Gratis webinarer fra Conta - Lær om regnskap, skatt og mye mer!

Næringsoppgave for ENK

Slik sender du Næringsoppgave 1 fra Conta til Altinn.

Slik sender du Næringsoppgave 1 fra Conta til Altinn.

Enkeltpersonforetak som er bokføringspliktige, men ikke leverer årsregnskap (altså ikke regnskapspliktige) kan levere Næringsoppgave 1 i Altinn. Tallene henter du enkelt ut fra Conta.

Om Næringsoppgave 1

Som innehaver av et enkeltpersonforetak må du levere vedlegget Næringsoppgave 1 sammen med den personlige skattemeldingen din innen 31. mai hvert år. Skattemeldingen (og Næringsoppgave 1) blir tilgjengelig i Altinn den 31. mars. 

I Næringsoppgave 1 skal du fylle inn inntekter og kostnader i enkeltpersonforetaket, og vi har utviklet en egen rapport i Conta som setter opp tallene nøyaktig likt som i Altinn for å forenkle prosessen for deg.

Merk at enkelte enkeltpersonforetak skal levere Næringsoppgave 2 – per nå har vi ikke støtte for denne i Conta.

Utfylling

Sørg for at du har ført ferdig regnskapet for det året du skal levere Næringsoppgave 1 for, det vil si at absolutt alle bilag er registrert og periodisert, og at du har gjort alle avstemminger. 

Viktig når det gjelder post 0420 – hvis dette er første året du gjør Næringsoppgave 1, skal det stå 0. Hvis du har levert Næringsoppgave 1 før, må du hente tallet til 0420 fra fjorårets post 0425.

Les mer om årsoppgjør for enkeltpersonforetak.

Så kan du gå til RAPPORTER > TIL SKATTEETATEN og så til NÆRINGSOPPGAVE FOR ENK. Det er viktig at du klikker på «Avslutt regnskapsåret» for at tallene skal bli korrekt.

Altinn-tilkobling

For å sende inn til Altinn følger du bare veiviseren som du vil få opp første gangen:

1. Hent innloggingsinformasjon fra Altinn slik at Conta kan logge inn som deg i Altinn.

I Altinn lager du et passord som du skal bruke senere i prosessen. Husk å huke av for å tillate innsending fra Conta:

Du trenger ikke å opprette et brukernavn. I prosessen i Conta må du uansett bruke fødselsnummer.

2. Legg til Conta som datasystem i Altinn-kontoen til virksomheten din, slik at Altinn gjenkjenner Conta.

3. Skriv inn passordet du laget i Altinn i steg 1 i veiviseren i Conta, og verifiser med SMS eller brevkode fra Altinn.

Husk at hvis du gjør endringer etter du har sendt inn oppgaven, må du sende inn ny til Altinn.

Levering i Altinn

Når du klikker «Send til Altinn» vil skjemaet RF-1030 Skattemelding for næringsdrivende dukke opp i innboksen din i Altinn. Denne inneholder alle forhåndsutfylte tall fra Skatteetaten, i tillegg til alle tallene fra Conta.

Skattemeldingen er delt mellom næring og personinntekt, derfor finner du RF-1175 Næringsoppgave i en fane av skattemeldingen og RF-1124 Personinntektsskjema ligger som vedlegg.

Hvis du har saldo på eiendelskontoer i regnskapet i Conta, vil skjemaet RF-1084 Avskrivning være aktivert. Her må du passe på at avskrivningen i Conta og på skjemaet er likt.

Hvis det er spesielle forhold i enkeltpersonforetaket ditt som gjør at du må levere tilleggsskjemaer, må du fylle dem ut og aktivere dem i Altinn. Alle tilgjengelige skjemaer ligger under «vedlegg» i skattemeldingen. Det gjelder blant annet RF-1125 Bruk av bil. Hvis du ikke fyller ut dette skjemaet, vil ikke bilkostnader på konto 7000, 7020 og 7040 komme med i næringsoppgaven din.

Når du har aktivert nødvendige vedlegg og kontrollert alle forhåndsutfylte tall, kan du signere og sende inn skattemeldingen.

Merk! Hvis du sender inn skattemelding for næringsdrivende via Altinn, skal du ikke sende inn via Skatteetaten i tillegg. Skattemeldingen som ligger hos Skatteetaten kan slettes.

Var artikkelen nyttig? like moderate dislike

Abonner på Conta nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet fra Conta og hold deg oppdatert på nye funksjoner, samt nyttige tips og triks.