

Når du er helt sikker på at alt er ført (du kan ikke føre noe på avsluttede perioder uten å gjenåpne dem) trykker du på «Avslutt MVA-periode» under RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN > MVA-MELDING. Nå er du klar til å rapportere inn de samme opplysningene til myndighetene gjennom Altinn.

Sende til Altinn

Nå er du klar til å levere MVA-meldingen til Altinn. Klikk på «Send» og du vil få opp en veiviser som stegvis viser deg det du må gjøre både i Altinn og i Conta. Første gang tar det som regel noen få minutter, og så kan du enkelt sende fremtidige MVA-meldinger direkte til Altinn uten å gjøre dette igjen.

Husk at du må ha tilgang i Altinn til å sende inn på vegne av firmaet. Dette sjekker du i Altinn.

Her er prosessen:

1. Hent innloggingsinformasjon fra Altinn slik at Conta kan logge inn som deg i Altinn.

I Altinn får du et passord som du skal bruke senere i prosessen. Husk å huke av for å tillate innsending fra Conta:

2. Legg til Conta som datasystem i Altinn-kontoen til virksomheten din, slik at Altinn gjenkjenner Conta.

3. Skriv innloggingsinformasjonen du fikk av Altinn i steg 1 inn i veiviseren i Conta, og verifiser med SMS eller brevkode fra Altinn.

4. Send oppgaven!

Selve betalingen/utbetalingen av MVA-en kan du med fordel føre fra bankavstemmings-veiviseren, det er nok enklest for de fleste.

Lurer du på noe om merverdiavgift? Sjekk ut hva vi har skrevet om det på kunnskapssidene.