Næringsoppgave for ENK

Slik sender du Næringsoppgave 1 fra Conta til Altinn.

Enkeltpersonforetak som er bokføringspliktige, men ikke leverer årsregnskap (altså ikke regnskapspliktige) kan levere Næringsoppgave 1 i Altinn. Tallene henter du enkelt ut fra Conta.

Om Næringsoppgave 1

Som innehaver av et enkeltpersonforetak må du levere vedlegget Næringsoppgave 1 sammen med den personlige skattemeldingen din innen 31. mai hvert år. Skattemeldingen (og Næringsoppgave 1) blir tilgjengelig i Altinn den 31. mars.

I Næringsoppgave 1 skal du fylle inn inntekter og kostnader i enkeltpersonforetaket, og vi har utviklet en egen rapport i Conta som setter opp tallene nøyaktig likt som i Altinn for å forenkle prosessen for deg.

Merk at enkelte enkeltpersonforetak skal levere Næringsoppgave 2 – per nå har vi ikke støtte for denne i Conta.

Andre firma med veldig enkle skatteforhold kan benytte seg av det forenklede skjemaet Næringsrapport skatt, du kan sjekke om du kvalifiserer her.

Utfylling

Sørg for at du har ført ferdig regnskapet for det året du skal levere Næringsoppgave 1 for, det vil si at absolutt alle bilag er registrert og periodisert, og at du har gjort alle avstemminger.

Viktig når det gjelder post 0420 – hvis dette er første året du gjør Næringsoppgave 1, skal det stå 0. Hvis du har levert Næringsoppgave 1 før, må du hente tallet til 0420 fra fjorårets post 0425.

Les mer om årsoppgjør for enkeltpersonforetak.

Så kan du gå til RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN og så til NÆRINGSOPPGAVE 1. Det er viktig at du klikker på «Avslutt regnskapsåret» for at tallene skal bli korrekt.

Altinn-tilkobling og levering

For å sende inn til Altinn følger du bare veiviseren som du vil få opp første gangen:

1. Hent innloggingsinformasjon fra Altinn slik at Conta kan logge inn som deg i Altinn.

I Altinn lager du et passord som du skal bruke senere i prosessen. Husk å huke av for å tillate innsending fra Conta:

Du trenger ikke å opprette et brukernavn. I prosessen i Conta må du uansett bruke fødselsnummer.

2. Legg til Conta som datasystem i Altinn-kontoen til virksomheten din, slik at Altinn gjenkjenner Conta.

3. Skriv inn passordet du laget i Altinn i steg 1 i veiviseren i Conta, og verifiser med SMS eller brevkode fra Altinn.

Husk at hvis du gjør endringer etter du har sendt inn oppgaven, må du sende inn ny til Altinn.

Hvis det er spesielle forhold i enkeltpersonforetaket ditt som gjør at du må levere tilleggsskjemaer, må du fylle dem ut i Altinn. Det gjelder blant annet RF-1125 Bruk av bil. Hvis du ikke fyller ut dette skjemaet, vil ikke bilkostnader på konto 7000, 7020 og 7040 komme med i næringsoppgaven din.