MVA-melding

De fleste firmaer i Norge må levere MVA-melding til myndighetene. Du finner all informasjonen du trenger til meldingen i Conta Regnskap.

De fleste firmaer i Norge må levere MVA-melding til myndighetene. Du finner all informasjonen du trenger til meldingen i Conta Regnskap.

MVA-tallene finner du under RAPPORTER > MVA-melding. Deretter velger du perioden du vil se.

Skjermbilde av MVA-melding

MVA-meldingen informerer blant annet myndighetene om hvor mye merverdiavgift du har krevd inn på salgsinntektene dine, minus den inngående avgiften du har betalt for innkjøp av varer og tjenester til firmaet ditt. Meldingen inneholder også informasjon om MVA på import og eksport.

Regnestykket i MVA-meldingen avgjør om du må betale MVA til myndighetene ved terminens slutt, eller om du skal få noe tilbake.

Velg riktig termin for MVA

Alle MVA-registrerte firma må levere enten seks oppgaver eller en oppgave per år. Det vanligste er seks i året, altså annenhver måned. Dette valget oppgir du i innstillingene for virksomheten din, under INNSTILLINGER.

Skjermbilde av MVA-termin

Det er veldig viktig at du velger det alternativet som stemmer overens med opplysningene du har fått fra myndighetene om firmaet ditt for at MVA-meldingen skal vise riktige tall i Conta Regnskap.

Postene i MVA-rapporten til Conta Regnskap korresponderer nemlig med MVA-meldingen til Skatteetaten. Det gjør at den automatisk blir riktige i Conta Regnskap, så lenge bokføringen er a jour og du har oppgitt korrekte opplysninger, og brukt riktige MVA-koder og satser på kjøp og salg.

Avslutte MVA-periode

Før du kan sende inn MVA-meldingen må du avslutte perioden. Sørg for at alle bilag er bokført ved å sjekke at alle transaksjoner inn og ut av banken er tatt med. Husk at fakturadatoen er det avgjørende for MVA-periodene. Selv om en faktura blir betalt tidlig i mai er det fakturadatoen i april som utløser MVA.

Deretter trykker du på «Avslutt MVA-periode» under RAPPORTER > MVA-MELDING. Nå kan du rapportere inn de samme opplysningene til myndighetene gjennom Altinn.

Skjermbilde av avslutting av MVA-periode

MVA-rapporten kan eksporteres som PDF eller CSV for videre import i andre programmer ved å klikke på lenkene oppe til høyre.

Du kan lese om merverdiavgift i Fakturaskolen.

Conta Regnskap er under kontinuerlig utvikling. Innholdet i disse hjelpesidene vil kunne endre seg etter hvert som tjenesten forbedres. Kontakt oss gjerne hvis du lurer på noe.